Leermateriaal open publiceren

Gefeliciteerd! Je leermateriaal is af en geschikt om open te delen met andere docenten en studenten! 

 

Om het open te kunnen delen moet je het leermateriaal eerst in de Sharekit repository uploaden als bestand of een link (als het materiaal bijv. een video of een e-learning is) en de verplichte metadatavelden invullen. Volg voor meer uitleg de tabjes hierboven.

 

Heb je het leermateriaal ontwikkeld binnen een samenwerking met andere instelling(en) of binnen een vakcommunity en wil je binnen deze samenwerking ook publiceren? Kijk dan verder bij Open publiceren via een community op Edusources.

Sharekit dashboard

1. Inlogen in SURF Sharekit

Ga naar SURF Sharekit en log in via de SURFconext inlog. Er verschijnt een Dashboard.

Je kan direct vanuit je Dashboard starten met materiaal toevoegen.

 

2. Materiaal toevoegen
  • Klik op de button Nieuwe publicatie. Er verschijnt een pop-up scherm.
  • Maak een keuze voor het organisatieonderdeel waarvoor je het materiaal invoert. In de meeste gevallen is dit je hogeschool of universiteit, maar dit kan ook een project of samenwerkingsverband zijn (kijk voor deze werkwijze hier).
  • Kies voor Hanze als organisatieonderdeel. Als je bij 1 organisatieonderdeel/instelling bent aangesloten ga je dan automatisch naar het pop-up scherm in stap 3.

 

 

 

3. Kies soort publicatie

Hier selecteer je het type publicatie dat je gaat invoeren. Je kan kiezen uit:

  • een leermateriaal,
  • een afstudeerproduct of stageverslag,
  • een onderzoekspublicatie.

Kies voor Leermateriaal en klik op Bevestigen.

4. Er verschijnt een scherm met invoervelden.

Materiaal invoeren

Het invoerproces is ingedeeld in 3 stappen. Bij iedere stap vul je bepaalde informatie over het materiaal in.

  1. Uploads: voeg het bestand of de link naar het materiaal toe; geeft hier ook de CC-licentie aan
  2. Gegevens: vul hier naast de formele gegevens als titel, auteur(s), publicatiedatum en taal ook de informatie over hoe het materiaal gebruikt kan worden en of de koppeling met het vakvocabulair.
  3. Publiceren: vink de platforms aan waarop het materiaal zichtbaar wordt gemaakt.

Belangrijk om te weten:

  • velden met * zijn verplicht in te vullen,
  • probeer zo veel mogelijk velden in te vullen, des te beter is het materiaal straks vindbaar op het platform waar je op wilt publiceren,
  • tussentijds opslaan is mogelijk! Jouw invoer krijg dan status Concept (opgeslagen en alleen zichtbaar voor de eigenaar/invoerder).

 

 

De invoervelden met uitleg:

 

