[worldcat]
Tips voor je start
Welke databank of website gebruiken
Welke databank of website je gebruikt hangt o.a. af van welk soort informatie je zoekt. Als je hebt bepaald wat je zoekvraag is kun je bepalen welke informatiebronnen je nodig hebt om je vraag te kunnen beantwoorden.
Bedenk hierbij goed om wat voor soort informatie het gaat. Het type informatie bepaalt waar je het beste kunt zoeken. Bekijk de verschillende blokjes & tabbladen op de pagina om ideeën op te doen.
Filters en zoekopties
Wanneer je een databank doorzoekt kun je gebruik maken van de uitgebreide zoekopties en filters in de betreffende databank. In veel databanken kun je gebruik maken van verschillende filters
- zoeken in titel, abstract, trefwoord e.d.
- onderwerpsgebied,
- publicatietype,
- taal
- full text
- peer reviewed
- enz.
Met deze filters beperk je het aantal treffers maar zullen de resultaten relevanter voor jouw zoekvraag zijn .
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
Hoe slim zoeken
Door je zoektermen op een slimme manier te gebruiken in de catalogus en/of een databank kun je meer actuele en relevante zoekresultaten genereren.
Met deze minilecture (2,51 min.) leer je hoe je zoektermen combineert tot een zoekstring en hoe je filters inzet om de zoekresultaten te beperken tot dat wat je zoekt.
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
Testen van je zoekstring
Met Google Scholar (Google voor wetenschappelijke literatuur) kun je goed je zoekopdracht testen. Maak van je zoektermen een zoekstring en test deze in Google Scholar. Kijk voordat je een resultaat open klikt welke termen voor jou de trigger zijn het gevonden document interessant te vinden, zie je een nieuwe zoekterm?
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
- Google Scholar This link opens in a new window
This link opens in a new window
Google's zoekmachine voor wetenschappelijke literatuur. Een gedeelte van de online collectie van de HanzeMediatheek is ook toegankelijk via Google Scholar door deze link te gebruiken. Klik op "Opslaan" om de Hanzehogeschool te selecteren en gebruik de "Find it! @ HanzeWorldCat" links om toegang te krijgen tot onze collectie
Tips en trucs voor het gebruik van Google Scholar
Bekijk onderstaande minilecture om nog meer profijt te hebben van het gebruik van Google Scholar (2:51 min.)
Hoe je bronnen beoordelen
Het is belangrijk om je zoekacties en -resultaten te analyseren en evalueren. Heb je het juiste gezocht? Zijn de resultaten geschikt voor jouw doel? Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid en de relevantie?
Met deze minilecture (1,50 min.) leer je waar je over na moet denken voordat je een gevonden bron gaat gebruiken voor je onderzoek.
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
Databanken voor financiële opleidingen
- Den Hollander This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Wetenschappelijke juridische tijdschriften van Uitgeverij Den Hollander op diverse rechtsgebieden o.a. huurrecht, energierecht, financieel recht, ondernemingsrecht en levensmiddelenrecht. Inclusief archief. - Economisch Statistische Berichten (ESB) This link opens in a new window
Naast een economisch vakblad is ESB een communicatieplatform voor economie en beleid in brede zin. ESB bestaat uit artikelen die worden geschreven door academisch economen en beleidsmakers op basis van onderzoek. Daarnaast publiceert ESB rubrieken die de lezer op de hoogte houden van het vakgebied, inclusief een economenagenda. - Eurostat This link opens in a new window
Eurostat is the statistical office of the European Union. Its mission is to provide high quality statistics for Europe, providing the European Union with statistics at European level that enable comparisons between countries and regions. - Financieele Dagblad This link opens in a new window
Digitale toegang tot FD.nl, FD App, FD e-paper App en de digitale krant. FD.nl biedt het laatste nieuws en duiding, beursnieuws en beursanalyses, inzicht met dynamische graphics, slideshows en video's.
