Wat is PubMed?

PubMed is een gratis doorzoekbare databank met referenties van biomedische literatuur.

De inhoud wordt beheerd door de National Library of Medicine (NLM) in de VS.

Overzicht: Zoekmogelijkheden in PubMed

1. Eenvoudig zoeken
In PubMed kun je eenvoudig op onderwerp zoeken door de zoekterm(en) in te typen. Door de automatic term mapping functie worden de best passende MeSH termen (Zie tab: MeSH) meegenomen in de zoekopdracht.
Om te controleren dat PubMed de zoekvraag correct heeft geïnterpreteerd, kijk je bij Advanced in de Details van je zoekopdracht. Hier kom je door onder de zoekbalk op Advanced te klikken, en in dit scherm naar beneden te scrollen. 

Wat gaat er bijvoorbeeld mis als je zoekt op bevalling (labor)?

2. Zoeken met MeSH én tiab
Voor een volledige search combineer je altijd MeSH termen (Zie tab: MeSH) met zoektermen in de titel en/of abstract [tiab] (Zie tab: Zoeken op Woord).

3. History & Advanced Search Builder
De zoekgeschiedenis kun je ook terugvinden via Advanced (vlak onder de zoekbalk). PubMed opent dan de Advanced Search Builder (Zie tab: Zoektermen Combineren). Hiermee kun je handig een zoekopdracht stap voor stap gestructureerd opbouwen.

4. Inperken met filters & Clinical Queries
Wanneer je de verschillende onderdelen van je zoekvraag gecombineerd hebt tot een definitieve zoekstrategie, dan kun je de resultaten gaan inperken met filters en/of Clinical Queries (Zie tab: Filters & Clinical Queries).

PubMed, MEDLINE en Embase

MEDLINE® is de referentie database van de National Library of Medicine® (NLM®). Deze bevat 26 miljoen referenties, die je kunt bereiken via een licentie van EBSCO ofwel OVID. In het geval van de HanzeMediatheek is dit een EBSCO licentie, waardoor je tijdens je studie kunt zoeken in MEDLINE. 

 

PubMed is daarentegen gratis toegankelijk, zodat je ook na je studie kunt zoeken naar literatuur. Het is wel zo dat je na je studie alleen de Open Access artikelen full-text kunt openen. 

PubMed bevat 31 miljoen referenties, waaronder de hele MEDLINE database, met daarnaast extra referenties met betrekking tot Life Sciences en artikelen die niet binnen het medische vakgebied vallen.

 

Embase is de medische zoekmachine van de uitgever Elsevier. Embase is wat meer gericht op Europese publicaties, waar PubMed zich meer richt op publicaties uit de VS. Helaas heeft de HanzeMediatheek geen licentie voor deze zoekmachine, maar als je via je stageplek of opdrachtgever wel de mogelijkheid hebt, raden we je aan om Embase ook uit te proberen.

 

Hier kun je meer lezen over de verschillen tussen MEDLINE, PubMed en PubMedCentral (PMC). 

Bekijk ook onze Library Guides hieronder voor meer uitleg over systematisch zoeken in verschillende databases. 

Andere relevante Library Guides

[anchornavigation]