Het boek: "De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom"

"De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom"

Renée, verarmde telg uit een voornaam geslacht, leidt samen met haar gezin een teruggetrokken bestaan op het Franse platteland. Ze lijkt als twee druppels water op haar moeder Hélène. Als deze onverwacht sterft bedenkt Renée met haar man een plan. Ze doen alsof niet Hélène maar Renée zelf is overleden. Renée neemt de identiteit van haar moeder aan, zodat het echtpaar geen erfbelasting hoeft te betalen. Het lijkt een briljant idee. Maar ze voorziet niet dat er geen weg terug is. Ze zal de rest van haar lange leven met de gevolgen moeten leven.
 

De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom is geïnspireerd op de controverse rondom Jeanne Calment (1875-1997), de oudste mens ooit.


Een tragikomisch verhaal over leeftijd en identiteit, feit en fictie en het ontdekken van onvermoede talenten.


"De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom"
Lucas Zandberg
Amsterdam, De Arbeiderspers (2022)
ISBN 9789029545631
Zie hier in onze bibliotheekcatalogus

De auteur: Lucas Zandberg

Lucas Zandberg (1977, Langezwaag) is niet alleen auteur, maar ook docent aan de Hanze. Hij verzorgt met name Engelstalige lessen vanuit IBS (International Business School).
Lucas heeft een passie voor reizen en geschiedenis en deze passies worden verenigd in het genre waarin hij vooral schrijft. Zijn romans hebben namelijk veelal een historische en biografische kern. Daarnaast heeft hij ook een satire op zijn naam staan.
Zijn inspiratie haalt Lucas uit van alles. Soms is het een boek dat hij heeft gelezen, maar het kan ook zijn dat een kort artikel in de krant hem op een idee brengt. Dat laatste was bijvoorbeeld het geval bij 'De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom'.

Lucas zegt zelf het volgende over historische romans: "Een goede historische roman is wat mij betreft een goed verhaal dat zich toevallig in het verleden afspeelt."


De boeken van Lucas Zandberg:
Mijn leven is van mij (2007), een historische roman over keizerin Sisi.
De laatste maîtresse (2010), een historische roman over Jeanne, maîtresse van Lodewijk XV.
Mayling (2012), een historische roman over Madame Chiang Kai-Shek (Mayling), een vrouw vol westerse idealen voor het China van de 20e eeuw.
De vergeten prins (2015), een historische roman over de halfbroer van koningin Wilhelmina.
De rendementsdenker (2017), een hilarische onderwijssatire.
Keizerlijk geel (2019), een historische roman over keizerin-weduwe Cixi in het Peking aan het begin van de 19e eeuw.
De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom (2022), een historische roman over Renée die zich voor haar overleden moeder uitgeeft om te voorkomen dat ze erfbelasting moet betalen, maar is dat wel zo slim als het lijkt?

 

Zie de website van Lucas Zandberg voor meer informatie over Lucas, maar bijvoorbeeld ook recensies en (links naar) interviews.

Programma DATUM VOLGT

Het programma (datum volgt) is als volgt:

  • 16:00 - 16:15 uur: inloop en kennismaking
  • 16:15 - 16:30 uur: welkomstwoord en introductie van de Hanze Boekenclub
  • 16:30 - 17:30 uur: bespreking van 'De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom' door auteur Lucas Zandberg
  • 17:30 - 18:30 uur: Q&A-sessie met auteur Lucas Zandberg
  • 18:00 - 18:30 uur: borrel en informele netwerkmogelijkheid

Onder de aanwezigen verloten we 5 exemplaren van het boek 'De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom' van Lucas Zandberg!

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van en/of deelnemen aan deze bijeenkomst? Meld je dan snel aan via het inschrijfformulier:


 

 

Uit de media: Lucas Zandberg over 'De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom"

Lucas Zandberg is te gast geweest bij o.a. diverse podcasts en radio- en tv-programma's om te praten over zijn historische roman "De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom". Hieronder linkjes naar opnames hiervan.

