ATLAS.ti is een software-programma dat wordt gebruikt voor het coderen en analyseren van kwalitatieve onderzoeksgegevens, zoals:
Er worden regelmatig updates voor de ATLAS.ti-software uitgebracht. Soms zijn dit kleine tussentijdse updates (met verbeterde of nieuwe functionaliteiten), maar jaarlijks wordt de software ook hernoemd en krijgt de versienaam het huidige jaartal als versienummer. In 2025 hebben we dan ook ATLAS.ti 25.
Heb je nog (materialen uit) een eerdere versie van ATLAS.ti?
Je kunt de nieuwere versie van ATLAS.ti (bijvoorbeeld versie 25) over het algemeen naast de oudere versie die je al hebt (bijvoorbeeld versie 24) installeren. Materialen die je in een eerdere versie hebt gemaakt, kun je importeren in de nieuwere versie. Let op: hiervoor moet je van je werk wel een Project Bundle gemaakt hebben! Het is daarom belangrijk om een Project Bundle van bestaand werk te maken voordat je een nieuwe versie installeert en de oudere versie verwijdert!
Als student of medewerker van de Hanzehogeschool kun je de nieuwste versie van ATLAS.ti gratis gebruiken wanneer je een account aanmaakt met je Hanze pl.- of st.-mailadres.
Er zijn regelmatig updates van de software en met een release van een nieuwe versie komen er nieuwe functionaliteiten bij.
LET OP:
Het is noodzakelijk om het account bij ATLAS.ti te maken op basis van je Hanze-mailadres!
Je kunt ATLAS.ti downloaden op je eigen device (Windows of Apple) of op je Hanze persoonlijke laptop.
Hoe je voor ATLAS.ti een account kunt aanmaken (let op: doe dit o.b.v. je Hanze-mailadres!) en hoe je het programma moet installeren en een volledige versie ervan in gebruik kunt nemen, kun je lezen in deze kennisitems:
ATLAS.ti account student
ATLAS.ti account medewerker
Nadat je met je Hanze-mailadres een ATLAS.ti-account hebt gemaakt, kun je de volledige versie van de software installeren. Hoe je dat doet, kun je hier lezen:
ATLAS.ti voor WIndows
ATLAS.ti voor MacBook
LET OP:
Sommige dingen werken in ATLAS.ti net wat anders dan we gewend zijn vanuit bijv. Word.
Zo werkt het opslaan van je bestanden heel anders:
Functie: Save
Hiermee sla je het werk op, maar kun je het alleen op hetzelfde device benaderen en alleen via de software.
Het bestand is NIET terug te vinden op bijv. je harde schijf en je kunt er op die wijze dus geen reservekopie van maken of het bestand met iemand delen.
Functie: Snapshot
Hiermee sla je het werk onder een andere naam (er wordt een naam voorgesteld, maar je kunt deze wijzigen) op. Je schrijft als het ware een kopie van het bestand weg. Het oorspronkelijke bestand blijft geopend en blijft het bestand waar je in werkt, tenzij je zelf switcht tussen de versies. (De snapshotfunctie lijkt op de save-asfunctie in bijv. Word, maar daar wordt het 'opgeslagen als'-bestand juist automatisch geopend zodat je standaard daarin verder werkt.)
Het nieuwe (kopie-)bestand kun je alleen op hetzelfde device benaderen en alleen via de software.
Het bestand is NIET terug te vinden op bijv. je harde schijf en je kunt er op die wijze dus geen reservekopie van maken of het bestand met iemand delen.
Functie: Export
Als je het bestand:
- zelf op een ander device wilt kunnen openen;
- wilt kunnen delen met anderen;
- op een zelfgekozen locatie wilt opslaan
moet je er een Project Bundle van maken.
Dit doe je als volgt:
- save het bestand op de gebruikelijke manier;
- sla het daarna op via de Export-functie (je kunt zelf een naam en locatie hiervoor kiezen);
- het bestandsformaat is .atlasti en deze kun je op andere devices (van jezelf of anderen) opslaan en openen.
Het maken van een Project Bundle is essentieel om het project op een ander device te kunnen openen. Ook als je alleen aan een project werkt en/of niet standaard hoeft te switchen tussen devices, is het belangrijk om regelmatig een Project Bundle van je werk te maken. Dit is de enige manier om je ervan te verzekeren dat er geen werk verloren gaat bij bijv. een computercrash (een gewone reservekopie van je computer is niet toereikend)! Zorg ervoor dat je de Project Bundle ook buiten het device zelf opslaat op een verantwoorde manier!
Zie de Library Guide Datamanagement, bijv. Opslag en delen van je data
Zie ook Hoe veilig zijn USB-sticks? voor belangrijke aandachtspunten aangaande USB-sticks.
Kom je er niet uit bij het installeren en/of het gebruik van ATLAS.ti, raadpleeg dan de tab Support & Contact in deze Library Guide.