Betrouwbaarheid

In wetenschappelijke artikelen vind je verwijzingen in de tekst naar eerdere onderzoeken. Als een bevinding meerdere keren is gevonden door verschillende (onafhankelijke) bronnen dan maakt dat een wetenschappelijk artikel meer betrouwbaar. Verwijzingen staan niet alleen in de tekst van het artikel, maar ook uitgebreider vermeld bij "References", onderaan een artikel

Referentie = verwijzing

Bronvermelding

Het aanbrengen van verwijzingen geldt niet alleen voor wetenschappers. Iedereen die informatie gebruikt die niet van jou zelf afkomstig is, moet een verwijzing maken naar de herkomst van die informatie. Dit om plagiaat en schending van het auteursrecht te voorkomen.

 

Tijdens je studie gebruik je ook bronnen of afbeeldingen voor bijvoorbeeld een werkstuk of scriptie. Voor het hergebruiken van bronnen gelden een aantal regels. Wat die regels zijn schrijft jouw opleiding voor. Minimaal worden genoemd: de auteursnaam, de titel van het document en jaar van publicatie.  Deze gegevens zet je in de tekst, maar ook in de referentielijst (literatuurlijst), aan het einde van je verslag.

 

Bekijk onderstaande minilecture over hoe je op de juiste manier je bronnen vermeldt.

Referentiestijlen

Je kunt je bronnen in verschillende stijlen vermelden. Welke stijl je gebruikt is meestal afhankelijk van welke stijl jouw opleiding voorschrijft. In Nederland is APA de meest bekende referentiestijl.

Op onze pagina Auteursrecht voor studenten vind je alle informatie over het vermelden van je bronnen.

[anchornavigation]