Het Open Access-model wordt door sommige uitgevers misbruikt met als enig doel geld te verdienen. Deze uitgevers vragen stevige APC’s zonder te voorzien in deugdelijke redactionele diensten of peer review. Zij bedienen zich vaak van prestigieuze, bekend klinkende namen waardoor een onderzoeker op het verkeerde been gezet kan worden. Deze zogenaamde predatory publishers incasseren wel de publicatiekosten maar leveren hiervoor geen redactionele diensten en geen peer review. De article of book processing charge is daarom geen criterium voor de kwaliteit van een tijdschrift of boek. Daarentegen zijn er ook goede Open Access-tijdschriften en boeken die geen kosten berekenen aan de auteur.
Hoe weet ik of de uitgever betrouwbaar is? Controleer het volgende:
Is de uitgever lid van een van de onderstaande organisaties?
Heeft de uitgever een Open Access-beleid? Sherpa Services is een online platform, die het Open Access-beleid van uitgeverijen en tijdschriften verzamelt en presenteert. Iedere hierin geregistreerde uitgever of tijdschrift is zorgvuldig geëvalueerd en geanalyseerd. Daarnaast worden samenvattingen aangeboden over toestemming voor (zelf-)archivering en voorwaarden van toegestane rechten van auteurs.
Quality Open Access Market
Quality Open Access Market (QOAM) is een associatie van organisaties en uitgevers die zich bezighoudt met het uitwisselen van informatie, standaardisering, belangenbehartiging, educatie en het onder de aandacht brengen van innovatie rondom Open Access.
SciRev
SciRev is een platform waarop onderzoekers hun ervaringen met tijdschriften delen.
Bij Think Check Submit is een stappenplan beschikbaar voor het vinden van het juiste tijdschrift voor een publicatie.