Soms worden de termen marktrapport en industrierapport door elkaar heen gebruikt, maar ze hebben toch elk een andere focus.
Industrierapporten focussen op:
Marktrapporten focussen op:
Sommige databanken bieden beide soorten rapporten/informatie aan, dat vult elkaar dan mooi aan van verschillende perspectieven. Er zijn ook rapporten waar beide soorten informatie in aangeboden wordt, maar dat is niet standaard het geval.
Kijk eerst of er industrierapporten beschikbaar zijn over jouw onderwerp (bijvoorbeeld in de databanken die hieronder staan). Deze rapporten geven je overzichten, statistieken, en geven je een beeld van waar de industrie volgens de analist heen gaat. Hou er wel rekening mee dat er over nieuwe, of niche industrieën niet altijd wat te vinden is. Vervolgens kun je deze gevonden informatie aanvullen met bijvoorbeeld rapporten over de supply chain, of industrie case studies.
Kijk dan of er marktrapporten beschikbaar zijn. Deze focussen op de klant en de factoren rond de klant, bijvoorbeeld consumer behavior (klantgedrag). Meestal wordt er in deze rapporten ingegaan op de klant vanuit een uitgezoomd perspectief: welke leeftijdsgroep maakt vooral gebruik van het product of de dienst? Welke regio's zijn het belangrijkst?
Kun je geen industrie- en geen marktrapporten vinden over jouw onderwerp? Of wil je de gevonden informatie aanvullen met voorbeelden, data of nieuwsberichten? Dan kun je het beste in het menu bovenin doorklikken op bijvoorbeeld statistiek, data en trends, of zakelijk nieuws en die bronnen uitproberen.
Vind je daar ook geen geschikte informatie? Dan is het tijd om creatief te zoeken... Hier zijn drie tips die je misschien verder helpen:
Brancheverenigingen hebben duidelijk baat bij het verzamelen van gegevens over hun bedrijfstak. Veel brancheverenigingen verzamelen industriestatistieken, houden lijsten bij, publiceren witboeken en onderzoeksrapporten, en organiseren conferenties en beurzen. Via deze organisaties kunnen deskundigen uit de sector worden geïdentificeerd. Het is ook waarschijnlijker dat brancheverenigingen meer gedetailleerde product- en verbruiksinformatie verstrekken, zelfs voor nichemarkten. Zoek via Google naar industry association AND [jouw markt/industrie] om te kijken wat er voor jouw onderwerp beschikbaar is.
Consultancy bedrijven/ adviesbureaus
De websites van adviesbureaus bevatten vaak handige informatie over markten en industrieën. Voorbeelden zijn McKinsey, KPMG en BCG, maar check via Google of er meer is door te zoeken op consultancy AND [jouw markt of industrie].
Het kan eerst voelen alsof je een naald in een hooiberg zoekt! Geen zorgen, hier zijn nog een aantal tips.
- Om snel naar informatie over jouw gekozen markt/industrie te zoeken, kun je gebruik maken van de internationale classificatiesystemen. Lees in de box hieronder wat dat inhoudt.
- De databanken die daaronder genoemd staan, zijn een fijn startpunt om te gaan zoeken naar informatie. Kom je er niet uit? Check dan de databank hulp in het menu bovenin, of klik op support & contact om te mailen/een afspraak te maken met een informatiespecialist.
- Om informatie uit markt/industrierapporten aan te vullen raden we aan om ook de tips bij statistieken, data & trends en zakelijk nieuws te gebruiken.
Industrieclassificaties worden gebruikt om bedrijven in te delen op basis van hun economische activiteiten. Het indelen kan op verschillende manieren gebeuren.
Op basis van Economische sectoren
Op het hoogste niveau worden zij vaak volgens de drie-sectoren-theorie ingedeeld in economische sectoren: primair (winning en oogst van natuurlijke resources), secundair (bouw, industrie en verwerking) en tertiair (diensten). Na dit niveau splits de indeling zich in bedrijfstakken met vergelijkbare functies, markten of producten.
Op basis van Product
Bedrijfstakken kunnen ook direct per product worden ingedeeld. Bijvoorbeeld: bouwnijverheid, chemische industrie, aardolie-industrie, automobielindustrie, elektronische industrie, horeca, voedingsindustrie, amusementsindustrie enz.
Verschillende systemen
Beroemde classificatiesystemen zijn de NAICS (North American Industry Classification System) en de SIC (Standard Industrial Classification manual). In de databank REACH kun je de volgende systemen gebruiken om alle bedrijven uit één sector te vinden:
Een voorbeeld is de NAICS code 4422: internationaal is afgesproken dat hier alle ’Home Furnishing’ bedrijven hier onder vallen, zoals bijvoorbeeld de IKEA.
Statistische classificaties worden gebruikt om betrouwbare, vergelijkbare en methodologisch verantwoorde statistieken te produceren.
Deze beroemde classificaties kun je wel eens tegenkomen:
HS-code (Harmonized commodity and coding System)
De codes van het geharmoniseerd systeem (HS) worden algemeen gebruikt tijdens het hele exportproces van goederen. Het geharmoniseerd systeem is een gestandaardiseerde numerieke methode om verhandelde producten te classificeren. Het wordt door douaneautoriteiten over de hele wereld gebruikt om producten te identificeren bij het vaststellen van rechten en belastingen en voor het verzamelen van statistieken.
De Nederlandse SBI-code is een nationale statistische code die onder andere wordt gebruikt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (database Statline), de Nederlandse Kamer van Koophandel en de database CompanyInfo.
Andere nationale classificatiesystemen
In deze lijst staat een overzicht van nationale classificatiesystemen die elders gebruikt worden.
Nederlandse bedrijfsinformatie; toegang tot de modules: Marketing, Middelgroot, Klein, Zeer klein, Eigendomsstructuren, Managers, Uitgeschreven bedrijven en MarketLine rapporten.
Database for full-text news articles and documents from thousands of national and international sources containing news, business and company information.
A global market research database providing insight and analyses on industries, economies and consumers worldwide. Available content: 'Categories & Countries', 'Consumers + Industrial'.
Database for full-text news articles and documents from thousands of national and international sources containing news, business and company information.