N.B. Per januari 2025 stopt de digitale toegang. Er wordt dan alleen nog een papieren abonnement afgenomen.
- Fiscaal Totaal This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Let op: Fiscaal Totaal is Nextens geworden en biedt dezelfde content op een nieuw platform.
- Nederlandse Documentatie Fiscaal Recht (NDFR) This link opens in a new window
Nederlandse fiscale wetgeving, jurisprudentie en regelgeving, met boeken, tijdschriften en modellen.
- Academic Search Premier This link opens in a new window
This link opens in a new window
Multidisciplinary bibliographic and full-text database of thousands of journals including backfiles and video content from the Associated Press.
- Business Source Ultimate This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Full-text and bibliographic access to academic business economics journals and other publications (Books, Case Studies, Conference Proceedings, Country Reports, Industry Surveys, SWOT Analyses, Videos, Working Papers). - EconPapers RePEc This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Searchable working papers, articles and software items about economics; abstracts and/or downloadable full text. Similar to 'IDEAS RePEc'. - Econstor This link opens in a new window
- This link opens in a new window
EconStor is a publication server for scholarly economic literature. The full texts collected here (mostly working papers, but also journal articles, conference proceedings, etc.) are all freely accessible according to the principles of Open Access.
- GreenFILE This link opens in a new window
- This link opens in a new window
This free research database provides scholarly, government and general-interest sources covering the environmental effects of individuals, corporations and governments and what can be done at each level to minimize negative impacts.
- SAGE Premier This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Electronic access to almost 1,000 peer-reviewed journals on Social Sciences & Humanities, Health, Life & Biomedical Sciences and Engineering & Physical Sciences.
- Sdu HSE This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Arbopraktijkinformatie en arbowet- en regelgeving.
- Wiley Online Library This link opens in a new window
- This link opens in a new window
A multidisciplinary collection of online resources covering life, health and physical sciences, social science, and the humanities. It delivers integrated access to over 6 million articles from over 1500 journals, supplemented with separately purchased online books.
- Boom Juridische Tijdschriften This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Full-text juridische tijdschriften van Boom Juridische uitgevers. - Kluwer Navigator This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Let op: Kluwer Navigator is nu InView Essential.
- Legal Intelligence This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Zoeksysteem voor Nederlandse juridische informatie.
- OpMaat This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Actuele online database voor juridische vakinformatie binnen een breed scala aan juridische domeinen. Bevat wetgeving, tijdschriften, jurisprudentie, commentaren, nieuws, literatuur en meer. Premium Plus versie met attenderingsdienst voor max. 25 accounts.
- OECD iLibrary This link opens in a new window
- This link opens in a new window
The online library of the Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) featuring its books, papers and statistics.
- Passport (Euromonitor) This link opens in a new window
A global market research database providing insight and analyses on industries, economies and consumers worldwide. Available content: 'Categories & Countries', 'Consumers + Industrial'.
- REACH This link opens in a new window
Nederlandse bedrijfsinformatie; toegang tot de modules: Marketing, Middelgroot, Klein, Zeer klein, Eigendomsstructuren, Managers, Uitgeschreven bedrijven en MarketLine rapporten.
- Library Guide: Marktonderzoek
Voor meer informatie over marktonderzoek doen kijk in de library guide over marktonderzoek
- Hanze Research Database (Pure) This link opens in a new window
- This link opens in a new window
This database provides a clear overview of the research projects and output of the Hanze University of Applied Sciences Groningen from the Pure Research Information Management System. The lecturers and researchers at the Hanze University of Applied Sciences make their work accessible and discoverable to fellow researchers, (knowledge) institutions and other stakeholders. This database also provides a comprehensive insight into the networks of researchers and organisational units.
- HBO Kennisbank This link opens in a new window
Search in over 70.000 publications of more than 25 universities of applied sciences.
- Portal of Research Output from the Netherlands This link opens in a new window
This portal presents Dutch research results and research projects and is fed by Dutch institutional repositories, data and software repositories and Research Information Systems (CRIS's).
