[worldcat]
Welkom!
Welkom in de Library Guide voor Sportstudies
In deze Library Guide vind je tips over de beschikbare collecties en hoe je kunt zoeken naar betrouwbare en relevante informatie. Je vindt informatie over bronvermelding en waar/wanneer je hulp kunt krijgen bij je zoektocht naar literatuur. Bekijk de verschillende tabbladen hierboven en navigeer naar de juiste pagina voor je zoektocht van dit moment.
Heb je vragen: neem gerust contact op met de informatiespecialist voor Sportstudies
Tips voor je start
Welke databank of website gebruiken
Welke databank of website je gebruikt hangt o.a. af van welk soort informatie je zoekt. Als je hebt bepaald wat je zoekvraag is kun je bepalen welke informatiebronnen je nodig hebt om je vraag te kunnen beantwoorden.
Bedenk hierbij goed om wat voor soort informatie het gaat. Het type informatie bepaalt waar je het beste kunt zoeken. Bekijk de verschillende blokjes & tabbladen op de pagina om ideeën op te doen.
Filters en zoekopties
Wanneer je een databank doorzoekt kun je gebruik maken van de uitgebreide zoekopties en filters in de betreffende databank. In veel databanken kun je gebruik maken van verschillende filters
- zoeken in titel, abstract, trefwoord e.d.
- onderwerpsgebied,
- publicatietype,
- taal
- full text
- peer reviewed
- enz.
Met deze filters beperk je het aantal treffers maar zullen de resultaten relevanter voor jouw zoekvraag zijn .
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
Hoe slim zoeken
Door je zoektermen op een slimme manier te gebruiken in de catalogus en/of een databank kun je meer actuele en relevante zoekresultaten genereren.
Met deze minilecture (2,51 min.) leer je hoe je zoektermen combineert tot een zoekstring en hoe je filters inzet om de zoekresultaten te beperken tot dat wat je zoekt.
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
Testen van je zoekstring
Met Google Scholar (Google voor wetenschappelijke literatuur) kun je goed je zoekopdracht testen. Maak van je zoektermen een zoekstring en test deze in Google Scholar. Kijk voordat je een resultaat open klikt welke termen voor jou de trigger zijn het gevonden document interessant te vinden, zie je een nieuwe zoekterm?
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
- Google Scholar This link opens in a new window
This link opens in a new window
Google's zoekmachine voor wetenschappelijke literatuur. Een gedeelte van de online collectie van de HanzeMediatheek is ook toegankelijk via Google Scholar door deze link te gebruiken. Klik op "Opslaan" om de Hanzehogeschool te selecteren en gebruik de "Find it! @ HanzeWorldCat" links om toegang te krijgen tot onze collectie
Tips en trucs voor het gebruik van Google Scholar
Bekijk onderstaande minilecture om nog meer profijt te hebben van het gebruik van Google Scholar (2:51 min.)
Hoe je bronnen beoordelen
Het is belangrijk om je zoekacties en -resultaten te analyseren en evalueren. Heb je het juiste gezocht? Zijn de resultaten geschikt voor jouw doel? Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid en de relevantie?
Met deze minilecture (1,50 min.) leer je waar je over na moet denken voordat je een gevonden bron gaat gebruiken voor je onderzoek.
Tip!
Ga voor uitgebreidere tips en hulp naar het tabblad 'Literatuuronderzoek'
Databanken voor Sportstudies
- ERIC (Education Resource Information Center) This link opens in a new window
This link opens in a new window
ERIC is an online digital bibliographic and full-text database of education research and information for educators, researchers, and the general public. - Onderwijsdatabank.nl (Onderwijsontwikkeling Nederland, voorheen EDventure) This link opens in a new window
N.B.: Onderwijsontwikkeling is gestopt met de Onderwijsdatabank. De databank is niet meer toegankelijk.
