Tips voor je start
Welke databank of website gebruiken
Welke databank of website je gebruikt hangt o.a. af van welk soort informatie je zoekt. Als je hebt bepaald wat je zoekvraag is kun je bepalen welke informatiebronnen je nodig hebt om je vraag te kunnen beantwoorden.
Bedenk hierbij goed om wat voor soort informatie het gaat. Het type informatie bepaalt waar je het beste kunt zoeken. Bekijk de verschillende blokjes & tabbladen op de pagina om ideeën op te doen.
Filters en zoekopties
Wanneer je een databank doorzoekt kun je gebruik maken van de uitgebreide zoekopties en filters in de betreffende databank. In veel databanken kun je gebruik maken van verschillende filters
- zoeken in titel, abstract, trefwoord e.d.
- onderwerpsgebied,
- publicatietype,
- taal
- full text
- peer reviewed
- enz.
Met deze filters beperk je het aantal treffers maar zullen de resultaten relevanter voor jouw zoekvraag zijn .
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
Hoe slim zoeken
Door je zoektermen op een slimme manier te gebruiken in de catalogus en/of een databank kun je meer actuele en relevante zoekresultaten genereren.
Met deze minilecture (2,51 min.) leer je hoe je zoektermen combineert tot een zoekstring en hoe je filters inzet om de zoekresultaten te beperken tot dat wat je zoekt.
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
Testen van je zoekstring
Met Google Scholar (Google voor wetenschappelijke literatuur) kun je goed je zoekopdracht testen. Maak van je zoektermen een zoekstring en test deze in Google Scholar. Kijk voordat je een resultaat open klikt welke termen voor jou de trigger zijn het gevonden document interessant te vinden, zie je een nieuwe zoekterm?
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
- Google Scholar This link opens in a new window
This link opens in a new window
Google's zoekmachine voor wetenschappelijke literatuur. Een gedeelte van de online collectie van de HanzeMediatheek is ook toegankelijk via Google Scholar door deze link te gebruiken. Klik op "Opslaan" om de Hanzehogeschool te selecteren en gebruik de "Find it! @ HanzeWorldCat" links om toegang te krijgen tot onze collectie
Tips en trucs voor het gebruik van Google Scholar
Bekijk onderstaande minilecture om nog meer profijt te hebben van het gebruik van Google Scholar (2:51 min.)
Hoe je bronnen beoordelen
Het is belangrijk om je zoekacties en -resultaten te analyseren en evalueren. Heb je het juiste gezocht? Zijn de resultaten geschikt voor jouw doel? Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid en de relevantie?
Met deze minilecture (1,50 min.) leer je waar je over na moet denken voordat je een gevonden bron gaat gebruiken voor je onderzoek.
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
Databanken voor Facility Management
- Emerald Insight This link opens in a new window
This link opens in a new window
The Emerald Insight platform provides access to a portfolio of over 300 journals from all of the 9 management research collections and all 4 specialist collections on education, engineering, health & social care and library studies.
- Google Scholar This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Scholar indexes the full text or metadata of scholarly literature across the web. Part of the Hanze Library collection is also accessible through Google Scholar if you follow this link.
- NEN Connect This link opens in a new window
Alle Nederlandse normen en in Nederland aanvaarde Europese en Internationale normen. Zie hierin ook de gehele norm voor Facility Management en andere FM gerelateerde onderwerpen. - Taylor & Francis Online This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Taylor & Francis Online biedt toegang tot artikelen uit meer dan duizend elektronische tijdschriften over natuurwetenschappen, technologie, sociale- en geesteswetenschappen en andere vakgebieden
Meest gebruikte multidisciplinaire databanken
Hieronder vind je de voor Facility Management meest gebruikte multidisciplinaire databanken. Facility Management is overal en heeft vele thema's kijk daarom ook eens bij de andere databanken.
