Slim zoeken

Om zoekacties te combineren gebruik je zogenaamde booleaanse operatoren. De meeste databanken herkennen OR en AND.

OR
Wanneer je OR gebruikt, vind je publicaties die aan de ene zoekterm voldoen óf aan de andere óf beide zoektermen.
OR gebruik je als je wilt uitbreiden (OR=mORe).
Bijv. "diabetes mellitus" OR diabetes

AND
Je gebruikt AND als de publicaties aan beide zoektermen moeten voldoen.
Als je op zoek bent naar artikelen over fysiotherapie bij diabetes, dan gebruik je: "diabetes mellitus" AND "physical therapy modalities", of nog beter is:
("diabetes mellitus" OR diabetes) AND ("physical therapy modalities" OR "physical therapy").
Let op: Wanneer je AND en OR combineert, let er dan op dat de ( haakjes ) goed staan.
Met ("diabetes mellitus" OR (diabetes AND "physical therapy modalities") OR "physical therapy) krijg je heel andere resultaten...

 

Meer zoektips? Kijk eens in de Library Guide Literatuuronderzoek.

Zoeksleutels zijn de afkortingen waarmee je kunt aangeven in welk informatieveld gezocht moet worden. Veelgebruikte zoeksleutels zijn die voor Auteur (au:) en Titel (ti:) , maar er zijn nog veel meer zoeksleutels.

Hier zijn een aantal voorbeelden:

Zoeken op... Zoeksleutel Voorbeeld om in de zoekbalk in te vullen
Alle woorden kw:

kw:diabetes
kw:(diabetes AND children) 
zoekt naar items die diabetes en children noemen in bijvoorbeeld de titel, samenvatting, of andere beschikbare informatie.

Auteur au:

au:Visser zoekt naar alle items die Visser als auteur hebben

Titel ti:

ti:learning extreme events  (titel bevat deze woorden)

ti:"learning from single extreme events" (titel bevat precies deze zin)

Jaar van publicatie yr:

yr:1999

yr:199? (1990-1999)

yr: 2012..2022 (2012-2022)

Materiaal-

soort

x0: x0:book (laat alleen de boeken zien)
x0:jrnl (laat alleen tijdschriften zien)
Uitgeverij pb: pb:noordhoff laat alle items uit onze collectie zien die Noordhoff gepubliceerd heeft 

Inloggen

Rechtsbovenin de Catalogus staat een optie om in te loggen. Dit hoeft niet per se, maar geeft je wel wat extra opties.

Inloggen

Als je op Inloggen klikt, word je gevraagd om in te loggen met je Hanze account. Daarna ga je terug naar het scherm waar je was, maar nu staat jouw naam rechtsbovenin.

Als je naar jouw account gaat, krijg je daar het volgende overzicht te zien.

Gebruik de tabs bovenin dit menu om meer te leren over de extra opties.

In dit overzicht zie je welke items je op dit moment geleend hebt, en wanneer de leenperiode vervalt.

Je kunt vanuit dit scherm ook je leningen makkelijk verlengen door de items aan te vinken, en op de blauwe knop Items verlengen te drukken. Verlengen kan alleen als niemand anders het boek gereserveerd heeft. 

Als je een boek hebt gereserveerd of aangevraagd bij een andere (Nederlandse) bibliotheek, komen deze in het Aanvragen overzicht te staan. 

In dit overzicht zie je wanneer het boek gereed is om opgehaald te worden, maar je krijgt ook een email wanneer het boek voor je klaar staat.

Je kunt vanuit dit scherm ook een titel (boek(hoofdstuk)/artikel) aanvragen bij een andere bibliotheek door op Nieuwe aanvraag te klikken en het formulier in te vullen. Check wel goed of we niet het boek/artikel in de eigen collectie hebben staan, want lenen bij een andere bibliotheek kost geld (meer informatie, vind je hier). 

Hoe je een boek kunt reserveren, lees je hier.

Zie snel welke kosten nog open staan in jouw account, en hoe deze zijn opgebouwd. Kosten kun je eenvoudig betalen in de HanzeMediatheek (per pin).

Onder zoekactiviteit staan twee opties:

Zoekgeschiedenis

Als je niet ingelogd bent, onthoudt de catalogus alleen van één sessie wat je hebt gezocht. Maar wanneer je ingelogd bent, kan de catalogus al je zoektochten onthouden. Zo kun je eenvoudig terug in je zoekgeschiedenis en terugvinden wat je vorige week of vorig jaar hebt gezocht.

Wil je dit liever niet bewaren? Je kunt oude zoekopdrachten eenvoudig verwijderen door één of alle zoekopdrachten uit het overzicht eronder te selecteren en deze te verwijderen. Je zoekgeschiedenis is trouwens privé, medewerkers van de HanzeMediatheek kunnen dit niet zien. 