- PEDro Physiotherapy Evidence Database This link opens in a new window
- This link opens in a new window
PEDro is a free database of over 38,000 randomised trials, systematic reviews and clinical practice guidelines in physiotherapy. For each trial, review or guideline, PEDro provides the citation details, the abstract and a link to the full text, where possible. - SPORTDiscus This link opens in a new window
This bibliographic database covers key areas of sports medicine and related fields. Content areas range from sports physiology and sports psychology to physical education and recreation. - Teacher Reference Center This link opens in a new window
A research database for teachers, Teacher Reference Center (TRC) provides indexing and abstracts for more than 230 peer-reviewed journals. - TFC Trainingsactiviteiten Online This link opens in a new window
1700 Nederlandstalige trainingsoefeningen in diverse werkvormen over allerlei onderwerpen, zoals: Coaching; Communicatie; Creativiteit; Financiën; Klantgerichtheid; Management; Meervoudige intelligenties; Onderhandelen; Personeelsmanagement; Persoonlijke effectiviteit; Presenteren; Teamwork & Teambuilding; Training & Opleiding; Veiligheid & Arbo; Verandering; Verkoop.
- TFC Videocollectie This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Training video's on the subjects of communication, feedback, interview techniques, management, motivation, presentation, team work, meetings and sales techniques.
- Cochrane Library This link opens in a new window
- This link opens in a new window
A collection of databases that contain different types of high-quality, independent evidence to inform healthcare decision-making, including information about Cochrane groups. - Dieetbehandelingsrichtlijnen This link opens in a new window
Dieetbehandelingsrichtlijnen beschrijven uiteenlopende ziektebeelden volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, maar maken ook een heldere vertaalslag naar de praktijk. De gestandaardiseerde processen worden vastgelegd in dit wetenschappelijk dossier.
- PubMed This link opens in a new window
- This link opens in a new window
PubMed comprises more than 28 million citations for biomedical literature from MEDLINE, life science journals, and online books. Citations may include links to full-text content from PubMed Central and publisher web sites.
- CINAHL Complete This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Provides full text access to more than 500 journals covering a wide range of health care related topics including 50 nursing specialties, general health and medicine, nutrition, physiotherapy, speech and language pathology. In addition, this resource offers access to health care books, dissertations and references, conference proceedings, care sheets, audiovisuals, education modules and lessons, research instrument records, and more.
- Bentham Open Access Journals This link opens in a new window
- This link opens in a new window
More than 200 peer-reviewed open access journals, covering all major disciplines of science, medicine, technology and social sciences.
- Emerald Insight This link opens in a new window
- This link opens in a new window
The Emerald Insight platform provides access to a portfolio of over 300 journals from all of the 9 management research collections and all 4 specialist collections on education, engineering, health & social care and library studies.
- Google Scholar This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Scholar indexes the full text or metadata of scholarly literature across the web. Part of the Hanze Library collection is also accessible through Google Scholar if you follow this link.
- ScienceDirect This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Collection of thousands of full text academic journals and books published by Elsevier on a variety of subjects.
- Springer Nature Link platform This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Entry point for the large collection of journals, ebooks, articles and chapters on the Springer Nature Link platform (including BSL).
- Taylor & Francis Online This link opens in a new window
- This link opens in a new window
Taylor & Francis Online provides access to articles from more than a thousand electronic peer-reviewed journals about natural science, technology, social science, humanities, and other disciplines.
- Passport (Euromonitor) This link opens in a new window
A global market research database providing insight and analyses on industries, economies and consumers worldwide. Available content: 'Categories & Countries', 'Consumers + Industrial'.
- REACH This link opens in a new window
Nederlandse bedrijfsinformatie; toegang tot de modules: Marketing, Middelgroot, Klein, Zeer klein, Eigendomsstructuren, Managers, Uitgeschreven bedrijven en MarketLine rapporten.
- StatLine This link opens in a new window
Statistics Netherlands (CBS) database with statistical information which responds to the needs of Dutch society. You can compile tables and graphs yourself. The information is free and easy to print or download.
- Hanze Research Database (Pure) This link opens in a new window
- This link opens in a new window
This database provides a clear overview of the research projects and output of the Hanze University of Applied Sciences Groningen from the Pure Research Information Management System. The lecturers and researchers at the Hanze University of Applied Sciences make their work accessible and discoverable to fellow researchers, (knowledge) institutions and other stakeholders. This database also provides a comprehensive insight into the networks of researchers and organisational units.
- HBO Kennisbank This link opens in a new window
Toegangspoort tot de resultaten van onderzoek van meer dan 25 hogescholen, zoals artikelen, onderzoeksrapporten en afstudeerwerken - Portal of Research Output from the Netherlands This link opens in a new window
This portal presents Dutch research results and research projects and is fed by Dutch institutional repositories, data and software repositories and Research Information Systems (CRIS's).