A-Z lijst databanken : gebruik de filters Onderwerp, Type Databank of/en Uitgeverij om een eerste selectie te maken.
- Academic Search Premier This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Multidisciplinary bibliographic and full-text database of thousands of journals including backfiles and video content from the Associated Press.
- Arbo Online This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Het kennisplatform voor arbeidsomstandigheden, veiligheid en preventie. Je vindt hier o.a.het Vakblad Arbo, het Praktijkblad Veiligheid & Preventie en Arbo Actueel. - Business Source Ultimate This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Full-text and bibliographic access to academic business economics journals and other publications (Books, Case Studies, Conference Proceedings, Country Reports, Industry Surveys, SWOT Analyses, Videos, Working Papers). - Economisch Statistische Berichten (ESB) This link opens in a new window
Naast een economisch vakblad is ESB een communicatieplatform voor economie en beleid in brede zin. ESB bestaat uit artikelen die worden geschreven door academisch economen en beleidsmakers op basis van onderzoek. Daarnaast publiceert ESB rubrieken die de lezer op de hoogte houden van het vakgebied, inclusief een economenagenda. - SAGE Premier This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Electronic access to almost 1,000 peer-reviewed journals on Social Sciences & Humanities, Health, Life & Biomedical Sciences and Engineering & Physical Sciences.
- ScienceDirect This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Collection of thousands of full text academic journals and books published by Elsevier on a variety of subjects.
- Wiley Online Library This link opens in a new window
- This link opens in a new window
A multidisciplinary collection of online resources covering life, health and physical sciences, social science, and the humanities. It delivers integrated access to over 6 million articles from over 1500 journals, supplemented with separately purchased online books.
- Kluwer Navigator This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Let op: Kluwer Navigator is nu InView Essential.
- Legal Intelligence This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Zoeksysteem voor Nederlandse juridische informatie.
- OECD iLibrary This link opens in a new window
- This link opens in a new window
The online library of the Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) featuring its books, papers and statistics.
- Passport (Euromonitor) This link opens in a new window
A global market research database providing insight and analyses on industries, economies and consumers worldwide. Available content: 'Categories & Countries', 'Consumers + Industrial'.
- REACH This link opens in a new window
Nederlandse bedrijfsinformatie; toegang tot de modules: Marketing, Middelgroot, Klein, Zeer klein, Eigendomsstructuren, Managers, Uitgeschreven bedrijven en MarketLine rapporten.
- StatLine This link opens in a new window
Statistics Netherlands (CBS) database with statistical information which responds to the needs of Dutch society. You can compile tables and graphs yourself. The information is free and easy to print or download.
- Hanze Research Database (Pure) This link opens in a new window
- This link opens in a new window
This database provides a clear overview of the research projects and output of the Hanze University of Applied Sciences Groningen from the Pure Research Information Management System. The lecturers and researchers at the Hanze University of Applied Sciences make their work accessible and discoverable to fellow researchers, (knowledge) institutions and other stakeholders. This database also provides a comprehensive insight into the networks of researchers and organisational units.
- HBO Kennisbank This link opens in a new window
Search in over 70.000 publications of more than 25 universities of applied sciences.
- Portal of Research Output from the Netherlands This link opens in a new window
This portal presents Dutch research results and research projects and is fed by Dutch institutional repositories, data and software repositories and Research Information Systems (CRIS's).
Meer beschikbare databanken
Op zoek naar informatie over andere onderwerpen?
- A-Z lijst databankenAlle databanken van de HanzeMediatheek op een rij. Selecteer een onderwerpsrubriek en type informatie om een eerste selectie te maken.
Tijdschriften voor Facility Management
Gedrukte tijdschriften kun je vinden in de Mediatheek. Van de meeste tijdschriften zijn naast het lopende jaargang ook eerdere jaargangen beschikbaar. De gedrukte tijdschriften worden niet uitgeleend, maar je kunt interessante artikelen kopiëren of scannen en naar je mailadres verzenden.
