Databases
- CINAHL Complete This link opens in a new window
This link opens in a new window
Database met full text artikelen voor verpleegkunde en paramedische beroepen.
Licentie is voor max 4 gelijktijdige gebruikers. Is het druk? Probeer dan later opnieuw. - Nursing and Allied Health Collection: Comprehensive This link opens in a new window
- This link opens in a new window
A full-text database for medical researchers, medical assistants and nursing students. Most of the journals covered are available in cover-to-cover format and provide information on specialized care and patient management. - PubMed This link opens in a new window
This link opens in a new window
Toonaangevende bibliografische databank op het biomedische vakgebied, met soms links naar full-text content. Use the Libkey Nomad browser plugin for Google Chrome to get full-text PDF and journal links in your PubMed search results: Download LibKey Nomad at the Chrome Web Store - Springer Nature Link platform This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Entry point for the large collection of journals, ebooks, articles and chapters on the Springer Nature Link platform (including BSL).
- PsycINFO This link opens in a new window
A worldwide resource for abstracts and citations of behavioral and social science research. The database is produced and copyrighted by the American Psychological Association (APA). - IEEE Xplore / IET Electronic Library (IEL) This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Featuring content from IEEE as well as the Institution of Engineering and Technology (IET), IEEE Xplore contains almost one-third of the world’s current literature in electrical engineering, communications, eHealth and computer science.
- Health Business FullTEXT This link opens in a new window
- This link opens in a new window
This database provides more than 140 full-text journals detailing all aspects of healthcare administration and other non-clinical aspects of healthcare institution management. Updated on a weekly basis, it is an indispensable resource for both healthcare professionals and researchers.
- Cochrane Library This link opens in a new window
- This link opens in a new window
A collection of databases that contain different types of high-quality, independent evidence to inform healthcare decision-making, including information about Cochrane groups.
- Academic Search Premier This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Full-tekst en bibliografische databank met duizenden tijdschriften over verschillende vakgebieden - Google Scholar This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Google's zoekmachine voor wetenschappelijke literatuur. Een gedeelte van de online collectie van de HanzeMediatheek is ook toegankelijk via Google Scholar door deze link te gebruiken. Klik op "Opslaan" om de Hanzehogeschool te selecteren en gebruik de "Find it! @ HanzeWorldCat" links om toegang te krijgen tot onze collectie - Springer Nature Link platform This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Toegang tot de grote collectie tijdschriften en e-books van uitgeverij Springer (inclusief BSL). - SAGE Premier This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Toegang tot meer dan 1.000 peer reviewed tijdschriften over sociale wetenschappen, geesteswetenschappen, gezondheid, life science, biomedische wetenschappen, techniek en natuurwetenschappen - Directory of Open Access Journals (DOAJ) This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Register van Open Access wetenschappelijke tijdschriften - ScienceDirect This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Collectie van duizenden full-tekst wetenschappelijke tijdschriften en boeken van uitgeverij Elsevier over een verscheidenheid aan onderwerpen. - Wiley Online Library This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Een multidisciplinaire collectie van meer dan 1500 online tijdschriften - HBO Kennisbank This link opens in a new window
Toegangspoort tot de resultaten van onderzoek van meer dan 25 hogescholen, zoals artikelen, onderzoeksrapporten en afstudeerwerken - Boomportaal This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Boomportaal bevat bijna al onze content van Boom Uitgevers: een groot aantal Nederlandse ebooks met een verscheidenheid aan onderwerpen, vele juridische tijdschriften, rechtspraak en enkele tijdschriften op het gebied van bestuurskunde, criminologie, communicatie en onderzoek.
Maximum aantal gelijktijdige gebruikers varieert per titel van 1 tot 5 gebruikers
Richtlijnen, protocollen en meetinstrumenten
- Meetinstrumenten in de zorgDeze website geeft een overzicht van meer dan 400 vragenlijsten (PROMs), observatie- en performancetesten voor gebruik in de zorg.
- MIDIHet Meetinstrument Determinanten van Innovaties (MIDI) is een kort en generiek diagnose-instrument. Het bevat 29 determinanten die het daadwerkelijke gebruik van een in te voeren of ingevoerde innovatie, zoals een richtlijn, beïnvloeden.
- RichtlijnendatabaseRichtlijnen voor tweedelijns zorg van de Federatie van Medisch Specialisten.
- V&VNRichtlijnen van de beroepsvereniging van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten.
- Vilans protocollenDe Vilans Protocollen bieden één norm meer dan 400 voorbehouden, risicovolle en overige zorghandelingen, gebaseerd op landelijke ervaringen en richtlijnen.
Registreer en activeer een persoonlijk account met je Hanze emailadres.
Naast algemene protocollen en richtlijnen zijn er ook nog vele richtlijnen gericht op een specifiek vakgebied, zoals oncologie of palliatieve zorg. Via Google kun je die vaak wel vinden bij de organisaties die zich daar speciaal mee bezighouden.
Critical Appraised Tools (CAT's)
Een belangrijk onderdeel van Evidence Based Practice is het kritisch beoordelen van onderzoek aan de hand van Critical Appraisal Tools (CAT's). CAT's helpen de lezer onderzoeken te beoordelen. Per soort onderzoek zijn er verschillende CAT's beschikbaar. Op onderstaande site vind je lijst met CAT's, gesorteerd per onderzoekstype.
Podcasts
- Minerva EBPDe redacteurs van Minerva bespreken geregeld enkele interessante artikels in een podcast. Beluister hier de recentste aflevering.
- Tommie in de zorgIn de Tommie in de zorg podcast gaat Tommie Niessen in gesprek met inspirerende mensen uit de zorg!
