Zoekvelden

In PubMed kun je de bibliografische gegevens (auteur, titel, jaar, tijdschrift etc.) van artikelen doorzoeken op woorden. Wanneer je de zoekterm intypt gevolgd door het zoekveld, zoekt PubMed in het aangegeven veld naar de opgegeven zoekterm.

Vergelijk het aantal resultaten van de volgende zoekacties (klik op de onderstaande links):

  • Zoeken op het woord diabetes in de titel
diabetes[ti]
  • Zoeken op het woord diabetes in de titel of abstract
diabetes[tiab]
  • Zoeken op de MeSH diabetes mellitus
diabetes mellitus[mesh]

In PubMed wordt niet de volledige tekst van een artikel opgenomen, maar alleen het abstract. Het is dan ook niet mogelijk om het hele artikel te doorzoeken op woorden.

Naast de MeSH zijn de velden: titel en abstract de inhoudelijke velden die vertellen waar een artikel over gaat.

Alternatieve woorden

Wanneer je zoekt naar woorden die voorkomen in de titel, abstract of als auteurstrefwoord, is het van belang dat je de verschillende omschrijvingen van het begrip meeneemt in je zoekacties. Denk hierbij aan synoniemen, enkel- en meervoudsvormen, Britse spelling, Amerikaanse spelling etc.

TipIs er een MeSH voor het onderwerp? Dan kun je bij de entry terms (Zie tab: MeSH) vaak suggesties opdoen voor synoniemen en deze gebruiken in je [tiab] search.

Zoekopties

Frase
Wanneer je in PubMed naar een frase wilt zoeken (woorden staan in precies deze volgorde), kun je aanhalingstekens ("...") gebruiken. Gebruik het dubbele aanhalingsteken en dus niet twee enkele. Bij het gebruik van aanhalingstekens wordt de automatic term mapping functie van PubMed uitgeschakeld.
Ook wanneer je een zoekveld gebruikt, wordt de zoekterm door PubMed gelezen als een frase.

Let op de aantallen en Search details van deze zoekacties (klik op onderstaande links):

Truncatie
Met een asterisk (*) kun je zoeken op woordvariaties. PubMed zoekt dan op woorden die beginnen met de woordstam aangevuld met 0 tot een oneindig aantal tekens. Als je zoekt op elder* zoek dus je ook op elders, elderly. 

Belangrijk Truncatie kan onnodige ruis creëeren, bijv. wanneer de woordstam niet goed gekozen is, of als er ongewenste woordvariaties meegenomen worden. Onder Search details (Zie tab: Beginnen) kun je zien op welke woorden PubMed exact heeft gezocht.
Ook wanneer je * gebruikt, wordt de zoekterm door PubMed geïnterpreteerd als een frase (woorden staan in precies deze volgorde).

Tutorial PubMed zoeken op thema

Andere relevante Library Guides

[anchornavigation]