Een kleine greep uit de collectie vakbladen:
- European Cleaning Services,
- Event Management,
- Facilitair Journaal,
- F-Facts,
- Facto Magazine,
- Geluid,
- Kwaliteit in bedrijf,
- Logistiek, Milieu,
- Milieu Magazine,
- Misset Horeca,
- Service Management.
Tijdschriften doorzoeken
Digitale tijdschriften kun je 24/7 online benaderen, ook vanaf huis. Je kunt artikelen via de catalogus HanzeWorldCat zoeken, maar het is ook mogelijk om in de databanken waar de tijdschriften in zijn opgenomen te zoeken.
Een aantal online tijdschriften uitgelicht:
Economische Statistische Berichten
Algemeen weekblad voor handel, nijverheid, financiën en verkeer
CIB-encouraged journal Facilities provides a platform for high quality research papers focussing on how to best create successful and functional workplaces
IFMA's official magazine, written by and for workplace professionals. Articles offer practical takeaways and globally applicable best practices to help you optimize your facilities
Journal of Facilities Management
JFM publishes high-quality research from leading practitioners on how facilities can and do play a vital part in helping deliver corporate strategy
Ontdek meer tijdschriften met de A-Z lijst van tijdschriften
Wil je bijblijven op je vakgebied ? Dan is BrowZine een aanrader !
- BrowZine This link opens in a new window
Met BrowZine kun je gemakkelijk elektronische tijdschriften uit de HanzeMediatheek lezen, delen en op de hoogte blijven van nieuwe uitgaven. Ook beschikbaar als app voor Apple en Android apparaten!
Boeken voor Facility Management
- Cambridge (open access) Books This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Access to individually purchased ebooks and open access ebooks published by Cambridge University Press on the Cambridge Core platform. - Ebook Central (ProQuest) This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Large eBook collection, several disciplines and publishers.
- EBSCO eBooks This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Our multidisciplinary ebook collection on ESBCOhost.
- Boomportaal This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Boomportaal bevat bijna al onze content van Boom Uitgevers: een groot aantal Nederlandse ebooks met een verscheidenheid aan onderwerpen, vele juridische tijdschriften, rechtspraak en enkele tijdschriften op het gebied van bestuurskunde, criminologie, communicatie en onderzoek.
- EBSCO eBooks This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Our multidisciplinary ebook collection on ESBCOhost. - BSL NL E-books (SpringerLink) This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Collectie nederlandstalige paramedische e-books van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.
- HanzeWorldCat This link opens in a new windowThis is the Hanze Library catalogue. Here you will find our extensive basic collection, in both physical and digital format. You can also use your library account to check and renew loans, place holds or use the interlibrary loan service.
Websites voor Facility Management
- Facilitair Management Gezondheidszorg (FMG )FMGezondheidszorg is de beroepsvereniging voor staf- en leidinggevende functionarissen binnen de facilitaire dienstverlening in de gezondheidszorg (cure, care & comfort).
- Facility Management Nederland (FMN)FMN is de onafhankelijke beroepsvereniging voor iedereen die geïnteresseerd is in het facilitaire domein. De site bevat kennis, trends, vacatures etc.
- Facto OnlinePlatform voor de facility professional
- F Facts (Facility Platform)FMM informeert en inspireert facility professionals om betere beslissingen te nemen. Met scherpe nieuwsselecties, verhelderende achtergronden, een inspirerend magazine en praktische whitepapers, e-books, ebooks en rapporten.
- International Facility Management Association (IFMA)IFMA is the world's largest and most widely recognized international association for facility management professionals, supporting 24,000 members in more than 100 countries.
- Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en BedrijfsdienstenDe Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) behartigt de belangen van circa 300 werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche in Nederland.
- School facilitiesHet netwerk voor huisvesting en facilitaire processen in het onderwijs
- Service ManagementGrootste platform over professionele schoonmaak
- SWP: Smart WorkPlaceSmart WorkPlace zet als kennisplatform de stap naar de duurzame en gezonde werkomgeving.