Barts BoekenClub met Lucas Zandberg - "De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom"
Klopt het verhaal van de oudste mens ooit (122 jaar en vier maanden) wel? | NPO Radio 1: 'Met het oog op morgen'
Perestrojka #77: Lucas Zandberg - Glasnost 07-06-2022 (OOG Radio)
Tijd voor MAX - Lucas Zandberg over 'De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom' (Omroep MAX) - het interview met Lucas start op 12:13


Interview met Lucas Zandberg:
Interview Lucas Zandberg: Leeftijdsrecord of grandioze identiteitswisseling  - (boekenkrant.com)

Er zijn diverse recensies verschenen in de pers. Hier zie je bijdragen uit verschillende kranten:

De oudste mens of een oplichtster? - Trouw 21-05-2022
De oudste mens ter wereld, of niet? - Nederlands Dagblad 17-06-2022
De roman van Lucas Zandberg wordt naar het einde toe steeds komischer - Dagblad van het Noorden.nl 13-04-2022
De vrouw die haar moeder wordt, vanwege de belasting - NRC 24-06-2022
Dochter wordt moeder - Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant 15-04-2022
Fictie 'De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom" - De IJmuider Courant 05-05-2022
'Haar zoon werd dus haar kleinzoon, haar man haar schoonzoon' - AD/Algemeen Dagblad 26-03-2022
Leven in een leugen 'De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom' - De Telegraaf 04-04-2022

 

[anchornavigation]

Bibliografie van Lucas Zandberg

 

"Mijn leven is van mij"

Elisabeth in Beieren, beter bekend als Sisi, wordt in films en boeken vaak geportretteerd als een eendimensionale sprookjesprinses. Dit zoetsappige clichébeeld wordt in deze compleet herschreven, uitgebreide versie van Zandbergs debuutroman met de grond gelijk gemaakt. Elisabeth is pas zestien als ze schoorvoetend trouwt met haar neef Franz Joseph, keizer van Oostenrijk. De liberaal opgevoede, dromerige Elisabeth kan niet aarden aan het stijve Weense hof. Terwijl de liefde voor haar fantasieloze man al snel bekoelt, groeit de druk op de keizerin om een troonopvolger te baren. Na een aantal moeilijke jaren bereikt ze dat doel met de geboorte van haar zoon Rudolf. Vanaf dat moment weigert zij zich te conformeren aan de conventies van haar tijd. Voortaan gaat de rusteloze Elisabeth haar eigen weg, voortdurend op zoek naar manieren om een invulling te geven aan haar bestaan. Intussen gaat het volkomen aan haar voorbij wie het meest van haar houdt en haar het hardst nodig heeft. Mijn leven is van mij is een levendige historische roman over een intelligente, verkeerd begrepen vrouw die haar tijd ver vooruit was. Een uniek portret van een keizerin die geen keizerin wilde zijn.

Meer informatie? Zie:
"Mijn leven is van mij" op de website van Lucas Zandberg
Keizerin Sisi op de website Historiek

 

"De laatste maîtresse"

Frankrijk, 18e eeuw. Jeanne wordt geboren als het onwettige kind van een naaister en een monnik. Zij moet gaan waarmaken wat haar moeder niet is gelukt: haar klasse ontstijgen door gebruik te maken van haar fraaie uiterlijk. Haar moeder zorgt ervoor dat Jeanne in een exclusief bordeel belandt. Daar wordt ze opgeleid om de hoogst denkbare positie te bereiken: maîtresse van koning Lodewijk XV. Maar binnen de muren van Versailles, waar de adel neerkijkt op een vrouw uit het volk, gonst het van de intriges. En dan breekt de Franse Revolutie uit en stort de wereld waarvan Jeanne zo graag deel wil uitmaken in. Een kleurrijke roman, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, met een onweerstaanbaar hoofdpersonage. De Netflixfilm Jeanne du Barry is gebaseerd op hetzelfde gegeven.

Meer informatie? Zie:
"De laatste maîtresse" op de website van Lucas Zandberg
Madame du Barry | Palace of Versailles (chateauversailles.fr)

 

"Mayling"

 

Het bewogen leven van Madame Chiang Kai-Shek
Shanghai, 1917. Na haar studietijd in de Verenigde Staten keert de jonge, dromerige Soong Mayling vol westerse idealen terug naar haar geboorteland. China bevindt zich in een dal na de val van het keizerrijk, en Mayling wil het land moderniseren. Net als haar twee oudere zussen huwt ze een man aan wiens zijde ze haar ambities kan verwezenlijken. Ze wordt de vrouw van de eerzuchtige generaal Chiang Kai-Shek, een rijzende ster aan het politieke firmament. Mayling weigert zich te conformeren aan de mannenmaatschappij en oefent ongekende invloed uit. Al snel raakt ook het Westen volledig in de ban van haar exotische verschijning. De opkomst van Mao Zedong brengt haar idealen van een modern, democratisch China echter in gevaar en voor haar roem betaalt ze een hoge prijs.
Mayling is een meeslepende historische roman over de ongekend ambitieuze Madame Chiang Kai-Shek, door Life Magazine uitgeroepen tot de machtigste vrouw ter wereld.

