Welke databanken relevant voor je zoekopdracht zijn, hangt natuurlijk af van je onderwerp en het domein van je onderzoek. In de A-tot-Z-lijst van de Hanze-databanken kun je zoeken op onderwerp, of je kunt de hele lijst bij langs gaan en de beschrijving lezen om er zeker van te zijn dat je alle mogelijkheden hebt gedekt. Bij een systematische zoekopdracht is het altijd aan te raden om een combinatie van multidisciplinaire databanken en domein-specifieke databanken te gebruiken.
Grijze literatuur
Neem zonodig ook grijze literatuur mee in je zoekopdracht. Grijze literatuur is informatie die niet via de tradtionele route van een (commerciële) uitgever wordt uitgegeven of beschikbaar gesteld. Denk hierbij aan beleidsstukken, rapporten, scripties, proefschriften of conferentiebijdragen. Zie de bronnenlijst voor handige tips.
Vermijd het invoeren van de gehele zoekstring en knip je zoekopdracht op in kortere zoekeenheden. Zo krijg je een goed beeld van hoeveel resultaten elk deelconcept oplevert en waar de zoekstring eventueel aangescherpt kan worden.
Voorbeeld:
Je zoekt artikelen over het inzetten van social media om gezond leven te bevorderen bij tieners. Je hebt gezocht naar 'social media' en naar 'het bevorderen van gezond leven'. Deze beide zoekacties wil je alvast combineren. Hiervoor ga je naar 'Search History'.
Op onderstaande afbeelding zie je dat S3 de combinatie is van title/abstract/thesaurusterm voor 'social media'. S6 is hetzelfde voor 'het bevorderen van gezond leven'. Vink S3 en S6 aan en klik op 'Search with AND', want het betreft een combinatie van verschillende onderwerpen. Door de combinatie met de Booleaanse operator 'AND' zakt het aantal resultaten enorm.
Suggesties voor het zoeken naar grijze literatuur zijn:
Heb je vragen of kom je er niet uit? Neem contact op met de Informatiespecialist Onderzoek van jouw kenniscentrum, of kijk bij support & contact voor meer tips en advies.