Wat is PubMed?

PubMed is een gratis doorzoekbare biomedische databank en bevat vooral beschrijvingen van artikelen. Weinig artikelen staan volledig in PubMed, er staan wel links in naar Open Access artikelen. De overige referenties zijn beschikbaar via een abonnement op een tijdschrift. Via de Hanzemediatheek kun je daar toegang tot krijgen. De inhoud wordt beheerd door de National Library of Medicine (NLM) in de VS.

PubMed bevat veel meer referenties dan Medline, naast de Biomedische en Life Sciences referenties bevat het ook artikelen over andere vakgebieden zoals astrofysica en chemie. PubMed wordt dagelijks aangevuld met de nieuwste referenties uit de Biomedische literatuur. Wanneer je in PubMed zoekt, krijg je ook de resultaten van Medline en PubMedCentral(PMC) te zien. Hier kun je meer lezen over de verschillen tussen MEDLINE, PubMed en PubMedCentral (PMC). 

Bekijk ook onze Library Guides hieronder voor meer uitleg over systematisch zoeken in verschillende databases.

Tutorial Zoeken in PubMed

Overzicht: Zoekmogelijkheden in PubMed

1. Eenvoudig zoeken
In PubMed kun je eenvoudig op onderwerp zoeken door de zoekterm(en) in te typen. Door de automatic term mapping functie worden de best passende MeSH termen (Zie tab: MeSH) meegenomen in de zoekopdracht.
Om te controleren dat PubMed de zoekvraag correct heeft geïnterpreteerd, kijk je bij Advanced in de Details van je zoekopdracht. Hier kom je door onder de zoekbalk op Advanced te klikken, en in dit scherm naar beneden te scrollen. 

Wat gaat er bijvoorbeeld mis als je zoekt op bevalling (labor)?

2. Zoeken met MeSH én tiab
Voor een volledige search combineer je altijd MeSH termen (Zie tab: MeSH) met zoektermen in de titel en/of abstract [tiab] (Zie tab: Zoeken op Woord).

3. History & Advanced Search Builder
De zoekgeschiedenis kun je ook terugvinden via Advanced (vlak onder de zoekbalk). PubMed opent dan de Advanced Search Builder (Zie tab: Zoektermen Combineren). Hiermee kun je handig een zoekopdracht stap voor stap gestructureerd opbouwen.

4. Inperken met filters & Clinical Queries
Wanneer je de verschillende onderdelen van je zoekvraag gecombineerd hebt tot een definitieve zoekstrategie, dan kun je de resultaten gaan inperken met filters en/of Clinical Queries (Zie tab: Filters & Clinical Queries).

Zoekplan voor PubMed

Andere relevante Library Guides

[anchornavigation]