Informatiebronnen
Informatie kun je op vele manieren vinden, bijvoorbeeld via zoekmachines zoals Google en de (digitale) bronnen die aangeboden worden via de mediatheken.
Er is via internet steeds meer informatie te vinden, maar vaak is deze informatie nogal verspreid. De kwaliteit is niet altijd goed vast te stellen. Soms je kunt er niet bij, omdat de informatie alleen in databanken is opgenomen of je moet inloggen om toegang te krijgen.
Wist je dat:
Daarom zijn populaire zoekmachines problematisch voor je zoektocht naar (wetenschappelijke) informatie. Zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien is het internet (het "visible web") waar wij allemaal bij kunnen, maar een klein topje van de ijsberg.
Om alle relevante publicaties over je onderwerp op te sporen, kun je dus beter gebruikmaken van door de mediatheek geselecteerde informatiebronnen. Deze bronnen zijn geselecteerd op kwaliteit en bieden de informatie gestructureerd aan.
Een catalogus bevat een beschrijving van boeken, tijdschriften en audiovisuele materialen, inclusief hun bewaarplaats. De precieze vindplaats naar een gedrukt exemplaar op de boekenplank of een directe link naar de elektronische versie.
Om de collectie van de HanzeMediatheek te doorzoeken kun je HanzeWorldCat, de catalogus van de HanzeMediatheek, gebruiken.
Een databank bevat de bibliografische referentie en soms ook de elektronische versie van wetenschappelijke publicaties, vaak tijdschriftartikelen.
Types databanken:
Een naslagwerk bevat een hele reeks korte bijdragen over een woord, persoon of begrip. Gebruik woordenboeken en encyclopediën voor definities, vertalingen, verklaringen en synoniemen van (zoek-)termen.
Types naslagwerken:
Collection of Dutch and English (translation) dictionaries, including the complete Dikke Van Dale, Oxford Dictionary & Thesaurus and translation dictionaries Dutch-English, -German, -French, -Spanish, -Italian, -Portuguese and -Swedish, English-French and German-French.
Also available: Van Dale NT2 Dutch, Fockema Andreae's Juridisch woordenboek, Van Dale Synoniemen Online, Van Dale Nederlands & Engels taalhandboek.
Het is van belang dat je steeds goed bedenkt wat voor soort informatie je op dat moment zoekt. Als je weet wat je zoekt wordt het gemakkelijker om een keuze te maken waar je gaat zoeken. Hieronder vindt je een paar handige tips.
Wat moet ik gebruiken?
Naslagwerken: om informatie op te zoeken over een algemeen begrip (encyclopedie) of een woord (woordenboek).
Waarom eigenlijk?
Van sommige naslagwerken is er enkel een gedrukte versie beschikbaar, daarvoor moet je dus naar de mediatheek.
Wat moet ik gebruiken?
Waarom eigenlijk?
All Hanze Library databases at a glance.
Het internet bevat veel informatie. Het is een hele kunst om uit deze enorme hoeveelheid precies datgene te vinden wat je zoekt. Er is een aantal tips om zo efficiënt mogelijk te zoeken met een zoekmachine.
Met deze tips bij het typen van je zoekopdracht kun je efficiënter zoeken met zoekmachines (vooral met Google).
Met zoekmachines kun je ook 'geavanceerd zoeken' gebruiken, dit heeft echter minder mogelijkheden dan het geavanceerd zoeken in databanken.
Google Scholar
Google Scholar (in het Nederlands Google Wetenschap) houdt het midden tussen een databank en een zoekmachine en wordt daarom ook wel een wetenschappelijke zoekmachine genoemd. Qua uiterlijk lijkt het op de gewone Google, een groot verschil is echter dat het zich beperkt tot het zoeken naar wetenschappelijke literatuur. De treffers die met Google Scholar worden gevonden, worden overigens ook met de gewone Google gevonden. Alleen zul je ze dan tussen de vele andere treffers uit moeten zien te vinden.
Bij Google Scholar worden de zoekresultaten op relevantie gerangschikt. De volledige tekst van elk artikel wordt doorzocht en er wordt rekening gehouden met de auteur, de publicatie waarin het artikel staat en hoe vaak het artikel is geciteerd in wetenschappelijke literatuur.
Meer lezen over hoe je Google Scholar goed kunt gebruiken? Ga naar: Library Guide Google Scholar
Scholar indexes the full text or metadata of scholarly literature across the web. Part of the Hanze Library collection is also accessible through Google Scholar if you follow this link.