Na het afronden van je onderzoek, zijn er verschillende mogelijkheden wat je met de data kunt doen. Zoek van te voren uit welke optie voor jou van toepassing is.
In beide gevallen is het van belang dat al je persoonlijke kopieën van de data van jouw devices verwijderd worden. Zoals van je laptop, eventuele usb-sticks, et cetera. Denk ook aan het verwijderen van bestanden uit de prullenbak van je devices.
Voordat data met anderen gedeeld worden of aan de onderwijsinstelling overgedragen worden, dient deze geanonimiseerd of gepseudonimiseerd te zijn.
Als je onderzoek doet in opdracht van een lectoraat of bij een IWP, is het mogelijk dat anderen (studenten of onderzoekers) ook onderzoek gaan doen met de data waarmee jij gewerkt hebt. Het is dan belangrijk voldoende informatie over het gebruik van de data vast te leggen: dit is de metadata over de onderzoeksdata. Hoe uitgebreider de beschrijving van de data is, hoe makkelijker het voor de volgende (student)onderzoeker is de bestanden te begrijpen en de data voor vervolgonderzoek te gebruiken.
Overleg met je begeleider of de data waarmee je hebt gewerkt door anderen gebruikt kunnen gaan worden, bijvoorbeeld in een vervolgproject. Als dit het geval is, dan zijn de volgende metadata relevant om te documenteren:
Als je klaar bent met het schrijven van je afstudeeropdracht, ben je verplicht een digitaal exemplaar aan de Hanzehogeschool Groningen te overhandigen. Dit staat in het studentenstatuut, artikel 3.18 Auteursrecht. Meer informatie over het studentenstatuut, waaronder de meest actuele versie, vind je op Mijnhanze.nl. Met afstudeeropdracht wordt hier niet alleen de scriptie bedoeld, maar ook de onderzoeksdata en aanverwante documenten zoals toestemmingsformulieren en oningevulde vragenlijsten.
De documenten moeten zo mogelijk geanonimiseerd of gepseudonimiseerd ingeleverd worden. Het is belangrijk dat na het inleveren van de data, al je persoonlijke kopieën hiervan van jouw devices verwijderd worden.
Op de overdracht van de data aan de Hanzehogeschool kan een uitzondering gemaakt worden, bijvoorbeeld als je data gebruikt van een opdrachtgever en deze geen verklaring van openbaarheid heeft gegeven. Overleg bij twijfel met je begeleider.