Databases
- CINAHL Complete This link opens in a new window
This link opens in a new window
Database met full text artikelen voor verpleegkunde en paramedische beroepen.
Onze licentie is voor 4 gelijktijdige gebruikers. Lukt het niet, probeer dan later weer toegang te krijgen! - Cochrane Library This link opens in a new window
- This link opens in a new window
A collection of databases that contain different types of high-quality, independent evidence to inform healthcare decision-making, including information about Cochrane groups. - Communication and Mass Media Complete This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Bibliografische en full-text database over communicatie, massamedia, taalwetenschap, retorica, logica en andere nauw verwante gebieden - COTAN documentatie NIP This link opens in a new window
Beoordelingen van psychodiagnostische instrumenten in Nederland. - ERIC (Education Resource Information Center) This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Bibliografische en full tekst databank op het gebied van onderwijs en opvoeding - Psychology and Behavioral Sciences Collection This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Full-text databank voor psychologie en gedragswetenschappen. - PsycINFO This link opens in a new window
Een internationale bibliografische databank van de American Psychological Association (APA) voor de psychologie en haar randgebieden. - PubMed This link opens in a new window
This link opens in a new window
Toonaangevende bibliografische databank voor Geneeskunde en randgebieden met mogelijk links naar full-text content. - SpeechBITE This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Database voor behandelstudies op het gebied van spraakpathologie
- The INFORMED SLP
Op deze website lees je reviews van verschillende artikelen. Een mooie 1e stap om meer te weten te komen over een onderwerp en wat er wetenschappelijk over bekend is. Voor inloggen: vraag de mediatheek om meer informatie.
- Academic Search Premier This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Full-tekst en bibliografische databank met duizenden tijdschriften over verschillende vakgebieden - Google Scholar This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Google's zoekmachine voor wetenschappelijke literatuur. De online catalogus van de HanzeMediatheek is ook gedeeltelijk toegankelijk via Google Scholar door deze link te gebruiken - Springer Nature Link platform This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Toegang tot de grote collectie tijdschriften en e-books van uitgeverij Springer (inclusief BSL). - SAGE Premier This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Toegang tot meer dan 1.000 peer reviewed tijdschriften over sociale wetenschappen, geesteswetenschappen, gezondheid, life science, biomedische wetenschappen, techniek en natuurwetenschappen - Directory of Open Access Journals (DOAJ) This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Register van Open Access wetenschappelijke tijdschriften - ScienceDirect This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Collectie van duizenden full-tekst wetenschappelijke tijdschriften en boeken van uitgeverij Elsevier over een verscheidenheid aan onderwerpen. - Wiley Online Library This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Een multidisciplinaire collectie van meer dan 1500 online tijdschriften
Richtlijnen en protocollen
- Richtlijnen langdurige zorg
Richtlijnen en handreikingen voor het verbeteren van de kwaliteit voor de langdurige zorg. - Richtlijnen databaseMedische richtlijnen voor de tweedelijns zorg.
- Richtlijnen VenVNRichtlijnen van de beroepsvereniging van verpleegkundigen,verzorgenden en verpleegkundig specialisten.
- Richtlijnen NVLFRichtlijnen via website van Nederlandse Vereniging Logopedie en Foniatrie
Browzine
Bijblijven in je vakgebied?
Gebruik Browzine!
Door BrowZine word je op de hoogte gehouden van
nieuwe publicaties in de door jou gekozen digitale tijdschriften.
Een greep uit de verplichte literatuur
Handboek taalontwikkeling, taalpathologie en taaltherapie : bij Nederlandssprekende kinderen by : 612.67 GOOR: 9789058980045: 2000
Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen een leidraad voor logopedisten en andere hulpverleners in de gezondheidszorg by : 612.66 ENGE: 9789023255505: 2018
Audiologie en audiometrie : de basis en de praktijk: 9789046902264
Slikstoornissen Bij Volwassenen by
Veilige en gevarieerde voeding is niet alleen een voorwaarde voor een gezond bestaan, maar eten en drinken zijn ook onderdeel van veel sociale activiteiten. Moeizaam eten, knoeien of verlies van speeksel kunnen patiënten en hun gezelschap gemakkelijk in verlegenheid brengen. Dit praktijkgerichte boek behandelt de zorg voor mensen met een orofaryngeale slikstoornis, ontstaan door een neurologische aandoening, tumor of andere beschadiging van structuren in hoofd of hals. Hierbij wordt aandacht besteed aan actuele definities, oorzaken en gevolgen, diagnostiek en behandeling. Daarnaast worden voeding, mondverzorging en ethische aspecten van kauw- en slikstoornissen behandeld.
