[worldcat]
Tips voor je start
Welke databank of website gebruiken
Welke databank of website je gebruikt hangt o.a. af van welk soort informatie je zoekt. Als je hebt bepaald wat je zoekvraag is kun je bepalen welke informatiebronnen je nodig hebt om je vraag te kunnen beantwoorden.
Bedenk hierbij goed om wat voor soort informatie het gaat. Het type informatie bepaalt waar je het beste kunt zoeken. Bekijk de verschillende blokjes & tabbladen op de pagina om ideeën op te doen.
Filters en zoekopties
Wanneer je een databank doorzoekt kun je gebruik maken van de uitgebreide zoekopties en filters in de betreffende databank. In veel databanken kun je gebruik maken van verschillende filters
- zoeken in titel, abstract, trefwoord e.d.
- onderwerpsgebied,
- publicatietype,
- taal
- full text
- peer reviewed
- enz.
Met deze filters beperk je het aantal treffers maar zullen de resultaten relevanter voor jouw zoekvraag zijn .
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
Hoe slim zoeken
Door je zoektermen op een slimme manier te gebruiken in de catalogus en/of een databank kun je meer actuele en relevante zoekresultaten genereren.
Met deze minilecture (2,51 min.) leer je hoe je zoektermen combineert tot een zoekstring en hoe je filters inzet om de zoekresultaten te beperken tot dat wat je zoekt.
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
Testen van je zoekstring
Met Google Scholar (Google voor wetenschappelijke literatuur) kun je goed je zoekopdracht testen. Maak van je zoektermen een zoekstring en test deze in Google Scholar. Kijk voordat je een resultaat open klikt welke termen voor jou de trigger zijn het gevonden document interessant te vinden, zie je een nieuwe zoekterm?
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
-
Google Scholar This link opens in a new window
Google's zoekmachine voor wetenschappelijke literatuur. Een gedeelte van de online collectie van de HanzeMediatheek is ook toegankelijk via Google Scholar door deze link te gebruiken. Klik op "Opslaan" om de Hanzehogeschool te selecteren en gebruik de "Find it! @ HanzeWorldCat" links om toegang te krijgen tot onze collectie
Tips en trucs voor het gebruik van Google Scholar
Bekijk onderstaande minilecture om nog meer profijt te hebben van het gebruik van Google Scholar (2:51 min.)
Hoe je bronnen beoordelen
Het is belangrijk om je zoekacties en -resultaten te analyseren en evalueren. Heb je het juiste gezocht? Zijn de resultaten geschikt voor jouw doel? Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid en de relevantie?
Met deze minilecture (1,50 min.) leer je waar je over na moet denken voordat je een gevonden bron gaat gebruiken voor je onderzoek.
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
Databanken voor Social Work
-
ERIC (Education Resource Information Center) This link opens in a new window
ERIC is an online digital bibliographic and full-text database of education research and information for educators, researchers, and the general public. -
ProfessioneelBegeleiden.nl This link opens in a new window
Platform met diverse vaktijdschriften op het gebied van professioneel begeleiden: Vakblad Toegepaste Psychologie, Tijdschrift voor Coaching, LoopbaanVisie, TVOO, Tijdschrift Positieve Psychologie, TA Magazine, PsychoSociaal Digitaal, Examens, De Nieuwe Meso, Tijdschrift voor Begeleidingskunde. -
Psychology and Behavioral Sciences Collection This link opens in a new window
Full text database covering a broad range of subjects in the fields of psychology, behavioral sciences and related disciplines. -
PsycINFO This link opens in a new window
A worldwide resource for abstracts and citations of behavioral and social science research. The database is produced and copyrighted by the American Psychological Association (APA). -
SAGE Premier This link opens in a new window
Electronic access to almost 1,000 peer-reviewed journals on Social Sciences & Humanities, Health, Life & Biomedical Sciences and Engineering & Physical Sciences.
-
Sociaal Digitaal This link opens in a new window
Sociaal Digitaal is dé digitale kennisbank voor het sociale domein en bevat, naast álle artikelen uit het tijdschrift Sozio (en voorgangers), ook relevante artikelen uit andere vakbladen van SWP, diverse vakboeken van SWP plus rapporten en publicaties van derden. -
Springer Nature Link platform This link opens in a new window
Entry point for the large collection of journals, ebooks, articles and chapters on the Springer Nature Link platform (including BSL). -
Taylor & Francis Online This link opens in a new window
Taylor & Francis Online provides access to articles from more than a thousand electronic peer-reviewed journals about natural science, technology, social science, humanities, and other disciplines.
