Open Science representeert een nieuwe internationale benadering van het wetenschappelijke proces. Hierin staat de transitie van 'traditionele' onderzoekspraktijken naar een meer open en collaboratieve benadering centraal. Daarbij is Open Science een paraplubegrip en omhelst instrumenten zoals Open Access, Open & FAIR Data, Open Code, Open Peer-Review, Open Educational Resources en vele andere. Met deze instrumenten wordt zo veel mogelijk openheid in het onderzoeksproces nagestreefd.
Een belangrijk element van Open Science is het het gebruik van digitale technologie om nieuwe kennis te verspreiden. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om de traditionele publicatiewijzen te vervangen door informatie en kennis al in een vroeg stadium van het onderzoek te delen. Daarmee zijn naast de wetenschapper ook anderen in de gelegenheid om mee te werken, gebruik te maken van en bij te dragen aan het wetenschappelijk proces.
Met het Nationaal Programma Open Science (NPOS) werd Open Science in 2017 ook in Nederland onderdeel van het wetenschapsbeleid. De overheid, de VSNU, VH, NWO, KNAW en andere kennisinstellingen hebben het NPOS en de hierin opgenomen Open Science-doelstellingen onderschreven. Het NPOS bevatte de volgende drie speerpunten:
In de afgelopen jaren is op deze drie speerpunten al veel vooruitgang geboekt. De nieuwe NPOS-visie voor 2030 bouwt voort op deze ontwikkeling en benadrukt tegelijkertijd een aantal nieuwe aspecten van Open Science. Daarbij volgt dit ambitiedocument een aantal leidende principes:
(aangepast overgenomen uit het NPOS2030 Ambition Document)
Explanimation "Open Science: what, how & why?" door Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken (SHB), oktober 2019
De Vereniging Hogescholen heeft in het Visiestatement Open Science (2017) een aantal ambities geformuleerd die de ook Hanzehogeschool sinds de implementatie van het Open Science-beleid in 2019 nastreeft:
Lees meer over het Nationaal Programma Open Science of kijk op Weten & Regelen voor meer informatie over:
Heb je vragen over Open Science? Of heb je ondersteuning en/of advies nodig bij Open Access publiceren, het FAIR maken van de data of bij het uitvoeren van Citizen Science? Neem dan contact op met de Informatiespecialist (Open Access) Publiceren of met de Informatiespecialist Onderzoek van jouw Kenniscentrum/Centre of Expertise.