[worldcat]
Databanken met nieuws en actualiteiten
- Delpher : historisch materiaal Koninklijke Bibliotheek This link opens in a new window
Nederlandse dagbladen, boeken, tijdschriften en radiobulletins uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw. - Financieele Dagblad This link opens in a new window
Digitale toegang tot FD.nl, FD App, FD e-paper App en de digitale krant. FD.nl biedt het laatste nieuws en duiding, beursnieuws en beursanalyses, inzicht met dynamische graphics, slideshows en video's.
Let op: Drie maanden na het laatste gebruik van deze link verloopt je abonnement, log dan uit op FD.nl en gebruik opnieuw deze link. Lukt het niet, gebruik dan een incognito/privé browser venster (Ctrl+Shift+N) om dit te doen.
- Krantenbank regionaal (NDC Redactiearchief) This link opens in a new window
Online archief van o.a. Dagblad van het Noorden (1968 tot heden), Leeuwarder Courant (1752 tot heden) en Friesch Dagblad (2014 tot heden), met op de campus de mogelijkheid tot lezen van de laatste edititie in originele opmaak.
- Nexis Uni (formerly LexisNexis) This link opens in a new window
This link opens in a new window
Database for full-text news articles and documents from thousands of national and international sources containing news, business and company information.
Click here to create a personal account to enable more features such as alerts, notes, folders, and favorites.
Copyright notice: Do not enter or upload content you receive through Nexis Uni into external applications, bots, software or websites, including those using artificial intelligence technologies such as large language models and generative AI.
Online woordenboeken en bronnen voor zoektermen
Woordenboeken en encyclopedia
Gebruik woordenboeken en encyclopedieën voor definities, vertalingen, verklaringen en synoniemen van (zoek-)termen.
- Britannica Academic This link opens in a new window
Britannica's Academic Edition bevat de bekende Encyclopaedia Britannica, Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary en andere onderzoekstools. Er zijn duizenden onderwerpen en onderzoeksartikelen te vinden en er is toegang tot duizenden full text journal artikelen, full text primary sources en referenties. - Oxford Language Dictionaries Online This link opens in a new window
Oxford Dictionaries English - German; German - English; English - Spanish; Spanish - English - Van Dale Online Dictionaries This link opens in a new window
Dutch dictionaries "Groot woordenboek van de Nederlandse taal" (Dikke van Dale), "Hedendaags Nederlands" and "Spellingshulp". Handbooks NL & ENG, translation dictionaries for NL to and from EN, DE, ES, FR, IT & SE.
Also includes Oxford Dictionary of English, Oxford Thesaurus of English, Oxford Hachette (FR-EN/EN-FR) and PONS (DE-FR/FR-DE).
Download the Van Dale App - see more information below
Thesauri en woordenlijsten
Door gebruik te maken van een thesaurus, woordenlijst of (synoniemen-)woordenboek kom je op termen die je kunt gebruiken in je zoekopdracht in de catalogus, in de databanken en op 't web.
Zoektermen
In een thesaurus vind je voor de termen die je hebt opgezocht:
- Definitie's
- Bredere: meer algemene begrippen
- Nauwere: meer specifieke begrippen
- Gerelateerde termen
- Financiële Begrippenlijst This link opens in a new window
Online financieel woordenboek met 18000+ begrippen op het gebied van economie, geld, financiële markten, beurs en beleggen. - Kluwer Navigator This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Zoektermen kun je vinden via: tabblad Bronnen -> Juridisch Economisch Lexicon - Onroerend Goed Lexicon This link opens in a new window
Woordenlijst voor onderwerpen op het gebied van onroerend goed. - Thesaurus Zorg en Welzijn This link opens in a new window
Overzicht van termen op het gebied van zorg en welzijn met omschrijving en weergave van onderlinge relaties.
(Zoek-)termen
Op zoek naar zoektermen kun je natuurlijk ook prima met de gangbare zoekmachines gebruiken. Zoek maar eens met Google, Bing of Yahoo: als je de korte samenvattingen bekijkt zie je vaak mooie synoniemen of gerelateerde termen voor de term die je gebruikt hebt.
- Thesaurus.com
Engelstalige thesaurus - Thesaurus van de politieacademie
Nederlandstalige thesaurus van de Politieacademie - Wikipedia
Wikipedia is een mooie bron voor zoektermen.
Let op! Wikepedia is geen bron voor informatie.
- Google Scholar This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Scholar indexes the full text or metadata of scholarly literature across the web. Part of the Hanze Library collection is also accessible through Google Scholar if you follow this link. Select "Hanzehogeschool Groningen" and click on "Save". Use the "Find it! @ HanzeWorldCat" links to access our collection. You can also use the LibKey Nomad browser extension to automatically select our library (and more!).
How to use Google Scholar
Google's zoekmachine voor wetenschappelijke literatuur. Een gedeelte van de collectie van de HanzeMediatheek is ook toegankelijk via Google Scholar door deze link te gebruiken. Selecteer "Hanzehogeschool Groningen" en klik op "Opslaan". Gebruik de "Find it! @ HanzeWorldCat" links om toegang te krijgen tot onze collectie. Of gebruik de LibKey Nomad browser extensie om automatisch onze bibliotheek te selecteren (en meer!).
Hoe gebruik je Google Scholar
Verwante informatie
Verder kijken voor meer interessante informatie?
Natuurlijk hopen we dat je al veel informatie gevonden hebt, maar ook dan is het goed oms eens verder te kijken. Onder de vele HanzeMediatheek library guides kan ik onderstaande library guides in het bijzonder aanbevelen.