Met een merk kunnen ondernemers hun producten of diensten onderscheiden van andere producten en diensten. Merkenrecht beschermt namen van producten of diensten. Het beschermt ook een logo of de vorm of verpakking van een product. Ondernemers moeten hun merk registreren als zij het willen beschermen.
Merkenrecht wordt beschreven in het Benelux-verdrag inzake de intellectuele eigendom, oftewel het BVIE. Dit verdrag regelt het merkenrecht (en het modellenrecht) voor de gehele Benelux.
Artikel 2.1 legt uit welke tekens een merk kunnen vormen. Een merk kan bestaan uit allerlei tekens, zoals woorden (ook persoonsnamen), tekeningen, letters, cijfers, kleuren, vormen van producten of hun verpakkingen en geluiden. Voorwaarde is dat:
Artikel 2.2 geeft aan dat het recht op een merk ontstaat door inschrijving in het Benelux-gebied of via een internationale inschrijving die ook in de Benelux geldt.
Artikel 2.9 bepaalt dat een Beneluxmerk 10 jaar geldig is vanaf de aanvraagdatum.
De Europese Uniemerkenverordening is op 23 maart 2016 in werking getreden. Deze regelt een merkregistratie die geldig is in de gehele Europese Unie.
Stappenplan merkenrecht aanvragen:
Je registreert een merk voor specifieke producten en diensten. Jouw merk is alléén beschermd voor de producten en diensten die je kiest. Ze zijn onderverdeeld in 45 klassen. Elke klasse bevat veel verschillende woorden die producten en diensten beschrijven. Dit noemen we 'termen'.
Het aantal klassen dat je kiest, bepaalt hoeveel je betaalt voor je merkregistratie:
Bekijk het webinar van Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) over hoe je de juiste producten en/of diensten selecteert en waar je op moet letten.