 

Opgeslagen zoekacties

Als je ingelogd bent, staat er meteen een extra optie in beeld wanneer je aan het zoeken bent, namelijk Bewaar zoekactie.

Ben je bijvoorbeeld vaker op zoek naar welke boeken wij hebben over het onderwerp "interculturele communicatie", dan hoef je die zoekactie niet elke keer opnieuw in te vullen, maar kun je via je account snel terug naar die zoekopdracht. 

Dit is hoe het werkt: Wanneer je de zoekactie hebt ingevuld en opgezocht, klik je op Bewaar zoekopdracht. Je kunt de zoekactie een andere naam geven, als je wilt. Bewaarde zoekacties vind je terug in jouw account, onder Zoekactiviteit. Ook deze zoekacties kun je makkelijk verwjideren door één of meerdere zoekacties te selecteren en op Verwijderen te klikken.

 

Sinds september 2022 kan de catalogus ook voor je opslaan welke boeken je geleend hebt. Een overzicht van de titels die je hebt geleend, zie je terug bij Leenhistorie.

Standaard staat deze functie uit, zo kun je hem aanzetten: Na inloggen kun je bij je Profiel de optie “Mijn leengeschiedenis bijhouden” aanklikken.

Je leengeschiedenis wordt maximaal 4 jaar bewaard. Met dezelfde knop kun je het ook uitzetten en de leengeschiedenis zelf verwijderen.

Wil je het daarna weer bijhouden, zet dan de knop weer aan.

Filtermenu

Bovenaan het filtermenu aan de linkerkant staat een optie om je filters te behouden

Zoek je bijvoorbeeld een aantal geprinte boeken om op Zernike op te halen? Dan kun je de filters van locatie: Zernike en Materiaalsoort: Gedrukt boek aanzetten. Als je de Filters behouden optie aanzet, zal je volgende zoekpoging ook automatisch de gedrukte boeken op Zernike laten zien. 

Met één druk op de knop wis je de filters, en kun je een verse zoektocht beginnen naar bijvoorbeeld e-books of artikelen.

Om te zorgen dat de lijst met resultaten niet steeds dezelfde titel bevat, staat de instelling 'Oplages en materiaalsoorten groeperen' standaard aan. Deze instelling (onder Weergave zoekresultaten) zorgt ervoor dat verschillende drukken van één titel, en het e-book en het gedrukte boek in één zoekresultaat verzameld staan.

Een voordeel is dat de lijst overzichtelijker is, maar het nadeel is dat je nog eens door moet klikken voor je het e-book of een oude druk kunt zien staan. (In het zoekoverzicht staat er per titel een optie om andere drukken en materiaalsoorten te bekijken)

 

Wil je niet dat de catalogus verschillende drukken en materiaalsoorten voor je bundelt? Dan kun je deze instelling in het Filtermenu uitzetten.

 

Exporteren, delen en opslaan

 

Als je op de exporteer knop drukt, krijg je een pop-up scherm te zien waarmee je de citatie van een titel kunt exporteren.

Links in het pop-up scherm staan opties om de citatie direct naar een referentie manager te sturen (de Hanze heeft een abonnement bij RefWorks, die raden we aan. Meer info over RefWorks vind je hier). 

 

In het rechtergedeelte kun je snel een bronvermelding in een citatiestijl naar keuze laten genereren. Dit wordt automatisch gedaan, dus kijk altijd zelf of er nog informatie mist! Je hebt de keuze uit:

  • AMA
  • APA 7
  • Chicago
  • Harvard
  • MLA
  • Vancouver

De populairste citatiestijl is APA 7, hier lees je tips over hoe je die stijl kunt herkennen en gebruiken.

 

Via de delen knop, kun je de link naar een publicatie kopiëren, of direct naar iemand mailen. Als je meerdere mensen wilt mailen, zet dan een komma tussen de emailadressen.

Denk erom dat als je een e-book deelt, deze vaak maar voor een maximaal aantal gelijktijdige gebruikers te openen is. Het kan dus zijn dat je klasgenoot/collega niet tegelijk met jou een e-book kan lezen. Meer info hierover lees je hier.

 

Als je op Opslaan klikt, wordt deze gekopieerd naar jouw 'Opgeslagen items' (rechts bovenin).

Dit is een tijdelijk lijst als je niet ingelogd bent: zolang je de catalogus open hebt staan je opgeslagen items hier bewaard. Via deze pagina kun je eenvoudig meerdere items emailen of de citaties tegelijk exporteren. 

Wil je ze langer dan één zoeksessie bewaren? Log dan eerst in, door helemaal rechts bovenin op Inloggen te drukken.

