Wat is een datamanagementplan?

Een datamanagementplan (DMP) beschrijft hoe onderzoeksdata tijdens en na het onderzoek worden verzameld, verwerkt en beheerd. Een DMP:

  • geeft inzicht in waarmee rekening moet worden gehouden bij het verzamelen en verwerken van onderzoeksdata,
  • beschrijft de verschillende opslagmogelijkheden van onderzoeksdata, en
  • geeft informatie over data-archivering en het (open) beschikbaar stellen van onderzoeksdata.

Vaak stellen subsidiegevers een datamanagementplan verplicht als onderdeel van hun Open Science-ambities. Het Nederlandse NWO bijvoorbeeld, is aangesloten bij Coalition S, en wil hiermee stimuleren dat onderzoeksdata voor hergebruik beschikbaar worden gemaakt volgens de internationale FAIR-principes.

Voorkom verrassingen, plan je data!

De meerwaarde voor jou als onderzoeker is dat het schrijven van een DMP je helpt vooruit te denken wat je voorafgaand aan je onderzoek moet regelen voor goed databeheer. Zo voorkom je dat je voor onnodige verrassingen komt te staan. Heb je bijvoorbeeld al aan het volgende gedacht?

 

Juridisch & ethisch:

  • Is er een samenwerkingsovereenkomst nodig? Hoe zijn eigenaarschap en verantwoordelijkheden over de data verdeeld?  
  • Is er sprake van bedrijfsgeheimen of intellectueel eigendom in onderzoek? Is een NDA van toepassing?

IT & security:

  • Welke applicaties zijn nodig voor het verzamelen, opslaan en analyseren van de data? Heeft de Hanzehogeschool hiervoor licenties en ondersteuning beschikbaar? 
  • Wat is het risiconiveau van de onderzoeksdata? Voldoen opslag en andere applicaties aan de bijbehorende veiligheidsnormen of zijn er aanvullende maatregelen nodig? 

Delen & publiceren

  • Ben je van plan data beschikbaar te maken voor vervolgonderzoek? Is deze mogelijkheid ook opgenomen in eventuele toestemmingsverklaringen van de onderzoekspersonen?
  • Hoe kun je de data zo verzamelen en documenteren dat je onderzoek verifieerbaar en repliceerbaar is?

Ondersteuning bij het schrijven van een datamanagementplan

Om onze onderzoekers zo goed mogelijk te ondersteunen bij het schrijven van een datamanagementplan, heeft de Hanzehogeschool een account bij DMPonline. Dit is een online tool voor het schrijven, actualiseren, delen en bewaren van datamanagementplannen. De tool heeft templates beschikbaar van verschillende subsidiegevers (bijvoorbeeld NWO en ZonMwzon) die je kunt gebruiken als je subsidieaanvraag is gehonoreerd.

 

De Hanzehogeschool heeft ook een eigen template, waarin uitgebreide toelichting beschikbaar is. Ook is het eenvoudig via het Hanze-template om feedback te vragen via de [Request Feedback]-optie. Er wordt dan automatisch contact opgenomen met de Informatiespecialisten Onderzoek van de Hanzehogeschool. Het Hanze-template is goedgekeurd door NWO, dus voor veel verschillende subsidieaanvragen te gebruiken. Het template is zowel in het Nederlands als het Engels beschikbaar. 

 

Ga direct naar DMPonline.

 

 

 

Hoe kom ik in DMPonline:

  1. Account aanmaken met je Hanze-mailadres. Hierna heb je direct toegang met je SURFconext-link;
  2. Klik op de tab Create plans;
  3. Kies het juiste template;
  4. Klik op de oranje button Create plan;

Start met het schrijven van je datamanagementplan.

 

[anchornavigation]