Tijdschriften voor financiële opleidingen
Gedrukte tijdschriften
Gedrukte tijdschriften kun je vinden in de Mediatheek. Van de meeste tijdschriften zijn naast het lopende jaargang ook eerdere jaargangen beschikbaar. De gedrukte tijdschriften worden niet uitgeleend, maar je kunt interessante artikelen kopiëren of scannen en naar je mailadres verzenden.
Een kleine greep uit de collectie vakbladen:
- Accountant
- AM assurantiemagazine
- Beleggersbelangen
- Binnenlandsbestuur
- Entrepreneur
- Het Financieele Dagblad
- NRC Handelblad
- OR informatie
- P+ : people, planet, profit
- Quote
- Sociaal-economisch wetgeving
- VNG-magazine
Digitale tijdschriften
Digitale tijdschriften kun je 24/7 online benaderen, ook vanaf thuis. Je kunt artikelen via de catalogus HanzeWorldCat zoeken, maar het is ook mogelijk om in de databanken waar de tijdschriften in zijn opgenomen te zoeken:
Op zoek naar een bepaalt tijdschrift
Weet je een tijdschrift die je graag zou willen lezen, kijk dan in de A-Z lijst van tijdschriften of de HanzeMediatheek deze in de collectie aanbiedt.
Een online tijdschrift uitgelicht:
Economische Statistische Berichten
Algemeen weekblad voor handel, nijverheid, financiën en verkeer
- A-Z lijst van tijdschriften
Zoek het tijdschrift op titel
Financieele Dagblad
Lees nu via de HanzeMediatheek!
- Financieele Dagblad This link opens in a new window
Digitale toegang tot FD.nl, FD App, FD e-paper App en de digitale krant. FD.nl biedt het laatste nieuws en duiding, beursnieuws en beursanalyses, inzicht met dynamische graphics, slideshows en video's.
N.B. Per januari 2025 stopt de digitale toegang. Er wordt dan alleen nog een papieren abonnement afgenomen.
Boeken
- Cambridge (open access) Books This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Access to individually purchased ebooks and open access ebooks published by Cambridge University Press on the Cambridge Core platform. - Ebook Central (ProQuest) This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Large eBook collection, several disciplines and publishers.
- EBSCO eBooks This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Our multidisciplinary ebook collection on ESBCOhost.
- Boomportaal This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Boomportaal bevat bijna al onze content van Boom Uitgevers: een groot aantal Nederlandse ebooks met een verscheidenheid aan onderwerpen, vele juridische tijdschriften, rechtspraak en enkele tijdschriften op het gebied van bestuurskunde, criminologie, communicatie en onderzoek.
- EBSCO eBooks This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Our multidisciplinary ebook collection on ESBCOhost. - BSL NL E-books (SpringerLink) This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Collectie nederlandstalige paramedische e-books van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.
- HanzeWorldCat This link opens in a new windowThis is the Hanze Library catalogue. Here you will find our extensive basic collection, in both physical and digital format. You can also use your library account to check and renew loans, place holds or use the interlibrary loan service.
Browzine
Bijblijven in je vakgebied?
Bijblijven of kennis op doen in jouw (nieuwe) vakgebied was nog nooit zo leuk en gemakkelijk. In BrowZine kun je door tijdschriften navigeren en bladeren. Door gebruik te maken van BrowZine Bookshelfs word je op de hoogte gehouden van nieuwe publicaties in de door jou gekozen digitale tijdschriften. Het is mogelijk om je eigen tijdschriftenplank samen te stellen, een voorbeeld daarvan zie je op de printscreen hieronder.
Browzine is ook prima met een tablet of mobiel te gebruiken.
- BrowZine This link opens in a new window
Browse our journals by subject! View recent issues of scholarly ejournals on your mobile device, laptop or computer, where you can create a personal bookshelf and receive email notifications when new articles are published. Discover new journals, view table of contents and read, save or download articles, get alerts, share and export articles.