-
TFC Trainingsactiviteiten Online This link opens in a new window
1700 Nederlandstalige trainingsoefeningen in diverse werkvormen over allerlei onderwerpen, zoals: Coaching; Communicatie; Creativiteit; Financiën; Klantgerichtheid; Management; Meervoudige intelligenties; Onderhandelen; Personeelsmanagement; Persoonlijke effectiviteit; Presenteren; Teamwork & Teambuilding; Training & Opleiding; Veiligheid & Arbo; Verandering; Verkoop.
-
Wiley Online Library This link opens in a new window
A multidisciplinary collection of online resources covering life, health and physical sciences, social science, and the humanities. It delivers integrated access to over 6 million articles from over 1500 journals, supplemented with separately purchased online books. -
Databases [A-Z]
All Hanze Library databases at a glance.
-
Academic Search Premier This link opens in a new window
Multidisciplinary bibliographic and full-text database of thousands of journals including backfiles and video content from the Associated Press.
-
Bentham Open Access Journals This link opens in a new window
More than 200 peer-reviewed open access journals, covering all major disciplines of science, medicine, technology and social sciences.
-
Boomportaal This link opens in a new window
Boomportaal bevat bijna al onze content van Boom Uitgevers: een groot aantal Nederlandse ebooks met een verscheidenheid aan onderwerpen, vele juridische tijdschriften, rechtspraak en enkele tijdschriften op het gebied van bestuurskunde, criminologie, communicatie en onderzoek.
-
Communication and Mass Media Complete This link opens in a new window
Access to full text and cover-to-cover indexing and abstracts for journals covering communication, mass media, linguistics, rhetoric, language, logic, and other closely related fields. -
Directory of Open Access Journals (DOAJ) This link opens in a new window
DOAJ is a large community-curated online directory that indexes and provides access to high quality, open access, peer-reviewed journals. -
Google Scholar This link opens in a new window
Scholar indexes the full text or metadata of scholarly literature across the web. Part of the Hanze Library collection is also accessible through Google Scholar if you follow this link.
-
Hanze Research Database (Pure) This link opens in a new window
This database provides a clear overview of the research projects and output of the Hanze University of Applied Sciences Groningen from the Pure Research Information Management System. The lecturers and researchers at the Hanze University of Applied Sciences make their work accessible and discoverable to fellow researchers, (knowledge) institutions and other stakeholders. This database also provides a comprehensive insight into the networks of researchers and organisational units.
-
HBO Kennisbank This link opens in a new window
Search in over 70.000 publications of more than 25 universities of applied sciences.
-
Kennisbank Diversiteit en Emancipatie This link opens in a new window
Kennisbank Diversiteit en Emancipatie van IDEM is een landelijke kennisbank met meer dan 42.000 beschrijvingen van documenten die betrekking hebben op het werkveld van IDEM, hoofdzakelijk in Nederland: discriminatie, lhbt-emancipatie, integratie en discriminatie. Het gaat om boeken, onderzoeken, proefschriften, scripties, artikelen, nota’s, folders, lesmaterialen, trainingsmaterialen, televisieprogramma’s en documentaires. -
Our World in Data This link opens in a new window
Our World in Data is about open research and data to make progress against the world’s largest problems. Relying on the work of a global community of scholars, this database presents quality research and data in an understandable and accessible way, using charts where possible. The research publications are dedicated to a large range of global problems in health, education, violence, political power, human rights, war, poverty, inequality, energy, hunger, and humanity’s impact on the environment. -
Overheid.nl This link opens in a new window
De website Overheid.nl is de wegwijzer naar informatie en diensten van alle overheidsorganisaties in Nederland. Bevat ook het open- en linked dataregister van de Nederlandse Overheid met duizenden publiek toegankelijke datasets. -
ScienceDirect This link opens in a new window
Collection of thousands of full text academic journals and books published by Elsevier on a variety of subjects.
-
StatLine This link opens in a new window
Statistics Netherlands (CBS) database with statistical information which responds to the needs of Dutch society. You can compile tables and graphs yourself. The information is free and easy to print or download.
Websites voor Social Work
Hier vind je ook interessante artikelen
-
Beroepsvereniging van professionals in sociaal werkBPSW is dé beroepsvereniging van maatschappelijk werkers, jeugd- en gezinsprofessionals en sociaal agogisch werkers. Zij behartigt hun belangen en bevordert de kwaliteit van hun werk in diverse werkvelden, zoals maatschappelijk en sociaal agogisch werk, jeugdhulp, reclassering, wijkteams, GGZ, gezondheidszorg, sociaal psychiatrische ondersteuning en gehandicaptenzorg.
-
Beter OudDe ambitie van BeterOud is de levenskwaliteit van ouderen verbeteren door hen in staat te stellen hun eigen unieke leven voort te zetten ondanks de beperkingen van ouder worden.
