Traditionele route

Binnen het HBO is de keten voor studieboeken veelal nog ingericht rondom de levering en het gebruik van fysieke studieboeken.
Een opleiding stelt aan het eind van het studiejaar of per blok een boekenlijst samen, die wordt aangeleverd bij StudyStore die de lijst per opleiding op de webshop publiceert.

Studenten kunnen de boeken bestellen of kiezen andere routes om aan het papieren boek te komen.

Voor docenten is het vaak lastig als studenten de boeken niet aanschaffen of bij zich hebben.

Een veel gehoorde klacht van studenten is dat ze boeken moeten aanschaffen die niet of maar deels gebruikt worden.

Digitale route

Digitalisering biedt kansen en kan meerwaarde hebben voor zowel de docent als de student.

Het vraagt tegelijkertijd om een andere kijk op het vertrouwde proces van leermiddelen. 

Een paar voorbeelden van de veelheid aan mogelijkheden vind je hier.

Steeds meer uitgevers stappen over op een digitaal aanbod, al dan niet via een eigen platform of in samenwerking met een leverancier van leesplatforms. Binnen de Hanzehogeschool is de afgelopen drie jaar ervaring opgedaan met digitaal leermateriaal en platforms van uitgevers. 

Gebruik in Blackboard

 

Voor het overnemen van tekst uit boeken in Blackboard zijn er veel mogelijkheden waarbij je het auteursrecht niet overtreedt en geen extra kosten maakt.

  • Verwijzen via link: je mag altijd linken naar rechtmatig openbaar gemaakte materiaal op het internet. Omdat je het materiaal niet opnieuw publiceert, maar verwijst naar het plek waar de auteur of rechthebbende het openbaar heeft gemaakt maak je geen inbreuk op hun rechten. Gebruik daarvoor betrouwbare linkjes, zie meer informatie hier.
  • Citeren: Een korte passage citeren mag altijd, zolang deze niet langer dan nodig is. Dat kan in een tekst maar ook in een PowerPoint presentatie. Plaats altijd een bronvermelding bij het citaat.

Voor meer informatie over het auteursrecht zie 

 

Elk jaar betaalt de Hanze een voorschotbedrag aan Stichting UvO, zodat delen van auteursrechtelijk beschermde werken, zonder vooraf toestemming van de rechthebbende(n), gebruikt kunnen worden in het onderwijs. Het zogenaamde Easy Access-regeling

Hoe veel mag ik gebruiken?

  • Maximaal 50 pagina's, maar niet meer dan 1/4 van het werk: je mag uit tekstuele werken (boeken, e-books, tijdschriften, proza, bladmuziek, etc.) max. 50 pagina's overnemen en op BB plaatsen, mits dat niet meer is dan 1/4 van het hele werk. 

Voorbeeld: uit een boek met 200 pagina's mag je 50 pagina's overnemen;

                  uit een boek met 196 pagina's mag je maar 49 pagina's overnemen;

                  uit een boek met 937 pagina's mag je 50 pagina's overnemen.

  • Aantal pagina's telt per opleiding: Het aantal pagina's wordt geteld over het gehele opleiding. Dus wanneer je bijvoorbeeld twee keer in hetzelfde vak uit hetzelfde boek 30 pagina's overneemt is dat een lange overname.
  • Geen toestemming nodig: Voor deze overname is geen toestemming vooraf nodig.

Voorwaarden:

  • plaats altijd een bronvermelding bij een overname;
  • je mag niks aanpassen in de overname;
  • de Easy Access-regeling geldt in het niet commercieel onderwijs.

Wil je meer gebruiken dat 50 pagina's? Zie de volgende tab!

 

Voor meer informatie over tekst overname en het auteursrecht zie hier:

 

Heb je behoefte om meer dan 25% van een auteursrechtelijk beschermd werk te gebruiken in het onderwijs? Dan krijg je te maken met de zogenaamde lange overname.

 

Voor lange overnames moet ieder jaar opnieuw vooraf toestemming worden gevraagd aan de auteursrecht­hebbende en een vergoeding worden betaald.

 

Let opdat geldt ook voor werk van collega's of van jezelf als je publicatie al uitgegeven is en je de rechten hebt overgedragen aan de uitgever.

 

Voor meer informatie over lange overname en het auteursrecht zie hier:

Andere keuze maken?

[anchornavigation]