Literatuuronderzoek

Hoe kun je slim literatuuronderzoek doen

Zoeken naar literatuur, ook wel literatuuronderzoek of deskresearch genoemd, komt bij iedere studie steeds weer terug. Het kan een korte opdracht zijn: je zoekt een recent of oud persbericht op of je zoekt in de vakliteratuur een theoretische onderbouwing voor een probleemoplossing.

Hoe kun je dit het beste aanpakken om snel en efficiënt de gewenste resultaten te bereiken? Hieronder vind je een stappenplan. 

 

Met deze stappen leer je:

  • een correcte zoekvraag formuleren en hiervoor de juiste zoektermen kiezen;
  • welke verschillende soorten informatiebronnen er zijn en hoe je daarin kunt zoeken;
  • waar je de juiste informatie kunt vinden;
  • (web-)informatie op kwaliteit toetsen;
  • hoe je de gevonden informatie kunt verwerken in een rapport, artikel, presentatie, etc.;
  • hoe je het proces bewaakt.

Zo werkt het:

De vaardigheden zijn ondergebracht in stappen, gebaseerd op de 'Big6' voor informatievaardigheden. Dit is een bekend stappenplan dat is ontwikkeld door Berkowitz en Eisenberg. Dit stappenplan bestaat uit zes stappen die je doorloopt bij het beantwoorden van een onderzoeksvraag.

De zes stappen zijn uitgewerkt onder het tabblad "Stappenplan literatuuronderzoek"

Minilecture: Literatuuronderzoek in 6 stappen

Informatielogboek

Een belangrijk hulpmiddel tijdens het doen van literatuuronderzoek is het informatielogboek, hierin noteer je de uitwerking en de voortgang van je onderzoek.

  • verzamelen: in een logboek houd je o.a. de zoektermen, filters die je wilt toepassen en de databanken die je wilt raadplegen bij.
  • ordenen: in een logboek kun je de gevonden literatuur noteren en deze sorteren op voor welk deel van je onderzoek je die informatie wil gaan gebruiken
  • evalueren: tijdens het zoekproces maak je vaak keuzes, dankzij een logboek kun je tijdens en na je zoekactie terugblikken op je keuzes (en deze waar nodig bijstellen).

Een logboek voorkomt dubbel werk en geeft inzicht in je zoekproces.

Mediatheek als start van je onderzoek

Wat is het diepe web en hoe kan je die doorzoeken? En is googelen wel de meest geschikte manier om betrouwbare, wetenschappelijke informatie te vinden? Ontdek het in de minilecture: Mediatheek vs. Google.

 

Ga naar stap 1

[anchornavigation]