Studenten en Intellectueel Eigendom

Veel studenten hopen al tijdens hun studie of stage een innovatie te bedenken. Dan is het van belang om naar je Intellectuele Eigendomsrechten te kijken. 

Niet alleen tijdens je studie is dit van belang, maar ook daarna als beginnend professional in de context van jouw eigen beroepspraktijk is het waardevolle kennis.

 

Over het algemeen moet het Intellectueel Eigendomsrecht goed geregeld worden in een arbeids-, stage- of afstudeerovereenkomst.

Intellectueel Eigendom voor studenten in de wet

Volgens de wet geldt deze regel: ‘Studenten zijn eigenaars van eventuele Intellectuele Eigendomsrechten op de producten die ze zelf maken.’ 

In juli 2021 is het Richtsnoer gemaakt over Intellectueel Eigendom bij hogescholen. Hierin staat wanneer en hoe er van deze regel kan worden afgeweken.

 

Voorbeelden van uitzonderingen op de wet:

Soms wil een bedrijf dat samenwerkt met de Hanze de rechten op het werk van studenten zelf houden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een groep studenten een opdracht voor dat bedrijf uitvoert.

In dat geval kan het bedrijf vragen of jij (een deel van) jouw rechten wilt overdragen. Dit moet dan worden vastgelegd in een aparte overeenkomst tussen jou en het bedrijf, voordat je aan de opdracht begint.

De Hanze helpt jou hierbij door je op deze afspraak te wijzen, uit te leggen wat de gevolgen zijn en je goed te informeren.

 

Soms doet de Hanze onderzoek samen met andere organisaties in een tijdelijk samenwerkingsverband, een consortium. Dit gebeurt vaak bij gesubsidieerd onderzoek. In zo’n consortium worden afspraken gemaakt over Intellectueel Eigendom.

Als student kun je meewerken aan dit onderzoek, maar dan moet je je aan deze afspraken houden. Dit kan betekenen dat je (een deel van) je rechten moet overdragen.

De Hanze zorgt ervoor dat de afspraken in het consortium worden nageleefd. Als er extra afspraken nodig zijn, worden deze op tijd schriftelijk met jou vastgelegd. Ook informeert de Hanze jou hierover op tijd, zodat je weet waar je aan toe bent.

 

Bij sommige opdrachten kun je alleen meedoen als je jouw Intellectuele Eigendomsrechten overdraagt. Dit is jouw eigen keuze, maar het mag er niet voor zorgen dat je minder onderwijskansen krijgt of dat de kwaliteit van je opleiding eronder lijdt.

Daarom moet de Hanze samen met jou een gelijkwaardig alternatief zoeken. Dit alternatief zorgt ervoor dat je dezelfde leerdoelen behaalt zonder je rechten over te dragen. Dit is maatwerk en hangt af van de opdracht en je opleiding.

De Hanze moet in haar beleid een duidelijke procedure vastleggen om dit goed te regelen.

Intellectueel Eigendom tijdens stage

Het is belangrijk om te weten dat je tijdens je stage geen werknemer bent. Dit betekent dat het werkgeversauteursrecht niet geldt.

Voor je stage of afstuderen wordt meestal een overeenkomst getekend door jou, het bedrijf en de Hanze. Hierin kunnen afspraken staan over wie de rechten op jouw werk krijgt. In deze overeenkomst worden de volgende punten vastgelegd:

 

  1. De Hanze moet jouw werk altijd kunnen beoordelen;
  2. Jouw resultaten moeten altijd gebruikt kunnen worden voor opleidingsaccreditatie;
  3. Als wordt afgeweken van de standaardregel, krijgt de opdrachtgever alle Intellectuele Eigendomsrechten.

Deze afspraken worden vóór de start van de opdracht ondertekend door jou, de opleiding en het bedrijf.

Als je in de overeenkomst afspreekt dat het Intellectueel Eigendomsrecht naar het externe bedrijf gaat, betekent dit dat je een wettelijk recht overdraagt. Dit kan gevolgen hebben, zoals:

  • Je mag je scriptie niet zonder toestemming van het bedrijf publiceren of delen (behalve voor eigen gebruik).
  • Als je een uitvinding doet, krijgt het bedrijf in principe het octrooi (volgens artikel 12 lid 2 van de Rijksoctrooiwet).
  • Je kunt onder bepaalde voorwaarden recht hebben op een eerlijke vergoeding (artikel 12 lid 6 van de Rijksoctrooiwet).

Wanneer de Hanze zelf een (afstudeer)stage aanbiedt, hoort de standaardregel te gelden: het Intellectueel Eigendomsrecht blijft bij jou als maker.

Ook in deze situatie moet je altijd de mogelijkheid hebben om stage te lopen of af te studeren, zelfs als je je rechten niet wilt overdragen.

ThatsIP

Wil je meer weten over Intellectueel Eigendom in Nederland? Volg dan de e-learning hieronder!

Deze module is speciaal gemaakt voor studenten in het hoger onderwijs, maar is toegankelijk voor iedereen die hierover meer wil leren.

IdeeSCAN

Heb je een fantastisch idee en wil je voorkomen dat iemand ermee vandoor gaat? Doe dan de ideescan vragenlijst in slechts 10 minuten:

Verwante informatie

[anchornavigation]