Manieren van referenties verzamelen

Er zijn verschillende manieren om referenties te verzamelen en toe te voegen aan je RefWorks database. 

 • Referenties vanuit databanken toevoegen in RefWorks (zie hieronder)
   
 • Referenties handmatig toevoegen in RefWorks. Begin hiervoor in de hoofdnavigatie en klik op +Add.


  Vervolgens kun je kiezen voor:
  • Uploaden van een document, bijv. een PDF van een tijdschriftartikel.
  • Importeren van referenties in een bestand, bijv. een RIS-, BibTex- of PubMed-bestand.
  • Handmatige invoer.

LET OP: Bij gebruik van Gastvrijheidsovereenkomst RUG: mocht directe export vanuit databanken van de RUG naar je Hanze RefWorks account problemen geven, dan kun je dat op 2 manieren oplossen:

 •  Maak in je browser gebruik van een incognito- of in-private-venster.
 •  Of gebruik in de databank Opslaan als RIS bestand en importeer dit bestand in RefWorks.

Referenties verzamelen in databanken

Als je referenties hebt gevonden in een databank, verschilt het per databank op welke manier je gevonden referenties aan RefWorks kunt toevoegen: via Direct Export of via Save and Import. Direct Export ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Bij Save and Import sla je eerst de referenties die je gevonden hebt in de databank op in een bestand (bijv. RIS-bestand) en voeg je deze vervolgens toe via: +Add > Import references

Zie voor meer informatie: Referenties verzamelen per databank

Add - Upload document

Upload document - je kunt full text documenten, bijv. PDF, PPT of Word Doc, van je eigen computer uploaden door ze te selecteren uit je bestandenlijst. Je kunt ze ook m.b.v. drag and drop slepen naar je pagina All references of naar een specifieke folder. Als je bijv. de pdf van een artikel toevoegt, zal RefWorks in het document zoeken naar metadata en bijvoorbeeld titel, auteur, paginering e.d. al toevoegen in je referentie. Controleer wel zelf de gegevens en vul deze aan waar nodig.

Add - Import references (bv RIS, BibTex, PubMed)

Met 'Import References' kun je referenties importeren vanuit een andere referentie management tool of vanuit een bestand.

Vanuit andere referentiemanagement tools:
Direct importeren is mogelijk vanuit Mendeley. Als je referenties uit Endnote wilt importeren, moet je de referenties uit Endnote exporteren als RIS-bestand en dit bestand importeren.

Import from a file:
RefWorks ondersteunt honderden formaten, waaronder RIS, BibTeX en PubMed. Sleep het bestand naar RefWorks in het aangegeven vak of gebruik de link om “een bestand van je computer te selecteren” en te uploaden.

Omvang te importeren file
Het is aan te raden geen bestanden die groter zijn dan ongeveer 3 MB te importeren. Afhankelijk van de datadichtheid kunnen dat 1000 tot 3000 referenties zijn. Als je bestand groter is, kun je deze openen in Kladblok en het bestand vervolgens opsplitsen. Elk record begint met de tag PMID- en er zal een regeleinde zijn tussen het einde van een record en de PMID-start van het volgende.

Add - Create new reference (handmatig toevoegen)

Met +Add > Create new reference kun je handmatig referenties toevoegen. Als je de referentie wilt toevoegen aan een bestaande Folder, selecteer dan eerst die Folder en klik daarna op het +Add icoon.

Als je een referentie handmatig toevoegt, zie je achter de titel de optie 'Find and complete a reference using the title' (Bliksemschicht).

Als je daarop klikt, geeft RefWorks suggesties op basis van de ingevoerde titel. Als een suggestie overeenkomt met de publicatie die je zoekt, klik dan op de suggestie en alle velden zullen worden ingevuld.  

YouTube tutorial - Exporteren van referenties naar RefWorks

YouTube tutorial - Creating References and Adding Documents Within RefWorks

Vragen?

Heb je vragen over het gebruiken van RefWorks? Bezoek het inloopspreekuur in de mediatheek of neem contact op met de RefWorks specialist op jouw locatie of met Functioneel Beheer RefWorks.

Verwante informatie

[anchornavigation]