- De goed nieuws show van NursingEr gebeuren veel goede dingen in verpleegkundeland. Daarom praat Nursing iedere maand met verpleegkundigen over hun toffe projecten, ideeën en vernieuwingen. Zonder poespas, altijd positief, niet te ingewikkeld.
- De verpleegkunde podcastBenieuwd naar een andere sector of ben jij je nog aan het oriënteren? Dan is deze podcast wat voor jou!
Ook worden zogenaamde taboe onderwerpen in de zorg besproken. Dit zijn onderwerpen die niet veel besproken worden, maar waar iedere verpleegkundige wel aan denkt. - De lampdragers podcastDe valkuil van veel verpleegkundigen is dat ze eerst voor anderen zorgen en daarna pas voor zichzelf. Tips over zelfzorg, werkdruk, stress, verpleegkundig leiderschap, grenzen aangeven en meer.
- Lef!Verpleegkundig specialisten bieden middels taakherschikking geïntegreerde verpleegkundige zorg en medische behandeling.. In deze podcast hoor je over de uitdagingen die dit met zich meebrengt en wordt je geïnformeerd over hoe jij de zorg kunt verbeteren en hoe je de zorg positief kunt beínvloeden.
- Later wil ik zuster worden.In deze podcast bespreekt Sabine op 't Hoog met verpleegkundigen hoe ze als verpleegkundige hun leiderschapsrol kunnen pakken. Verpleegkundigen delen hun ervaringen en geven tips uit eigen ervaring.
Voorproefje van beschikbare tijdschriften
Gedrukte tijdschriften vind je in de mediatheek; de tijdschriften worden niet uitgeleend, maar je kan een interessant artikel kopiëren of scannen en naar je mail sturen.
Digitale tijdschriften zijn online toegankelijk, waar je ook bent, door in te loggen op de Hanze proxy-server.
Nursing het vakmagazine voor verpleegkundigen: NURS (Tijdschriften)
BJN British Journal of Nursing: BRIT (Tijdschriften)
- BSL NL Tijdschriften (SpringerLink) This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Collectie nederlandstalige paramedische tijdschriften van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.
- Springer Nature Journals This link opens in a new window
- This link opens in a new window
A large collection of more than 2.000 journals on the Springer Nature Link platform.
AJN American Journal of Nursing by : AMER (Tijdschriften)- BJN British Journal of Nursing: BRIT (Tijdschriften)
- Nursing het vakmagazine voor verpleegkundigen: NURS (Tijdschriften)
Verpleegkunde Nederlands-Vlaams tijdschrift voor verpleegkundigen: VERP (Tijdschriften)
Verplichte literatuur
Gezondheidsbevordering en Zelfmanagement Door Verpleegkundigen en Verpleegkundig Specialisten by : 601.6 SASS: 9789036820110: 2018-06-15
De APA-richtlijnen uitgelegd : een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs by : 300.6 WERK: 9789072482181: 2017Basisboek Interviewen : Handleiding voor het voorbereiden en afnemen van interviews by Basisboek Interviewen Basisboek Interviewen gaat in op de voorbereiding en de uitvoering van interviews en is geschikt voor zowel hbo- als wo-studenten. Ook beroepsmatig kun je ter evaluatie van je eigen interviewkwaliteiten en voor het opdoen van tips, dit boek goed gebruiken. Specifieke voorkennis is niet vereist. We hebben geprobeerd de meest voorkomende interviews te behandelen zoals het therapeutisch gesprek, het functioneringsgesprek, het journalistieke interview en het wetenschappelijk interview. In dit boek leer je, hoe je ervoor zorgt dat je betrouwbare informatie via het stellen van vragen krijgt. Naast richtlijnen voor het stellen van vragen, wordt er bijvoorbeeld ook ingegaan op hoe om te gaan met lastige interviewsituaties. Basisboek Interviewen bevat veel verhelderende voorbeelden uit diverse disciplines, waardoor het breed worden ingezet bij opleidingen, waarbij het leren interviewen een rol speelt. Om de voorbeelden nog concreter te maken is deze editie uitgebreid met cartoons die de kenmerken en problemen van interviewsituaties treffend proberen te schetsen. Er is veel aandacht besteed aan de didactische opbouw van het boek: • Elk hoofdstuk begint met de belangrijkste vragen en begrippen. • Elk hoofdstuk opent met een casus waarbij verschillende interviewaspecten centraal staan. • Elke paragraaf sluit af met een opdracht, zodat de student, of professional stap voor stap leert een interview voor te bereiden en/of te evalueren. • Elk hoofdstuk sluit uit af met een samenvatting. • Aan de hand van gerichte opdrachten werkt de student, of professional stapsgewijs aan de opzet van een interview.
: 9789001877163.: 2017
Basisboek kwalitatief onderzoek : handleiding voor het opzetten en uitvoeren van kwalitatief onderzoek by : 003 BAAR: 9789001888183: 2018
Basisboek methoden en technieken : kwantitatief praktijkgericht onderzoek op wetenschappelijke basis by : 003 BAAR: 9789001877095: 2017- Gezondheidsbevordering en Zelfmanagement Door Verpleegkundigen en Verpleegkundig Specialisten by : 601.6 SASS: 9789036820110: 2018
Handleiding moreel beraad : praktische gids voor zorgprofessionals by : 603.1 BREE: 9789023254706: 2016
Ondernemen en innoveren in zorg en welzijn : van signaal naar succesverhaal by : 366.4 VERH: 9789046904619: 2012
ProActive nursing : klinische problematiek inzichtelijk : observeren, analyseren en communiceren by : 613.23 BAKK: 9789058758620: 2017
Reflecteren: de basis : op weg naar bewust en bekwaam handelen by : 489.59 GROE: 9789001846176: 2015
Aanvullende literatuur
- : 9789001877163.: 2017