Meer informatie? Zie:
"Mayling" op de website van Lucas Zandberg
Soong Mayling, bruggenbouwster tussen Oost en West op Historiek

 

"De vergeten prins"

Historische roman, geïnspireerd op het leven van de halfbroer van koningin Wilhelmina

In 1876 is Willem van Oranje-Nassau, roepnaam Wiwill, kroonprins van Nederland. Afgeschrikt door het slechte huwelijk van zijn ouders, koning Willem III en koningin Sophie, leeft hij als bohemien in Parijs. Hij is vastbesloten om nooit meer terug te keren naar Den Haag. In de Parijse beau monde vult de prins zijn dagen met het verleiden van beroemde actrices en beruchte courtisanes. Hij wordt discreet bijgestaan door Johannes, zijn lakei en enige vriend. Als hij verliefd wordt op een Nederlandse gravin, een vrouw beneden zijn stand, wordt Wiwill gedwongen om over de toekomst na te denken. Kiest hij voor de liefde of toch voor de troon?

Meer informatie? Zie:
"De vergeten prins" op de website van Lucas Zandberg
Wiwill

 

"De rendementsdenker"

Klassenstrijd in een leerfabriek: een actueel onderwijsdrama

Robert Witteveen, pas afgestudeerd aan de lerarenopleiding Engels, begint vol goede moed aan zijn allereerste baan in het onderwijs. Op het ROC Leyderschans lijkt hij zijn roeping te hebben gevonden. Hij wint zijn leerlingen voor zich en groeit snel uit tot een geliefde, bevlogen leraar. Maar Roberts onderwijscarrière neemt een onverwachte wending met de komst van een resultaatgerichte sectormanager en de lancering van een megalomaan nieuwbouwproject door het college van bestuur.

Lucas Zandberg putte voor deze roman inspiratie uit de actualiteit en zijn eigen jarenlange ervaring als docent.
"De rendementsdenker" werd in 2019 bewerkt tot toneelstuk door de Amsterdamse theatergroep Toetssteen.

 

Meer informatie? Zie:
De rendementsdenker op de website van Lucas Zandberg

 

"Keizerlijk geel"

 

Peking, 19e eeuw. Na de plotselinge dood van de keizer eist concubine Cixi het regentschap op voor haar minderjarige zoon. Decennialang heerst ze als keizerin-weduwe vanuit de Verboden Stad over heel China. Haar leven kent maar één doel: haar weinig begaafde zoon voorbereiden op de machtsovername. Maar het noodlot slaat toe en Cixi adopteert een jong neefje om aan de macht te blijven. In tegenstelling tot haar eigen zoon is hij intelligent en verzet hij zich tegen haar bemoeienissen. Uiteindelijk moet Cixi een onmogelijke keuze maken tussen de toekomst van het Rijk van het Midden en het kind voor wie zij een moeder moet zijn.

Meer informatie? Zie:
"Keizerlijk geel" op de website van Lucas Zandberg
Cixi

 

"De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom"

Renée, verarmde telg uit een voornaam geslacht, leidt samen met haar gezin een teruggetrokken bestaan op het Franse platteland. Ze lijkt als twee druppels water op haar moeder Hélène. Als deze onverwacht sterft bedenkt Renée samen met haar man een plan. Ze doen alsof niet Hélène maar Renée zelf is overleden. Renée neemt de identiteit van haar moeder aan, zodat het echtpaar geen erfbelasting hoeft te betalen. Het lijkt een briljant idee. Maar ze voorziet niet dat er geen weg terug is. Ze zal de rest van haar lange leven met de gevolgen moeten leven.
De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom is een tragikomisch verhaal over leeftijd en identiteit, feit en fictie en het ontdekken van onvermoede talenten. Lucas Zandberg liet zich voor dit verhaal inspireren door de controverse rondom Jeanne Calment (1875-1997), de oudste mens ooit.

Meer informatie? Zie:
"De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom" op de website van Lucas Zandberg
On the authenticity of "the oldest human" Jeanne Calment (researchgate.net) NB dit is een (inmiddels) omstreden onderzoek, maar wellicht nog steeds interessant om te lezen.