BeterOud is ontwikkeld door Movisie en Vilans. Het is mogelijk gemaakt door ZonMw en komt voort uit het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO). -
Centre for Reviews and DisseminationCRD is a world renowned institute that produces policy relevant research and innovative methods that advance the use of research evidence to improve population health
-
EPPI-CentreThe EPPI-Centre is committed to informing policy and professional practice with sound evidence.
Our work in research synthesis and research use is across many areas of social policy including education, health, social care, developing economies, sport, environment, and crime. -
IFSWThe International Federation of Social Workers (IFSW) is the global body for the profession. The Federation and its national members strive for social justice, human rights and inclusive, sustainable social development through the promotion of social work best practice and engagement in international cooperation.
-
Jeugdzorg NederlandJeugdzorg Nederland is de branchevereniging voor organisaties die jeugdhulp, jeugdbescherming en/of jeugdreclassering bieden.
-
Journal of Social InterventionThe Journal of Social Intervention: Theory and Practice is an academic journal that aims to make available academic research and reflections on practice in social intervention in The Netherlands and Flanders to an international readership of academics and professionals.
-
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandelingDe Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
helpt jou als professional zorgvuldig te handelen. De 5 stappen geven precies aan wat je moet doen als je vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. -
MovisieMovisie is het landelijk kennisinstituut en adviesbureau voor het sociaal domein
-
Nederlands JeugdinstituutKenniscentrum dat actuele kennis over jeugd, vakmanschap en de organisatie van het jeugdveld verzamelt, verrijkt, duidt en deelt.
-
OnderwijskennisOnderwijskennis.nl verbindt onderzoek met onderwijspraktijk en –beleid en is een dienst van het NRO. Met kennis uit onderzoek verbeter je als onderwijsprofessional het dagelijks werk. Benut wetenschappelijke inzichten, praktijkvoorbeelden en praktische handvatten van het NRO en diverse partners.
-
Policy Papers/ OxfamWe work on the ground with people living in poverty to make a practical difference, we gather evidence and share knowledge to show what works and what needs to change. From world leaders to multi-national corporations, we challenge opinions and change practices, locally and globally, to bring about lasting results.
Here you'll find a wide selection of reports and papers on the programming, advocacy and research that we undertake in order to achieve our aims. You can browse and download publications by topic and/or date. -
Research in Practice for AdultsApplying research to social care practice.
Our aim is to support people working in social care and health to improve outcomes for adults, their families and carers -
Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbeschermingDe richtlijnen voor jeugdhulp en jeugdbescherming zijn er om jou als professional te ondersteunen in je dagelijkse werk. De richtlijnen geven onderbouwde aanbevelingen op basis van wetenschap, praktijkkennis van professionals en ervaringskennis van cliënten. Daarmee beslissen jij en je cliënt samen over de best passende hulp.
-
Sociaal.netSociaal.Net is hét online platform voor iedereen met interesse in sociaal werk, welzijn en gezondheid.
-
Sociaal en Cultureel PlanbureauHet SCP doet wetenschappelijk onderzoek op sociaal en cultureel gebied.
-
Sociaal Werk NederlandSociaal Werk Nederland is de brancheorganisatie voor sociaal werk in Nederland.
-
Social Care Institute for ExcellenceThe Social Care Institute for Excellence (SCIE) improves the lives of people who use care services by sharing knowledge about what works.
-
SocialevraagstukkenOp www.socialevraagstukken.nl publiceren en debatteren onderzoekers en deskundigen op basis van data en empirie over maatschappelijke kwesties.
-
The Society for Social Work and ResearchThe Society for Social Work and Research (SSWR), founded in 1993, is a non‐profit, professional membership organization. SSWR supports social workers, social welfare professionals, social work students, social work faculty and researchers in related fields.
-
Solidair Groningen & DrentheSolidair Groningen & Drenthe bouwt aan een sociale en rechtvaardige samenleving!
-
Stichting Actief BurgerschapDe Stichting Actief Burgerschap heeft ten doel de bevordering van onderzoek en onderwijs op het terrein van actief burgerschap.
-
StimulanszKennis en advies voor gemeenten in het sociaal domein
-
Trimbos InstituutHet Trimbos-instituut doet onderzoek naar geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving. Het zet zich met kennis en innovatie actief in voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid in Nederland en daarbuiten.
-
Vereniging ValenteVereniging Valente maakt zich sterk voor kwetsbare mensen in onze samenleving, zoals dak- en thuisloze mensen, slachtoffers van huiselijk geweld en cliënten in beschermd wonen. De branchevereniging vertegenwoordigt tientallen instellingen en instanties uit het hele land, verbindt duizenden professionals en zorgt voor een continue dialoog tussen branche, politiek en maatschappij
-
Verwey-Jonker InstituutHet Verwey-Jonker Instituut doet onafhankelijk onderzoek naar actuele maatschappelijke vraagstukken.
