De gekozen artikelen verwerken in je opdracht

In deze laatste stap ga je een selectie maken van welke artikelen je wilt bespreken om je PICO-vraag zo goed mogelijk te beantwoorden, 

De selectie van artikelen hangt af van de opdrachtbeschrijving die je van je docent hebt gekregen, en de inclusie- en exclusiecriteria die jij hebt geformuleerd. 

Voor het beoordelen van de uiteindelijk gekozen artikelen kun je gebruik maken van Critical Appraised Tools, die je in de volgende box kunt bekijken. 

In je opdracht is het van belang om netjes te refereren naar de externe bronnen die je gebruikt, daarover vind je hieronder ook meer informatie. 

Wil je wat voorbeelden zien van complete CAT's? Klik op onderstaande link. Hou hierbij in de gaten dat de kwaliteit van de stukken best kan verschillen.  

Critical Appraisal Tools

Een belangrijk onderdeel van Evidence Based Practice is het kritisch beoordelen van onderzoek aan de hand van Critical Appraisal Tools. Critical Appraisal Toolhelpen de lezer onderzoeken te beoordelen. Per soort onderzoek zijn er verschillende Critical Appraisal Toolbeschikbaar. Op onderstaande site vind je lijst met Critical Appraisal Tools, gesorteerd per onderzoekstype.

Goede bronvermelding

Wanneer je je opdracht aan het schrijven bent, is het belangrijk om netjes de bronvermelding bij te houden, zowel in de tekst als aan het einde van de opdracht in je literatuurlijst.

Bronvermelding is het aangeven van de oorsprong van informatie en van verwerkte teksten, afbeeldingen en beeldfragmenten, die zijn gebruikt voor het creëren van een gepubliceerd werk. Er zijn verschillende systemen voor bronvermelding, APA, Vancouver, Chicago, MLA enz.

De Hanzehogeschool gebruikt doorgaans de APA.

Let op! Informeer bij je docent welke stijl van bronvermelden voor jouw opleiding geldt!

Bronvermelding

Hulpmiddelen bij refereren

Bronnen vermelden volgens de APA-richtlijnen is vaak lastig als je er geen ervaring mee hebt. Word kan je daarbij helpen en ook bestaat er bibliografische software, dit is gespecialiseerde programmatuur die het correct verwerken van bronnen in werkstukken en publicaties enorm kan vergemakkelijken.

6.7.1 : Bronvermelding via Word

Microsoft Word 2013 en 2016 bieden de optie om via een speciaal menu een bronvermelding volgens de APA-richtlijnen te maken. De gebruiker hoeft alleen de gegevens van de geraadpleegde bron (boek, artikel, website etc.) in te voeren. Een korte uitleg van het gebruik van deze optie:

APA in Word

Vermelding van een citaat of parafrase

  • Open Word, kies het tabblad Verwijzingen
  • Kies bij Stijl voor APA (is waarschijnlijk al geselecteerd)
  • Klik op Citaat invoegen en daarna op Nieuwe bron toevoegen
  • Vul alle gegevens van de bron in (let op het voorbeeld onderaan het venster) en klik op OK
  • In de tekst staat de verwijzing van de bron

Vermelding in een bronnenlijst

  • Open Word, kies het tabblad Verwijzingen
  • Klik op Bibliografie en daarna op Bibliografie invoegen
  • Alleen bronnen die bij Bronvermelding invoegen werden ingevoerd worden genoemd

Klik voor een uitgebreide uitleg op de helpfunctie in Word (vraagteken rechtsboven) en zoek op APA of raadpleeg de handleiding.

De APA-richtlijnen toepassen met behulp van Word 2013 en Word 2016 (pdf).

 

 

LET OP: De verwijzingen in Word zijn niet altijd volgens de APA-richtlijnen zoals op deze site staan aangegeven. Dat komt onder meer omdat de Nederlandse vertaling soms (te) letterlijk is. Zo hanteert Word de term 'opgeroepen' in plaats van 'geraadpleegd' en wordt bij de datum de maand eerst genoemd in plaats van de dag. Typfouten of het onjuist invullen van de gegevens worden door Word niet gecorrigeerd. Controleer daarom na invoer altijd of de verwijzingen volledig en juist worden weergegeven.

 

 

6.7.2 : Bibliografische software

Om het correct verwerken van bronnen in werkstukken en publicaties te vergemakkelijken kun je gebruik maken van gespecialiseerde bibliografische software, bijvoorbeeld RefWorks.

 

Raadpleeg voor meer informatie de Library Guide RefWorks

 

Andere handige Library Guides

Hier zijn wat handige links naar andere relevante Library Guides of hulpmiddelen

[anchornavigation]