Tijdschriften voor Sportstudies
Fysieke tijdschriften
Gedrukte tijdschriften kun je vinden in de Mediatheek. Van de meeste tijdschriften zijn naast het lopende jaargang ook eerdere jaargangen beschikbaar. De gedrukte tijdschriften worden niet uitgeleend, maar je kunt interessante artikelen kopiëren of scannen en naar je mailadres verzenden.
Een kleine greep uit de collectie vakbladen:
- Begeleidingskunde
- De lichamelijke opvoeding,
- De wereld van het jonge kind,
- Journal of Sportmanagement,
- Journal of teaching in physical education,
- Oudfit,
- Runner's World,
- en vele andere.
Tijdschriften doorzoeken
Digitale tijdschriften kun je 24/7 online benaderen, ook vanaf huis. Je kunt artikelen via de catalogus HanzeWorldCat zoeken, maar het is ook mogelijk om in de databanken waar de tijdschriften in zijn opgenomen te zoeken.
Een aantal online tijdschriften uitgelicht:
European Sport Management Quarterly: It has an international reputation for publishing high quality articles that contribute to our understanding of sport management and organizations at all levels. The journal is committed to publishing research that advances theory and its application to all aspects of sport management, including the management and governance of sport bodies in the public, voluntary and commercial sectors.
Managing Sport and Leisure: Managing Sport and Leisure is a refereed journal that publishes high quality research articles to inform and stimulate discussions relevant to sport and leisure management globally.
Psychology of sport and exercise: Psychology of Sport and Exercise is an international forum for scholarly reports in the psychology of sport and exercise, broadly defined. The journal is open to the use of diverse methodological approaches.
Ontdek meer tijdschriften met de A-Z lijst van tijdschriften
Wil je bijblijven op je vakgebied ? Dan is BrowZine een aanrader !
- BrowZine This link opens in a new window
Met BrowZine kun je gemakkelijk elektronische tijdschriften uit de HanzeMediatheek lezen, delen en op de hoogte blijven van nieuwe uitgaven. Ook beschikbaar als app voor Apple en Android apparaten!
Internetbronnen voor sportstudies
- Fit en vaardig op schoolDe makers van het programma ‘Fit en vaardig op school’ baseren zich op wetenschappelijk onderzoek, en beweren dat een twee jaar durende combinatie van bewegen en leren een voorsprong geeft van vier maanden
- Kenniscentrum voor Sport en Bewegen
Samen met wetenschappers, beleidsmakers en professionals uit de praktijk ontwikkelde eenvoudig toepasbare stappenplannen, toolkits, rekenmodellen, instrumenten en methodieken.
Je vindt een groot aantal kennisproducten. Bij de ontwikkeling ervan is gebruik gemaakt van onderbouwde wetenschap en ervaringen uit de praktijk. - LVSC Kennisbank
In de Kennisbank vind je een groot aanbod publicaties en artikelen, o.a. uit Tijdschrift voor Begeleidingskunde. Een deel van de artikelen en publicaties is alleen toegankelijk voor leden, maar er zijn ook vrij toegankelijke artikelen die iedereen kan lezen en/of downloaden. Je kunt zoeken in de Kennisbank via filtermogelijkheden. - Mulierinstituut
Alle publicaties van het Mulier Instituut zijn opgenomen in de online Kennisbank Sport en Bewegen. De Kennisbank Sport en Bewegen bevat ruim 20.000 publicaties over sport en bewegen van Kenniscentrum Sport & Bewegen, VSG, KVLO en het Mulier Instituut. Zet het vinkje linksonder uit als u wilt zoeken op alle publicaties in de Kennisbank. - Nivel
Nederlands Instituut voor onderzoek in de gezondheidszorg : onderzoek over de gezondheid van de Nederlanders en adviezen om die te verbeteren - Sporten samen regelen
Sporten Samen Regelen is een nieuwe ontwikkeling en biedt sportbonden, opleidingen en verenigingen de mogelijkheid om een kwalitatief hoogstaand sportaanbod te creëren, met als doel een passend aanbod voor het onderwijs te realiseren, de kwaliteit van de verenigingstrainingen te verhogen en opleidingen te ondersteunen.
Verwante informatie
Verder kijken voor meer interessante informatie?
Natuurlijk hopen we dat je al veel informatie gevonden hebt, maar ook dan is het goed om eens verder te kijken.
Onder de vele HanzeMediatheek Library Guides kan ik onderstaande libguides in het bijzonder aanbevelen.