- Aantoonbaar Duurzaam BouwenWebsite waar je instrumenten vindt waarmee duurzaamheid in bouwprojecten, bouwproducten of organisatie aantoonbaar gemaakt kunnen worden.
- Cradle to Cradle Products Innovation InstitutThe Cradle to Cradle Products Innovation Institute is a global non-profit dedicated to transforming the safety, health and sustainability of products through the Cradle to Cradle Certified Product Standard.
- MVO NederlandMVO Nederland is de beweging van ondernemers in de nieuwe economie. We vormen een netwerk van partners dat samen innoveert en implementeert om de nieuwe economie te bereiken.
- Nederland CirculairHet Versnellingshuis Nederland circulair! biedt dit online community-platform. Doel van het Versnellingshuis is circulair ondernemen te stimuleren – en daarmee de circulaire economie (ce). Het Versnellingshuis helpt het bedrijfsleven ook met praktische ondersteuning en handige tools om circulairder te worden.
- CBI Market InformationCBI, the Centre for the Promotion of Imports from developing countries, contributes to sustainable and inclusive economic development in developing countries through the expansion of exports from these countries to Europe.
- Centraal Bureau voor Statistiek (CBS)Het CBS levert statistische informatie die inzicht geven in maatschappelijke vraagstukken. Je vindt er o.a. nieuws en rapporten. De cijfers zijn te vinden in de statistische databank StatLine
- Centraal Plan Bureau (CPB)Het CPB is een economisch onderzoeksinstituut om beleidsmakers en politici te ondersteunen in hun beleidsbeslissingen doen we economisch wetenschappelijk onderzoek dat bestaat uit analyses en ramingen.
- European CommissieInstitutional Papers are reports analysing the economic situation and economic developments. They serve to underpin economic policy-making by the European Commission, the Council of the EU and the European Parliament.
- EurostatStatistische informatie verzameld door de Europese Unie
- KvK (Kamer van Koophandel)KVK biedt informatie, voorlichting en ondersteuning aan ondernemers bij de belangrijke thema's op ondernemersgebied.
- KvK OndernemerschapKrijg hier inzicht in praktische informatie over ondernemersvaardigheden en hoe je ze kunt ontwikkelen. Voor elke fase van je ondernemerschap.
- OndernemerspleinInformatie en advies van de overheid voor ondernemers
door KVK, Belastingdienst, RVO, CBS, UWV en andere overheidsorganisaties. - Rijksdienst voor Ondernemend NederlandOp deze pagina worden de resultaten in beeld gebracht van opdrachten die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitvoert. Wij helpen ondernemende Nederlanders en beleidsmedewerkers vooruit op het gebied van duurzaamheid, zakendoen over de grenzen, agrarisch ondernemen en innovatie. Samen met onze partners maken we Nederland economisch sterker en duurzamer.
- VNO NCWVNO-NCW is een ondernemersvereniging, met brancheorganisaties en bedrijven als lid. Wij vertegenwoordigen ondernemingen van uiteenlopende grootte en verspreid over alle sectoren, zoals beursgenoteerde bedrijven, familiebedrijven, het midden- en kleinbedrijf en jonge ondernemingen. In samenwerking met overheden en andere maatschappelijke partijen streven we bij VNO-NCW naar een inclusief en duurzaam Nederland, waar iedereen profiteert van toenemende welvaart. Daar is duurzame economische groei voor nodig en een goed ondernemingsklimaat om dat mogelijk te maken.
F-Facts
Verwante informatie
Verder kijken voor meer interessante informatie?
Natuurlijk hopen we dat je al veel informatie gevonden hebt, maar ook dan is het goed om eens verder te kijken.
Onder de vele HanzeMediatheek Library Guides kan ik onderstaande libguides in het bijzonder aanbevelen.