Stap Veldnaam Beschrijving
1. Uploads
Upload(s) of Links
Moet dit geen verplicht veld zijn?Via het "+" voeg je een bestand toe. Er verschijnt een pop-up scherm waar je aanvullende gegevens voor dit bestand kan aangeven, als toegangs - of gebruiksrecht. Is je materiaal al elders gepubliceerd en met een link te benaderen? Voeg een link naar het materiaal toe.
Bestandsnaam*
De naam van het geuploade bestand wordt automatisch overgenomen. Je kan de naam wel aanpassen.
Toegangsrecht*
Hiermee geef je aan of het bestand Publiek toegankelijk (open access), Beperkt toegankelijk (binnen eigen instelling) of Niet toegankelijk is. Alleen de bestanden gemerkt als Publiek toegankelijk kunnen open op Edusources gepubliceerd worden.
Gebruiksrecht*
Kies een gewenste CC-licentie. Hiermee geef je aan onder welke gebruiksvoorwaarden het werk gebruikt mag worden zonder dat er toestemming nodig is van de auteursrechthebbende. Kijk voor meer informatie hier.
Embargo Kan je een datum instellen tot wanneer het bestand niet zichtbaar of toegankelijk is. Wanneer het embargo verloopt, geldt het eerder gekozen toegangsrecht.
2. Gegevens
Titel*
Voer de titel van de publicatie in, zonder de ondertitel. Gebruik hiervoor de titel zoals vermeld in het materiaal zelf en niet die van het bestand.
Ondertitel Voer, indien aanwezig, hier de ondertitel of een alternatieve titel in.
Samenvatting*
Beschrijf de inhoud van het materiaal. De eerste regels van de beschrijving worden meestal getoond als toelichting bij de titel op de portalen waar het materiaal getoond wordt. Juist die eerste regels moeten de gebruiker dus duidelijk maken of dit materiaal voor hem/haar geschikt is. Bij voorkeur is de samenvatting in de taal van de publicatie.
Trefwoorden*
Er kunnen meerdere trefwoorden worden toegekend. Indien een trefwoord is samengesteld uit twee of meer losse woorden kan dit als één trefwoord worden ingevoerd (voorbeeld: verpleegkundige interventie). Het is mogelijk meerdere trefwoorden tegelijk in te voeren door deze te scheiden door een komma). Door op enter te drukken voeg je het trefwoord toe. Regels omtrent het toekennen van trefwoorden vind je  hier.
Publicatiedatum*
De datum waarop de publicatie officieel is gepubliceerd, zoals vermeld in de publicatie.
Afdeling, lectoraat, opleiding Je kan aangeven uit welke afdeling, lectoraat of opleiding het materiaal afkomstig is.
Uitgever* (organisatie)
Dit veld staat automatisch ingevuld (gelijk aan de keuze je hebt gemaakt aan begin van de upload bij "Nieuwe publicatie")
Vakgebied*
Kies hier één of meerdere thema's waaronder het leermateriaal valt. De thema's komen in de vorm van filters terug op bijvoorbeeld Edusources.
Niveau*
Kies uit een van de gegeven opties uit de lijst.
Taal*
Kies hier de taal waarin het leermateriaal geschreven is.
DOI Een DOI (Digital Object Identifier) is een persistente identifier die vaak gebruikt wordt voor wetenschappelijke publicaties. Je kan een DOI-link voor je materiaal aanmaken.
Auteurs* en betrokkenen
Vul hier de naam in van de betrokken auteurs. Je kunt hier ook de auteursvolgorde aanpassen en de rol van een auteur toevoegen.
Bruikbaar als*
Kies uit een van de gegeven opties uit de lijst: Fragment, Lesonderdeel, Les, Serie lessen
Soort materiaal Kies uit een van de gegeven opties uit de lijst. Raadpleeg bij twijfel dit tabel.
Technisch formaat Kies uit een van de gegeven opties uit de lijst
Beoogde eindgebruiker*
Kies uit een van de gegeven opties uit de lijst
Vakvocabulaire In dit veld kun je vanuit een aantal vocabulaires, zoals Verpleegkunde, Informatievaardigheid, DAS, Ziezo of Vaktherapie, een keuze maken uit de serie elementen waaraan het materiaal voldoet.
Gekoppelde lesmaterialen Heb je serie lessen of materialen ontwikkeld? Kan je ze hier koppelen aan het nieuw ingevoerde materiaal. Let op: de materialen (of een koepeltitel) moeten reeds ingevoerd zijn.
3. Publiceren Kanalen Met het aan- of uitzetten van een kanaal bepaal je de status van het materiaal en/of op welk portaal het terecht moet komen.

 

 

Nadat je zoveel mogelijk velden hebt ingevoerd klink onderaan de scherm bij stap 3 op 'Indienen'.

 

Validatie en publicatie

Nadat je op de knop 'Indienen' hebt gedrukt is je publicatie geen concept meer en krijgt het een andere status in het systeem. De volgende statusen, die elkaar opvolgen, kom je tegen:

  • Openstaand - dat betekend dat de invoer niet meer alleen voor de invoerder zichtbaar is, maar ingediend voor publicatie en wachtend op actie van de Site Manager (of een Ondersteuner die van de Site Manager het recht heeft gekregen om materiaal te beoordelen en te publiceren).
  • In beoordeling - deze status betekent dat de Site Manager/ondersteuner de publicatie heeft geopend voor beoordeling;
  • Goedgekeurd - status die de indiener van een materiaal te zien krijgt indien de aanvraag is goedgekeurd;
  • Afgekeurd - status die de indiener van een materiaal te zien krijgt indien de aanvraag is afgekeurd;
  • Gepubliceerd - status van het materiaal wanneer deze zichtbaar is op de gekozen kanalen; dit kan zijn open, intern of gearchiveerd; @Wilma: waarom gearchiveerd, als daar aparte status voor is?
  • Gearchiveerd - status geeft aan dat het materiaal zeer beperkt toegankelijk is.@Wilma: wanneer gebruiken we deze eigenlijk?

 

Redenen voor het afkeuren van een publicatie:

- gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken, vermoedelijk zonder toestemming,

- ontbreken van CC-licentie,

...welke nog meer?

Kijk in de tab Vragen of opmerkingen hoe je contact kan opnemen in geval van een afgekeurd invoer.

 

Redenen voor archiveren van een publicatie:

- .......

Vragen of opmerkingen?

SURF Sharekit Repository is in beheer van de HanzeMediatheek.

Voor vragen of opmerkingen over:

[anchornavigation]