Wat is R?

R is een programmeertaal en omgeving waarin je statistische berekeningen kunt doen en mooie visualisaties kunt maken van je onderzoeksdata.  Je schrijft dan een script of code voor je analyse in een zogenaamde console, of in RStudio, en 'runt' het script. Net zoals SPSS kun je R gebruiken voor het invoeren, bewerken, opslaan en analyseren van je onderzoeksdata. Er zijn wel een paar belangrijke verschillen tussen SPSS en R.

  1. De user interface: waar SPSS met handige dropdown menu's werkt, is R dus een programmeertaal. Je zult moeten leren om een script te schrijven voor je analyse. Als dit helemaal nieuw voor je is, kan het wat tijd kosten om dit onder de knie te krijgen. 
  2. Een belangrijk voordeel van een script schrijven voor je data analyse is dat je goed kunt bijhouden welke stappen je hebt genomen om tot je resultaten te komen. Met een dropdown menu is het makkelijker om stappen te vergeten. 
  3. Alle R software is open source, wat betekent dat je geen speciale licenties nodig hebt om het te gebruiken; het is vrij toegankelijk voor iedereen. Een belangrijk voordeel hiervan -naast dat het dus gratis is- is dat R behoorlijk dynamisch is: er worden door gebruikers in de R community constant nieuwe modules ontwikkeld waarmee je bijvoorbeeld flitsende visualisaties van je data kunt maken.

Kort gezegd is het vergeleken met SPSS even wat lastiger om bekend te worden met R, maar heeft R dus ook veel meer mogelijkheden. In deze Library Guide hebben we praktische informatie over R voor je verzameld: denk aan instructievideo's, boeken en uitgebreide LibraryGuides van andere universiteiten. Ook vertellen we je met wie je contact op kunt nemen als je vast loopt (deze ondersteuning wordt niet verzorgd door de HanzeMediatheek, maar door andere collega's binnen de Hanze).

Hieronder kun je doorklikken naar je gewenste informatie. Succes!

Installatie hulp

R installeren op je computer is vrij eenvoudig. Ga naar de website en kies de versie en het platform waarop je R wilt installeren (Windows, macOS, of Linux) en download de laatste versie. Download dan ook meteen RStudio, dat is een veelgebruikt platform om een R script in te schrijven. Dit kan via de site van R Studio. Je kunt hier kiezen voor installatie op je persoonlijke computer, of een web based versie. Beide zijn gratis. Hier kun je een handig filmpje kijken over hoe je R en RStudio installeert

 

Zoals gezegd is alle R software open source: je hebt geen licentie nodig om het te gebruiken. De applicatie is bovendien goedgekeurd door de Hanze, het is veilige gratis software.

[anchornavigation]