Hoe zoek ik naar een specifieke partituur?

Zoek je snel naar een specifiek stuk bladmuziek of een partituur? 

Vul dan de achternaam van de componist in de zoekbalk van HanzeWorldCat, en één of meer specifieke termen uit de titel, en druk op enter. 

Het is slim om dan meteen een van de filters aan de linkerkant te gebruiken. Bij de materiaalsoort kun je namelijk filteren op 'Muziekpartituur'.

Vaak zal je gezochte titel nu tussen de eerste resultaten staan!

Staat jouw muziekpartituur er niet tussen? Check of je de naam goed gespeld hebt, soms hebben componisten verdraaid lastige namen... en sommige muziektermen zijn in verschillende talen ook heel anders (bijvoorbeeld concert versus konzert).

Nog steeds geen partituur gevonden? Je kunt even kijken of een andere mediatheek in Nederland het stuk beschikbaar heeft, en een leenverzoek bij hen indienen. Dit kost wel administratie/verzendkosten. Lees hier meer over het lenen bij andere bibliotheken.

Er is ook een geavanceerde zoekfunctie. Je komt bij dit uitgebreide scherm door op 'Geavanceerd zoeken' te klikken onder de zoekknop.

Op het volgende scherm kun je nu uitgebreider aangeven waar je naar op zoek bent. Weet je bijvoorbeeld de ISBN van een boek? Dan kun je het zoekveld aanpassen naar ISBN en hem daar achter invullen. Je weet nu zekerder dat je de goede druk gaat vinden.

Als je wilt kun je meer kenmerken toevoegen, zoals de auteur, of titel van een boek. 

En hoe kan ik de partituur nu lenen?

Wanneer je de muziekpartituur gevonden hebt in HanzeWorldCat, en hij is beschikbaar in de kast, verschijnt dit logo:

 

Door op de titel te klikken krijg je meer informatie over hoeveel exemplaren we (beschikbaar) hebben, en waar het muziekstuk in de kast van de HanzeMediatheek op het Prins Claus Conservatorium staat. 

 

Deze signatuur (788.521 DEBU) is de code waar je de bladmuziek op kunt vinden in de kast. De partituren staan namelijk tussen 788 en 789 en alfabetisch gesorteerd in de kast. Meer info over deze sortering vind je hier

Je kunt nu naar de HanzeMediatheek van het Prins Claus Conservatorium toe om in de kast naar nummer 788.521 te lopen en naar DEBU zoeken. Partituren zonder N kun je lenen met je studenten-/ medewerkerskaart en thuis gebruiken. Meer info over lenen, verlengen en reserveren vind je hier.

 

Is er geen enkel exemplaar beschikbaar om te lenen? Dan kun je in het geval dat er een Not-Lendable exemplaar in de HanzeMediatheek staat, in de HanzeMediatheek dit boek bekijken, of er delen voor eigen gebruik uit scannen/kopiëren. Deze materialen zijn te herkennen aan een grote N op de voorkant.

Is er ook geen Not-Lendable exemplaar? Dan kun je kijken of een andere bibliotheek in Nederland het partituur beschikbaar heft. Studenten en docenten van het Prins Claus Conservatorium betalen hier geen kosten voor, als de aanvraag uitgezet wordt onder de conservatoria in Nederland. Je kunt die aanvraag doen bij de balie van de mediatheek van desbetreffende locatie.

Informatie over digitale bladmuziek

In onderstaande (Engelse) Library Guide krijg je allerlei tips over digitale bladmuziek en gerelateerd onderzoek. Neem vooral een kijkje!