Wat je zelf met je eigen materiaal mag doen, is afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt met je uitgever.
Deze gaan voor op de bepalingen van de Auteurswet.
Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om:
Bij een schriftelijke overeenkomst zijn er verschillende mogelijkheden:
Soort overeenkomst |
Wat betekent dat in de praktijk? |
Je draagt het auteursrecht over aan de uitgever. |
|
Je geeft de uitgever een exclusieve licentie. |
|
Je geeft de uitgever een niet-exclusieve licentie. |
|
Als je een mondelinge overeenkomst sluit over publicatie van je werk, geef je over het algemeen alleen toestemming tot plaatsing van een artikel in het desbetreffende nummer van een tijdschrift. Je kunt verder zelf bepalen wat je met het artikel wilt doen.
Er is hier geen sprake van overdracht van auteursrecht; dit kan alleen via een schriftelijk contract. In sommige gevallen staat in het colofon van het tijdschrift aangegeven waarvoor je toestemming hebt gegeven, dit heeft echter geen enkele juridische waarde.
Als docent ben je vaak zelf ook auteur of maker van informatie. Je schrijft bijvoorbeeld een artikel in een vakblad of maakt beeld- of geluidsopnames in het onderwijs.
De Auteurswet zegt dat de maker van het werk in principe ook de eigenaar is.
Wanneer een publicatie gemaakt is in dienst van de werkgever, gaan de exploitatierechten over naar de werkgever (artikel 7 van de Auteurswet), tenzij daarover andere afspraken zijn gemaakt. Jij blijft de maker van het werk (een presentatie, een les, een kennisclip, etc.), maar de werkgever is de eigenaar ervan.
De Hanzehogeschool Groningen is dus de auteursrechthebbende van alle producten van docenten en onderzoekers voor zover zij een arbeidsovereenkomst hebben met de Hanzehogeschool Groningen en voor zover deze producten gemaakt zijn in het kader van opgedragen werkzaamheden.
Formeel kan alleen de Hanzehogeschool, als auteursrechthebbende, afspraken maken met een uitgeverij.
De Hanzehogeschool laat echter de uitoefening van het auteursrecht over aan de medewerker. Dit betekent dat de medewerker zich conformeert aan de uitgangspunten gesteld in hoofdstuk 3 van de notitie Publicatiebeleid Hanzehogeschool en publiceert Open Acces, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dit niet te doen.
Lees meer over open access publiceren in de Library Guide
Het is noodzakelijk om goede afspraken te maken met de uitgevers over de gebruiksmogelijkheden van het materiaal. Je wilt immers voorkomen dat de rechten om zelf het materiaal te kunnen verspreiden en gebruiken exclusief aan de uitgever worden overgedragen.
Op de website van SHERPA/RoMEO kun je checken welk beleid een uitgever van een tijdschrift, waarin je overweegt te publiceren, hanteert ten aanzien van auteursrecht en lokaal archiveren.