: 9789031365555: 2009-02-12
Afasie by
Afasie is een taalstoornis ten gevolge van hersenletsel, bijvoorbeeld na een beroerte. Iemand die lijdt aan afasie kan niet meer normaal over zijn taalvermogen beschikken en zal daardoor communicatieproblemen ondervinden die niet alleen grote gevolgen hebben voor de patiënt zelf, maar ook voor zijn omgeving. Verschillende disciplines hebben te maken met afasie. Logopedisten en klinisch linguïsten zijn verantwoordelijk voor de diagnostiek en de therapie. Neurologen en revalidatie-artsen zullen niet zelden patiënten zien die aan afasie lijden. Afasie biedt echter ook een blik op de taalverwerkingsprocessen in de hersenen en wordt als zodanig bestudeerd door neurolinguïsten en neuropsychologen. Zij analyseren wat de patiënten wel en niet kunnen en proberen daar patronen in te ontdekken. Zo willen zij inzicht krijgen in de representatie van taal in de hersenen. In dit boek worden de oorzaken van afasie, de symptomen en de afasiesyndromen beschreven. Ook wordt er een historisch beeld geschetst van de ontwikkeling van het vakgebied en komen wetenschappelijke ontwikkelingen aan bod. Een samenhangend overzicht wordt gegeven van het klinische en wetenschappelijke onderzoek naar afasie.
: 9789031390298: 2011-07-21
Evidence-Based Logopedie by
Het up-to-date houden van het logopedisch handelen op basis van wetenschappelijke evidentie is de afgelopen jaren min of meer gemeengoed geworden binnen het beroep. Toch blijft ondersteuning daarbij gewenst: hoe en waar vind je snel bruikbare literatuur, hoe beoordeel je die, hoe bereken en interpreteer je klinisch relevante uitkomsten, hoe gebruik je systematische reviews en richtlijnen? Evidence-based logopedie geeft antwoord op deze vragen.In deze herziene editie is een hoofdstuk toegevoegd over de essentie en beoordeling van kwalitatief onderzoek. Naast het boek is een website beschikbaar waarop rekenhulpmiddelen en ondersteunende documenten, zoals beoordelingsformulieren zijn te vinden. Verder is het boek geschikt gemaakt voor gebruik in zowel bachelor- als masteropleidingen. Ten slotte is de informatie geactualiseerd en aangepast aan recente internationale ontwikkelingen. Daarmee is Evidence-based logopedie naast een praktische wegwijzer in het vinden en gebruiken van wetenschappelijke literatuur, ook een handig naslagwerk bij het toepassen van deze vaardigheden.
: 9789031376001: 2011-04-21
Voorproefje van beschikbare tijdschriften
- LogopedieInformatiemedium van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten.
- Folia phoniatrica et logopaedicaInternational journal of phoniatrics, speech therapy and communication pathology: official organ of the International Association of Logopedics and Phoniatrics (IALP)
- VroegNieuws rond vroegtijdige onderkenning en integrale vroeghulp bij ontwikkelingsstoornissen
Websites
Hier vind je richtlijnen en interessante artikelen
- Richtlijnen NVLFRichtlijnen via website van Nederlandse Vereniging Logopedie en Foniatrie
- ASHA: American Speech-Language-Hearing AssociationThe American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) is the national professional, scientific, and credentialing association for 198,000 members and affiliates who are audiologists; speech-language pathologists; speech, language, and hearing scientists; audiology and speech-language pathology support personnel; and students.
- Databank Effectieve JeugdinterventiesDe databank Effectieve Jeugdinterventies voor professionals in de jeugdzorg.
- Australian Aphasia Rehabilitation Pathway (AARP)Best practice statements over afasie.