Consumentinformatie
Consumenteninformatie omvat gegevens die worden verzameld om inzicht te krijgen in het koopgedrag, de voorkeuren, behoeften en demografische kenmerken van consumenten. Een belangrijk onderdeel van het marktonderzoek dus!
Marktrapporten beschrijven de consument vaak in de brede zin: ze beschrijven bijvoorbeeld consument-karakteristieken/trends van een bepaald land, een bepaalde regio, of een specifieke leeftijdsgroep. Deze rapporten kunnen jou helpen een beeld te krijgen van jouw doelgroep.
In de box hieronder vind je de databanken waarin marktrapporten te vinden zijn. Zijn de databanken helemaal nieuw voor je? Via de Databanken hulp (menu bovenin) helpen we je op weg.
Niet een rapport gevonden of wil je de gevonden informatie aanvullen met extra gegevens of nieuws? Hier zijn andere bronnen om te raadplegen:
Brancheverenigingen:
Brancheverenigingen hebben duidelijk baat bij het verzamelen van gegevens over hun branche. Veel brancheverenigingen verzamelen industriestatistieken, houden lijsten bij, publiceren white papers en onderzoeksrapporten, en organiseren conferenties en beurzen. Zo kom je snel tegen wie de bekendste Industrie-experts zouden kunnen zijn. Brancheverenigingen bieden waarschijnlijk ook meer gedetailleerde product- en verbruiksinformatie, zelfs voor nichemarkten.
Zoek op internet naar jouw bedrijf of product + 'vereniging'.
Adviesbureau's / Consultancy Firms:
Als je zoekt naar jouw markt + consultancy, kun je ook extra informatie tegenkomen, verzameld door adviesbureau's zoals:
Statistieken, trends en data
Wist je dat bijna alle landen een landelijke statistiek website hebben? Op deze pagina geven we je meer tips om statistieken, trends en data te vinden.
Zakelijk nieuws
En hier vind je tips en geschikte databanken voor Zakelijk nieuws.
Doelgroep
Doelgroep
Ook als het gaat om consumenteninformatie geldt: hoe specifieker jij de doelgroep kunt aanwijzen, hoe meer de zoekresultaten jou op weg kunnen helpen om meer producten of diensten te verkopen. Plus: geen marketingbudget is groot genoeg om de hele bevolking te bereiken, je kunt beter je budget focussen op de passende klantengroep. Hoe pak je dit aan?
Tijdens doelgroeponderzoek verken je met behulp van de bronnen die hierboven en hieronder genoemd worden wat jouw doelgroep is, wat kenmerkende eigenschappen zijn, welk probleem jij voor hen kunt oplossen, en hoe je ze het beste kunt bereiken.
Segmentatie
Een term die goed is om te kennen als je op zoek gaat naar consumentinformatie is segmentatie, of 'customer segmentation' in het Engels. Dit is het opdelen van de bevolking of van jouw doelgroep in kleinere segmenten/groepen individuen met dezelfde eigenschappen. Door een grote groep in kleinere segmenten op te delen, kunnen deze groepen beter op maat aangesproken worden. Een voorbeeld is segmentatie op basis van leeftijd: je kunt je voorstellen dat je een klant van 80 jaar niet een tiktok video hoeft te sturen, terwijl papieren post dan weer slecht past bij iemand van 20 jaar oud.
Segmentatie wordt vaak gedaan in een of meerdere categorieen:
- demografisch (demographic): bijv educatie, inkomen, leeftijd, of burgelijke staat
- gedrag (behavioral): bijv shop voorkeuren (online of in de winkel),
- geografisch (geographic): waar leeft de klant?
- psychografisch (psychographic): bijv de normen en waarden, attitudes, en andere psychologische invloeden op hoe iemand geld uitgeeft.
Sommige marketers maken om verschillende segmenten goed te bedienen 'customer persona's', oftewel fictieve klantprofielen, om goed uit te kunnen denken welke marketingkeuzes het beste zullen passen.
Voor voorbeelden en meer uitleg over segmentatie zijn hier een aantal artikelen:
- 21 real-world examples of customer segmentation | Adobe
- What Is Customer Segmentation? Definition and Guide (2023) (shopify.com)
- Wat is marktsegmentatie? Definitie, typen en voorbeelden | Amazon Ads
Databanken
- StatLine This link opens in a new window
Statistics Netherlands (CBS) database with statistical information which responds to the needs of Dutch society. You can compile tables and graphs yourself. The information is free and easy to print or download.
- Passport (Euromonitor) This link opens in a new window
A global market research database providing insight and analyses on industries, economies and consumers worldwide. Available content: 'Categories & Countries', 'Consumers + Industrial'.
- Eurostat This link opens in a new window
Eurostat is the statistical office of the European Union. Its mission is to provide high quality statistics for Europe, providing the European Union with statistics at European level that enable comparisons between countries and regions. - Nexis Uni This link opens in a new window
This link opens in a new window
Database for full-text news articles and documents from thousands of national and international sources containing news, business and company information.
- OECD iLibrary This link opens in a new window
This link opens in a new window
The online library of the Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) featuring its books, papers and statistics.
- Our World in Data This link opens in a new window
Our World in Data is about open research and data to make progress against the world’s largest problems. Relying on the work of a global community of scholars, this database presents quality research and data in an understandable and accessible way, using charts where possible. The research publications are dedicated to a large range of global problems in health, education, violence, political power, human rights, war, poverty, inequality, energy, hunger, and humanity’s impact on the environment.
- Passport (Euromonitor) This link opens in a new window
A global market research database providing insight and analyses on industries, economies and consumers worldwide. Available content: 'Categories & Countries', 'Consumers + Industrial'.
- Business Source Ultimate This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Full-text and bibliographic access to academic business economics journals and other publications (Books, Case Studies, Conference Proceedings, Country Reports, Industry Surveys, SWOT Analyses, Videos, Working Papers).