Gouden route

Het principe van Open Access, dat de lezer niet hoeft te betalen voor toegang tot wetenschappelijke informatie, betekent niet dat het vrij beschikbaar stellen van die informatie ook daadwerkelijk gratis is. Voor het Open Access publiceren van een artikel (of boek) via de gouden route worden vaak kosten berekend door de uitgever, de article processing charges (APC’s). Of deze publicatiekosten door de auteur moeten worden opgebracht, hangt af van de voorwaarden die gelden voor het tijdschrift waarin wordt gepubliceerd. Het artikel wordt dan gepubliceerd op het platform van de betreffende uitgever. Kijk hier voor meer informatie over de article processing charges.

 

Kortingsafspraken Hanzehogeschool

De Hanzehogeschool heeft via de Vereniging Hogescholen een landelijke afspraak met uitgeverij Elsevier, waarbij er geen Article Processing Charge's betaald hoeven te worden. Deze overeenkomst is voorlopig verlengd t/m 31 december 2024. Kijk op de Research Support Portal voor meer informatie. 

Groene route

Bij de groene route wordt auteursversie (pre- of postprint) van het artikel na verloop eventuele embargoperiode (afhankelijk van het beleid van de uitgever) door of namens de auteur zelf opgeslagen in een repository, zoals Pure. Deze procedure is dus gebaseerd op zelfarchivering. Door middel van Pure wordt de publicatie zichtbaar in de Portal of Research Output from the Netherlands, het wetenschapsportaal van Nederland. Indien de publicatie ook gepubliceerd wordt in een gesloten tijdschrift, dan kan deze uitgever voorwaarden stellen aan de auteursrechten en kan er een embargoperiode gelden. Binnen deze periode is het artikel enkel in het tijdschrift beschikbaar en verder nog niet openbaar gemaakt. De embargoperiode van specifieke uitgevers en/of tijdschriften is te vinden via Sherpa Romeo.

Hybride journals

Via de hybride route publiceer je in een tijdschrift van een uitgever waarin sommige artikelen Open Access beschikbaar zijn, en andere alleen tegen betaling van abonnementskosten. In dit geval koopt de auteur of diens instelling het artikel vrij voor beschikbaarstelling aan niet-abonnees.

Diamanten journals

Je publiceert in een open access tijdschrift zonder dat APC’s en abonnementskosten hoeven te worden betaald. In dit geval worden de publicatiekosten vaak gedragen door een instituut of een fonds.

Creative Commons licenties

Als je een artikel Open Access publiceert, wordt je gevraagd om hier aan Creative Commons licentie aan te hangen. Je kan hierbij kiezen tussen uit een aantal standaardlicenties. CC BY is de meest open licentie en vaak terug te vinden op Open Access publicaties. Informeer je van tevoren goed over verplichtingen vanuit je onderzoeksfinanciers m.b.t. het gebruik van een bepaalde licentie.

[anchornavigation]