Snowballing/sneeuwbalmethode

Met deze methode kun je snel en relatief gemakkelijk veel literatuur verzamelen over een onderwerp. Je raadpleegt de literatuurlijst van belangrijke artikelen om nieuwe literatuur te vinden. Die nieuw gevonden artikelen trek je ook weer na op bruikbare referenties, net zolang totdat deze methode niets meer oplevert. Op deze manier probeer je alle relevante literatuur op een bepaald gebied op te sporen.

 

Deze methode is goed te gebruiken als om na te gaan of je tijdens je zoekactie in de databanken niets hebt gemist. 

 

Het nadeel van deze methode is het risico op vastlopen in bepaalde informatiebubbels; als een groepje auteurs geneigd is vooral elkaars werk te citeren, dan blijf je in dezelfde 'vijver' zoeken. Een ander nadeel kan zijn dat je terugzoekt in de tijd en daardoor steeds oudere literatuur vindt, en niet de meest recente publicaties vindt. 

Citatiezoeken

Bij citatiezoeken gaat het erom wie de door jou gekozen publicatie(s) geciteerd heeft. Op deze manier vind je recentere literatuur. Je neemt dan een key article als startpunt en zoekt deze op in een database, bijvoorbeeld Google Scholar. Er wordt dan bij de zoekresultaten aangegeven in hoeveel andere publicaties naar dit artikel is verwezen, met links naar deze recentere publicaties.

Bronnenlijst

 

Heb je vragen of kom je er niet uit? Neem contact op met de Informatiespecialist Onderzoek van jouw kenniscentrum, of kijk bij support & contact voor meer tips en advies. 

[anchornavigation]