Evalueren van de gevonden resultaten

Om een goede selectie te maken uit je resultatenlijst, moet je deze kunnen evalueren op kwaliteit en het nut ervan. Er zijn verschillende redenen waarom sommige bronnen geschikt zijn en andere niet. Zo kan de informatie gekleurd zijn doordat de makers denken vanuit een bepaald wetenschappelijk perspectief, een levensovertuiging, een commercieel oogpunt, etc.

Gebruik daarom altijd verschillende bronnen en vergelijk ze met elkaar.

Sterkte van bewijs piramide

Het is belangrijk om je bewust te zijn van het type onderzoek wat wordt gepresenteerd in een bron. Je kunt daarbij deze piramide gebruiken.

Evidence pyramidMet Filtered information wordt bedoeld dat deze bronnen andere literatuur samenvatten, of kritisch beschouwen, en vaak adviezen voor de praktijk verwoord hebben.

In artikelen met Unfiltered information wordt originele onderzoeksinformatie weergegeven, die jij zelf dus zal moeten lezen en interpreteren, waarna je de waarde voor de praktijk kan inschatten. 

Hoe hoger in de piramide, hoe sterker de resultaten van de bron zijn, doordat ze minder gevoelig zijn voor bias en systematische fouten. Daarmee is de waarde voor de praktijk ook het hoogst. Maar hoe hoger in de piramide, hoe zeldzamer de bronnen zullen voorkomen. 

Gebaseerd op werk van de La Trobe universiteit via https://latrobe.libguides.com/ebp

Filteren op Article Type

Als er in de opdracht staat dat je ongefilterde informatie moet zoeken en daar zelf conclusies uit moet trekken (meest gebruikelijk bij een CAT), dan kun je in een aantal databanken filteren op onder andere Randomized Controlled Trials. 

Bij de filters kun je ook instellen uit welk publicatiejaar de artikelen mogen komen. Wil je alleen recent onderzoek zien? Schuif dan de knop in de grafiek naar rechts, of klik onder het filter Publication Date bijvoorbeeld op 10 years (de beste keuze hangt af van je onderwerp en hoeveel onderzoek er over geschreven wordt).

undefined

De beslissing over welke artikelen je gaat gebruiken in je opdracht blijft jouw keuze. Lees de Abstracts kritisch, en pas de zoekstring aan als je niet tevreden bent met (het aantal) gevonden artikelen. Als je er niet uitkomt willen de informatiespecialisten met je meedenken over je zoekstring en zoekstrategie. Ze kunnen je echter niet helpen met het kiezen van artikelen. 

Andere handige Library Guides

Hier zijn wat handige links naar andere relevante Library Guides of hulpmiddelen

[anchornavigation]