 

Nu krijg je bij de Opgeslagen items meer opties, bijvoorbeeld om alle of een aantal items naar een bestaande Lijst te verplaatsen, of een nieuwe Lijst aan te maken.

Sortering (aanpassen)

De zoekresultaten zijn standaard gesorteerd op volgorde van 'beste overeenkomst'. De zoekmachine zoekt de publicaties waarbij de zoektermen voorkomen in de belangrijkste informatievelden zoals titel, auteur, of onderwerp en zet deze bovenaan. Als de zoektermen alleen voorkomen in bijvoorbeeld de samenvatting staat de publicatie lager in de lijst met resultaten.

Bovenaan de filters links op het scherm kun je een andere sortering kiezen, bijvoorbeeld alfabetisch op auteursnaam of op datum van publicatie. 'Meest recent' is een combinatie van beste overeenkomst en datum. Bovenaan de lijst komen dan vooral recente tijdschriftartikelen waarbij jouw zoektermen voorkomen in de titel.

Tips voor medewerkers

Course Reserves of Gereserveerd Cursusmateriaal is een module in HanzeWorldCat (Discovery) waarmee je overzichten kan maken van courses en bronnen die in deze courses gebruikt worden.

Alle bronnen (catalogusrecords) die te vinden zijn in HanzeWorldCat kunnen gereserveerd (geselecteerd) worden voor de cursus/lijst.

De courses zijn te vinden in de navigatiebalk van HanzeWorldCat.

Course Reserves biedt studenten de mogelijkheid om door cursusmateriaal te bladeren, of dit te doorzoeken (naam cursus, docent, departement en prefix), en biedt directe toegang bij E-resources.

​​Wristers Boekverkopers B.V. is de leverancier van zakelijke boeken voor medewerkers, zoals vakliteratuur en studieboeken van opleidingen.

 

​In overleg met je teamleider is het mogelijk zelf zakelijke boeken te bestellen via het AFAS Inkoopportaal. Het bestellen van zakelijke boeken is alleen toegestaan bij Wristers Boekverkopers B.V. ; bestellingen van Bol.com, Amazon of andere boekenleveranciers worden dus niet goedgekeurd.

 

Meer informatie over de procedure en werkwijze over het bestellen van zakelijke boeken kun je hier vinden.

 

In sommige gevallen zijn docentexemplaren beschikbaar via de uitgever, de docent is zelf verantwoordelijk voor de aanvraag en eventuele afspraken met de uitgever.

 

Wil je een boek bestellen voor opname in collectie van de HanzeMediatheek? Dien dan een aanschafsuggestie in.

Het is mogelijk (delen uit) Library Guides te integreren in Blackboard. Je kunt hierdoor op eenvoudige wijze bijvoorbeeld literatuuroverzichten, de mediatheekcatalogus, online mediatheekintroducties en handleidingen m.b.t. literatuuronderzoek of het gebruik van APA-richtlijnen uit Library Guides toevoegen aan je courses.  
De informatie wordt door de mediatheek actueel gehouden, waardoor je in je course altijd over de meest recente versie van de informatie beschikt. Zie voor meer informatie: Pictogram pdf Library Guides in Blackboard - Handleiding voor het toevoegen van content.pdf of vraag ondersteuning van de Informatiespecialist van je opleiding

Wat is Curriculum Builder?

Gebruik je veel artikelen en/of e-books uit de EBSCO databanken, zoals, Academic Search Premier, Business Source Premier, Psychology and Behavioral Sciences Collection, etc.?

Er is een manier om vanuit de Blackboard omgeving de collectie van EBSCO uitgevers te doorzoeken en items te koppelen in BB.

 

Hoe?

De EBSCO Curriculum Builder kun je als LTI-koppeling vinden in BlackBoard. Voor meer informatie betreffende de Curriculum Builder bekijk deze link: Administering Curriculum Builder (ebsco.com)

 

Met de EBSCO Curriculum Builder heb je de mogelijkheid om via een tool in Blackboard rechtstreeks content vanuit EBSCO databases te plaatsen in Blackboard courses d.m.v. een permalink, daarnaast kun je ook linken naar materialen buiten EBSCO. Het voordeel hiervan is dat het gebruik van de bronnen binnen de gestelde regels over copyright is, dit doordat je altijd linkt. Ook is hiermee het hergebruik gewaarborgd.

 

Je kunt je bronnen organiseren in mappen waardoor je op niveau van inhoud op cursus en met termijnen kunt werken. Daarnaast is het voor de student zeer praktisch dat alles binnen 1 programma goed te vinden is. De courselijst geeft daarnaast ook nog een bronnenlijst in verschillende citatiestijlen, zoals APA en Vancouver, dit kan ook op artikelniveau worden toegepast. Op artikelniveau zijn er notities en instructies toe te voegen.

[anchornavigation]