Het boek: "Zwijgpijn"

"Zwijgpijn: een moeder, een dochter, een verzwegen grensgebied"

Nadat Anne, moeder van twee jonge kinderen, haar huwelijk met huiselijk geweld weet te ontvluchten, bouwt ze in korte tijd succesvol een nieuw leven op. Jaren later, wanneer haar dochter Merel haar eindexamen heeft gehaald, gaan ze samen naar Parijs om het te vieren. Daar, op een overvol terras onder de Eiffeltoren, biecht Merel een geheim op waar ze jarenlang over gezwegen heeft. Anne, ontmoedigd en verslagen, belooft haar dochter om niemand iets te vertellen, maar ontdekt dat ze dat niet kan. Ze wil de pijnlijke zwijgban doorbreken, maar komt dan tot de schokkende ontdekking dat juist door te spreken niets en niemand zich nog staande houdt. Gelukkig zijn er dan nog vrouwen in de stilte, die haar juist dankzij hun zwijgen een groot lichtpunt brengen; haar voormoeders.


In ‘Zwijgpijn’ laat de auteur op filmische wijze de complexiteit en menselijkheid zien van een eigentijds maatschappelijk drama. In deze systemisch beschreven familiegeschiedenis blijkt de wond van het heden diep geworteld te zijn in de historie van haar voorouders die sinds 1597 leefden op een vergeten grensgebied tussen Duitsland en de rauwe Groningse kleigrond. Mythes rondom de polariteiten van slachtoffer- en daderschap worden doorbroken, de waarde van zowel het spreken als het zwijgen erkend en het ouderschap dat wankelt, vindt na een ploeterende zoektocht uiteindelijk rust in de overgave aan ‘wat is’ dankzij de verzoening met ‘wat was’.


Dit verhaal kruipt onder je huid, blijft weg bij oordelen en laat de lezer tot eigen conclusies komen. Het beoogt het zwijgtaboe rondom grensoverschrijdend gedrag te helpen doorbreken en troost te bieden waar dat (nog) niet kan.

 

"Zwijgpijn"
Janine Meins
Haarzuilens, Uitgeverij Zomerlicht (2024)
ISBN 9789089840431
Zie hier in onze bibliotheekcatalogus

Programma dinsdag 3 december 2024

Het programma (tijden nog onder voorbehoud) is als volgt:

  • 15:15 - 15:30 uur: inloop en welkomstwoord
  • 15:30 - 16:30 uur: bespreking van "Zwijgpijn"/lezing door auteur Janine Meins
  • 16:30 - 17:00 uur: maatschappelijk debat en nazit
    Er is een vertrouwenspersoon van de Hanze aanwezig.

Onder de aanwezigen verloten we 5 exemplaren van het boek "Zwijgpijn" van Janine Meins!

 

Wil je deelnemen aan deze bijeenkomst? Meld je dan snel aan via het inschrijfformulier:


De auteur: Janine Meins

Janine Meins (1971, Winschoten) werkte ruim twintig jaar als directeur en toezichthouder in onderwijs-, zorg- en welzijnsinstellingen. Ze was verantwoordelijk voor het oplossen van complexe organisatie- en personele vraagstukken. Deze vraagstukken hadden vaak te maken met sociale onveiligheid of grensoverschrijdend gedrag. Nadat Janine binnen haar eigen familie werd geconfronteerd met dit thema, begon voor haar een persoonlijke zoektocht. Deze heeft uiteindelijk geresulteerd in haar debuutroman: "Zwijgpijn".

Janine heeft in 2022 een carrièreswitch gemaakt en heeft haar succesvolle carrière beëindigd om iets te gaan doen waar ze naar verlangde: vooral meer plezier maken. Ze vliegt nu intercontinentaal voor een grote internationale luchtvaartmaatschappij. Wereldwijd verbindt ze zich aan en laat ze zich inspireren door mensen (zowel vrouwen als mannen) die hun 'verhaal' met haar willen delen.

​Janine wil met haar roman "Zwijgpijn" bijdragen aan het helpen doorbreken van het zwijgtaboe rondom huiselijk- en seksueel geweld. Ze hoopt dat zowel mannen als vrouwen opstaan en zich uit durven te spreken over grensoverschrijdend gedrag, zowel persoonlijk, als collectief. Want genoeg is nu eenmaal genoeg.

