Wat is PubMed?

PubMed is een gratis doorzoekbare databank met referenties van biomedische literatuur.

De inhoud wordt beheerd door de National Library of Medicine (NLM) in de VS.

Overzicht: Zoekmogelijkheden in PubMed

1. Eenvoudig zoeken
In PubMed kun je eenvoudig op onderwerp zoeken door de zoekterm(en) in te typen. Door de automatic term mapping functie worden de best passende MeSH termen (Zie tab: MeSH) meegenomen in de zoekopdracht.
Om te controleren dat PubMed de zoekvraag correct heeft geïnterpreteerd, kijk je bij Advanced in de Details van je zoekopdracht. Hier kom je door onder de zoekbalk op Advanced te klikken, en in dit scherm naar beneden te scrollen. 

Wat gaat er bijvoorbeeld mis als je zoekt op bevalling (labor)?

2. Zoeken met MeSH én tiab
Voor een volledige search combineer je altijd MeSH termen (Zie tab: MeSH) met zoektermen in de titel en/of abstract [tiab] (Zie tab: Zoeken op Woord).

3. History & Advanced Search Builder
De zoekgeschiedenis kun je ook terugvinden via Advanced (vlak onder de zoekbalk). PubMed opent dan de Advanced Search Builder (Zie tab: Zoektermen Combineren). Hiermee kun je handig een zoekopdracht stap voor stap gestructureerd opbouwen.

4. Inperken met filters & Clinical Queries
Wanneer je de verschillende onderdelen van je zoekvraag gecombineerd hebt tot een definitieve zoekstrategie, dan kun je de resultaten gaan inperken met filters en/of Clinical Queries (Zie tab: Filters & Clinical Queries).

Verwante informatie

[anchornavigation]