-
WMO 2015: Wet Maatschappelijke Ondersteuning - StimulanszDe Rijksoverheid wil graag dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. En veel mensen willen dat zelf ook graag. Sommige mensen redden zich thuis niet op eigen kracht. Als gemeente bent u verantwoordelijk voor de ondersteuning van deze mensen. Daarvoor is er de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015). De Wmo 2015 geeft u als gemeente de taak om maatschappelijke ondersteuning voor uw inwoners op samenhangende wijze te regelen.
-
WODC.nlHet Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) is het kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het WODC verricht zelf onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek of laat dit door externe partijen doen. Met feiten en kennis draagt het WODC zo bij aan het beleid van het ministerie.
-
www.vng.nlDe Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de organisatie die alle gemeenten in Nederland en de overzeese gebieden verbindt. We hebben als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen.
-
ZonMwZonMw werkt aan een goede gezondheid voor iedereen. Ook voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. We financieren gezondheidsonderzoek, stimuleren het gebruik van de ontwikkelde kennis en signaleren waar meer kennis nodig is. Van onderzoek gedreven door nieuwsgierigheid tot implementatie in de praktijk: samen maken we het verschil.
Tijdschriften voor Social Work
-
Impact:over de psychosociale gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen en geweld
-
Klikmaandblad voor de zwakzinnigenzorg
-
Mens en maatschappijdriemaandelijksch tijdschrift voor anthropologie, psychologie, erfelijkheidsleer, eugenetiek, prae-historie, ethnologie, sociographie, sociologie, criminologie, ethiek en rechtsphilosophie : tevens orgaan van het Nederlandsch Nation
-
Opzijradikaal feministisch maandblad
-
SoziOvakblad voor sociale en pedagogische beroepen
-
Tijdschrift voor Vaktherapiepraktijk, theorie, onderzoek en beroep
-
GeronTijdschrift over ouder worden
-
JeugdbeleidHet tijdschrift Jeugdbeleid volgt en initieert ontwikkelingen in het jeugdbeleid, in het bijzonder in het lokale jeugdbeleid en in de jeugdzorg
-
Journal of Indigenous Social DevelopmentThe JISD is dedicated to improving practice and expanding knowledge relevant to indigenous peoples’ social and economic welfare worldwide.
-
Journal of Social InterventionTheory and Practice (JSI) is an open access, double blind peer reviewed academic Journal.
-
KwalonTijdschrift voor kwalitatief onderzoek in Nederland
-
Tijdschrift SociologieTijdschrift Sociologie is een onafhankelijk, Nederlandstalig, peer-reviewed, en volledig open access academisch tijdschrift waarin verschillende soorten publicaties over maatschappelijke en sociologische vraagstukken verschijnen. Deze publicaties betreffen hoofdzakelijk wetenschappelijke artikelen met zowel een theoretische als een empirische focus, die gebaseerd kunnen zijn op zowel kwantitatief en kwalitatief onderzoek. Daarnaast verschijnen er ook essays, boekbesprekingen, oraties, en debatten en discussies. Alle artikelen zijn geschreven en relevant voor een sociologisch breed geïnteresseerd publiek.
-
Vakblad Sociaal WerkVakblad Sociaal Werk (voorheen Maatwerk) is hét medium voor het verspreiden van vakinhoudelijke kennis over ‘het ambacht’ sociaal werk.
Het vakblad behandelt alle facetten van het sociaal werk. Het signaleert, analyseert, rapporteert en informeert. En presenteert leerzame ervaringen uit de diverse werkvelden waarin maatschappelijk werkers, jeugdzorgwerkers en sociaal agogen zich bevinden. De ontwikkelingen en veranderingen in de samenleving worden nauwgezet gevolgd. Daarnaast gaat het uitgebreid in op de kwaliteit van het sociaal werk en is het een forum voor uitwisseling van opvattingen en visies. Ook bevat het blad boekbesprekingen en aankondigingen van symposia.
Leden van de beroepsvereniging BPSW ontvangen Vakblad Sociaal Werk uit hoofde van hun lidmaatschap.
Nog meer interessante tijdschriften
Verwante informatie
-
Databank Effectieve JeugdinterventiesDe databank Effectieve Jeugdinterventies bevat vele programma's voor hulp bij opgroeien en opvoeden. Deze interventies zijn door een onafhankelijke erkenningscommissie beoordeeld en erkend als 'goed onderbouwd' of 'effectief'.