De debuutroman van Janine Meins:
Zwijgpijn (2024), een familiegeschiedenis van acht generaties gebaseerd op ware gebeurtenissen over het doorbreken van taboes en transgenerationeel trauma.

Zie de website van Janine Meins voor meer informatie over Janine, maar bijvoorbeeld ook recensies en een podcast met een interview.

[anchornavigation]

"Zwijgpijn" en hulp bij geweld tegen vrouwen

"Zwijgpijn"

Nadat Anne, moeder van twee jonge kinderen, haar huwelijk met huiselijk geweld weet te ontvluchten, bouwt ze in korte tijd succesvol een nieuw leven op.

Jaren later, wanneer haar dochter Merel haar eindexamen heeft gehaald, gaan ze samen naar Parijs om het te vieren. Daar, op een overvol terras onder de Eiffeltoren, biecht Merel een geheim op waar ze jarenlang over gezwegen heeft.

Anne, ontmoedigd en verslagen, belooft haar dochter om niemand iets te vertellen, maar ontdekt dat ze dat niet kan. Ze wil de pijnlijke zwijgban doorbreken, maar komt dan tot de schokkende ontdekking dat juist door te spreken niets en niemand zich nog staande houdt. Gelukkig zijn er dan nog vrouwen in de stilte, die haar juist dankzij hun zwijgen een groot lichtpunt brengen; haar voormoeders.


Meer informatie over "Zwijgpijn"? Zie: Tab Boek op de website van Janine Meins


De lezing van Janine Meins sluit aan bij de campagne Orange the World. Voor meer informatie over deze campagne, zie Orange the World in deze Library Guide.

Een deel van de opbrengst van "Zwijgpijn" gaat naar Fier. Voor meer informatie over deze stichting, zie Fier in deze Library Guide.

Binnen de Hanze is hulp beschikbaar voor alle studenten en medewerkers. Voor meer informatie hierover, zie Hulp binnen de Hanze in deze Library Guide.

Orange the World

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De jaarlijkse campagne loopt van 25 november (Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (Internationale Mensenrechtendag).

Tijdens de 16 Dagen van Actie worden in meer dan 100 landen gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht. Tevens zijn er debatten, tentoonstellingen en demonstraties. Daarnaast worden ook nog allerlei andere activiteiten georganiseerd. Er wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.

Zie ook de website van Orange the World.

Fier

Fier is landelijk expert op het gebied van (seksueel) geweld, uitbuiting en eerkwesties.

Fier is voortgekomen uit het Blijf-van-mijn-lijf-huis en is uitgegroeid van een lokale organisatie die hulp bood aan vrouwen en kinderen tot een landelijk centrum voor volwassenen, jongeren, kinderen en gezinnen.

Een deel van de opbrengst​ van het boek "Zwijgpijn" van Janine Mijns komt ten goede aan Fier.

Zie ook de website van Fier, bijv. Tab Expertise.

Binnen de Hanze is op verschillende manieren aandacht voor een veilig studeer- en werkklimaat.

Vertrouwenspersoon Hanze
Binnen de Hanze zijn twee interne vertrouwenspersonen werkzaam. Zij zijn beschikbaar voor zowel medewerkers als studenten.
Voor meer informatie kun je terecht op:
Weten & Regelen - Medewerker - Vertrouwenspersoon
Weten & Regelen - Student - Vertrouwenspersoon

Sociale Veiligheid
De Hanze wil een veilige leer- en werkomgeving bieden. Daarom is het belangrijk dat studenten en medewerkers respectvol met elkaar omgaan, veilig zijn en zich veilig voelen binnen de gebouwen en binnen de digitale omgevingen van onze hogeschool. Er is hieromtrent diverse informatie beschikbaar en het is mogelijk om met iemand in gesprek te gaan.
Voor meer informatie kun je terecht op:
Weten & Regelen - Medewerker - Sociale veiligheid
Weten & Regelen - Student - Integrale veiligheid - NADERE INFORMATIE/LINK VOLGT

Student Support
Bij Hanze Student Support kunnen studenten in gesprek met een studentendecaan en/of studentenpsycholoog.
Voor meer informatie kun je terecht op:
Weten & Regelen - Student - Mentale gezondheid
(Bij Student Support kun je overigens ook terecht omtrent o.a. fysieke gezondheid).